Ergonominen tyyny tukee hyvää nukkuma-asentoa

Ergonominen tyyny tukee hyvää nukkuma-asentoa

Oikeanlainen tyyny auttaa löytämään parhaan nukkuma-asennon. Ergonomisella tyynyllä on erityisominaisuuksia, jotka tukevat hyvää unta ja palautumista.
Millainen on paras kylkinukkujan tyyny? Luet nyt Ergonominen tyyny tukee hyvää nukkuma-asentoa 3 minuuttia Seuraava 9 kysymystä: Millainen on hyvä tyyny niskalle?

Oikeanlainen tyyny auttaa löytämään parhaan nukkuma-asennon. Ergonomisella tyynyllä on erityisominaisuuksia, jotka tukevat hyvää unta ja palautumista.

Mikä ihana tunne, kun voi painaa päänsä tyynylle ja antaa unen tulla! Ergonominen tyyny on suunniteltu niin, että jokainen löytää omalle nukkuma-asennolleen parhaan mahdollisen tuen. Ergotyynyn materiaali ja muoto tukevat hyvää unta. Kun uni saa jatkua ilman keskeytyksiä ja häiriöitä, se on palauttavaa ja tukee elimistön terveyttä.

Muotoiltu tyyny tukee nukkumisergonomiaa

Nukkumiseen liitetty käsite ergonomia tarkoittaa sitä, että nukkumisolosuhteet on tehty optimaalisiksi kutakin nukkujaa varten. Ergonomia on siis yksilöllistä: olemme erilaisia kehon muotojen ja nukkumistottumusten kannalta.

Meillä jokaisella on oma lempiasento, jossa nukumme mieluiten. Yön aikana on luonnollista vaihdella asentoa. Kun tyyny on valittu oikein, vähenee riski jäsenten puutumiseen tai lihasten jumituksiin.

Kun esimerkiksi puutuminen ei aiheuta yöheräilyjä, uni säilyy yhtenäisenä. Kaikki univaiheet ovat tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. Yöunen aikana toistuu useita kertoja unisykli, joka sisältää kaikki univaiheet tietyssä järjestyksessä: torkeunta, kevyttä unta, syvää unta ja REM-unta.

Selällään nukkujan kannattaa valita tyyny, joka tukee niskaa niin, että leuka jää lievästi koholle: silloin hengitystiet pysyvät auki ja kuorsauksen riski vähenee. Jos tyyny on keskeltä liian korkea, se painaa leukaa alaspäin, mikä ahtauttaa hengitysteitä.

Hyvä kylkinukkujan tyyny pitää vartalon keskilinjan luonnollisen suorassa asennossa eikä päästä päätä taipumaan liikaa eteenpäin.

Muotoiltu tyyny tukee nukkumisergonomiaa - Astro | Ergonominen tyyny rakenne

Unikulman Astro-ergonomisen tyynyn rakenne.

Ergonomisen tyynyn materiaali tukee niskaa

Ergonomiset tyynyt on valmistettu usein materiaalista, joka muotoutuu ihon lämmön vaikutuksesta. Tällainen viskoelastinen tyyny on valmistettu Astro-vaahdosta, joka tukee optimaalisesti niskaa ja muotoutuu nukkujan pään ja niskan muotoihin. Joskus myös memory foamiksi kutsuttu valmiste on monen nukkujan suosikkimateriaali, koska se muovautuu yksilöllisesti.

Ergonomisen tyynyn materiaali voi olla myös polyesteristä valmistettua pallokuitua. Tyynyn vyöhykkeet on suunniteltu niin, että täyte pysyy niskan ja pään alle tulevissa osissa paikallaan ja tukee parasta nukkumisasentoa.

Tyynyn kovuudella on iso merkitys sille, miten hyvin tyyny tukee nukkujan asentoa. Liian pehmeä tyyny ei anna tarpeeksi tukea, ja liian kova tai kumimainen materiaali johtaa niskan huonoon asentoon.

On tärkeää, että valitset tyynyn itsellesi mieluisimman nukkuma-asennon ja oman kehosi muotojen mukaan. Kun tyyny on luokiteltu lääkinnälliseksi laitteeksi (CE-merkintä), se täyttää terveystuotteita koskevat direktiivit ja on tutkitusti terveyttä edistävä tuote.

Astro | Ergonominen tyyny - Ergonomisen tyynyn materiaali tukee niskaa

Ergonomisen tyynyn materiaali ja rakenne tukee niskaa.

Vältä niskakivut muotoutuvalla tyynyllä

Kun niska pysyy muotoillun tyynyn ansiosta oikeassa asennossa koko yön, nikamiin ja lihaksiin kohdistuva rasitus vähenee. Näin niska-hartiaseudun verenkierto paranee. Niskan hyvä asento pitää myös hengitystiet avoimina, mikä vähentää kuorsausta.

Ortopedistä tyynyä voi muokata yksilöllisillä säätöpaloilla tai pallokuitutäytettä lisäämällä tai poistamalla, jolloin tyyny tukee parhaiten niskan oikeaa asentoa. Kun niska pysyy luonnollisessa asennossa, et herää aamulla niska jäykkänä ja kipeänä.

Paras ergotyyny löytyy kokeilemalla, ja kannattaa aina käyttää ammattilaisten apua tyynyä valitessaan. Lopullisen tuntumaan tyynyyn saa vasta nukkumalla sen kanssa omalla patjalla. Siksi paras tyyny on sellainen, jota voi hienosäätää kotona. Viskoelastista ergonomista tyynyä säädetään kahden säätöpalan avulla, joita voi lisätä tai vähentää tarpeen mukaan. Pallokuitutäytteisen tyynyn voi hienosäätää täytettä lisäämällä tai vähentämällä.

Vältä niskakivut muotoutuvalla tyynyllä

Vältä niskakivut muotoutuvalla tyynyllä.

Muista nämä ergotyynyn ominaisuudet:

  • valitse tyyny oman nukkuma-asentosi ja vartalotyypin mukaan
  • viskoelastinen tyyny muotoutuu asennon mukaan ja on tutkitusti terveyttä edistävä tuote
  • kokeile tyynyä kaupassa
  • käytä ammattitaitoisen myyjän apua tyynyä valitessasi
Oikealla tyynyllä palaudut paremmin nukkumisen aikana ja heräät virkeänä

Oikealla tyynyllä palaudut paremmin nukkumisen aikana ja heräät virkeänä.

Lisää ergonomisesta tyynystä