9 kysymystä: Millainen on hyvä tyyny niskalle?

9 kysymystä: Millainen on hyvä tyyny niskalle?

Millainen on paras kylkinukkujan tyyny? Luet nyt 9 kysymystä: Millainen on hyvä tyyny niskalle? 4 minuuttia Seuraava Ergonominen tyyny tukee hyvää nukkuma-asentoa

9 kysymystä: Millainen on hyvä tyyny niskalle?

Kun tyyny tukee niskaa ja päätä oikein, se auttaa pysymään hyvässä asennossa unen aikana ja vähentää heräilyä. Siten se parantaa myös unen laatua.

Paras nukkuma-asento on sellainen, jossa pää ja selkäranka pysyvät luonnollisessa asennossa. Kannattaa valita paras tyyny niskalle: kun tyyny tukee niskaa, kaularanka pysyy suorassa ja hartiat ja yläselkä rentoina. Silloin herää aamulla virkistyneenä ja ilman niskakipua tai selkä- ja hartiajumeja.

Olemme kaikki erilaisia vartalotyypiltämme ja nukkumistottumuksiltamme. Kannattaa siis valita huolella juuri omiin tarpeisiin sopiva päänalunen.

Miten valita oikea tyyny niskalle?

Valintaan vaikuttavat esimerkiksi:
  • nukkujan vartalotyyppi ja ruumiinrakenne, kuten hartioiden leveys ja kaulan pituus
  • patjan kovuus: joustaako patja riittävästi hartian kohdalta
  • nukkuma-asento: kyljellään, selällään vai vatsallaan?
  • nukkujan yksilölliset mieltymykset
Miten valitaan niskalle hyvä tyyny laajasta tyynyvalikoimasta?

Miten valitaan niskalle hyvä tyyny laajasta tyynyvalikoimasta?

Mikä on niskalle paras tyyny, jos on kapeat hartiat?

Yleensä kapeaharteiselle ihmiselle riittää vähän litteämpi ja pehmeämpi tyyny, mutta myös kapeaharteinen tarvitsee tyynystä tukea niskalleen. Valinnassa kannattaa aina kuunnella itseään, sillä paljon riippuu aina myös patjan tukevuudesta ja nukkuma-asennosta.

Mikä on sopiva tyyny, jos on leveät hartiat?

Jos nukkujalla on leveät hartiat, myös niska tarvitsee enemmän tukea, jotta ranka pysyisi luonnollisessa asennossa. Yleensä siis tarvitaan paksumpi ja tukevampi tyyny. Patjan kovuudella on kuitenkin iso merkitys, sillä siitä riippuu, miten paljon hartialla on tilaa upota patjaan. Hartialinjan tulisi pysyä suorassa. Yksilölliset mieltymykset ja nukkuma-asento vaikuttavat myös.

Millainen niskatyyny sänkyyn kannattaa valita?

Parhaan tuen niskalle saa tyynystä, jossa on erillinen niskaa tukeva vyöhyke. Tällainen ergonominen tyyny pitää pään optimaalisessa asennossa ja rangan luonnollisen suorana. Tällöin nikamiin ja lihaksiin kohdistuvaa rasitus pienenee ja verenkierto paranee.

Säädettävässä tyynyssä niskaosan täytettä voi lisätä tai vähentää yksilöllisten tarpeiden ja mieltymysten mukaan. Niskakivut ja -jännitykset vähentyvät ja uni on levollisempaa, kun tyyny tukee hyvää nukkumisasentoa koko yön.

Miten nukkuma-asento vaikuttaa tyynyn valintaan?

Yleensä kylkiasennossa nukkujalle paras tyyny on sellainen, jossa niskan kohdalla on hieman korkeampi tuki kuin pään alla. Tällöin ranka pysyy luonnollisessa asennossa. Jos nukkuu selällään, tyynyn on hyvä olla keskeltä hieman matalampi: tällöin leuka pysyy riittävän koholla ja hengitystiet mahdollisimman vapaina.

Niska jumissa, onko tyyny liian korkea?

Niskakipu on yleinen vaiva, ja vääränlainen tyyny voi olla sen syynä.

Vääräläinen tyyny voi aiheuttaa niskakipua

Niskakipu on yleinen vaiva, ja vääränlainen tyyny voi olla sen syynä. Oikean korkuinen tyyny tukee niskaa ja antaa pään levätä luonnollisessa asennossa kaulan jatkeena. Jos tyyny on liian korkea, se nostaa päätä liian ylös, jolloin niska vääntyy hankalaan asentoon (kylkimakuulla) tai leuka painuu rintaa kohti (selinmakuulla). Liian korkea tyyny voi lisätä kuorsausta ja aiheuttaa niska-, yläselkä- ja hartiakipuja ja -jäykkyyttä.

Milloin tyyny on liian matala niskalle?

Myös liian matala tyyny voi aiheuttaa niskakipua. Tyyny on niskalle liian matala, jos se ei tue riittävästi vaan päästää pään vaipumaan kehoa alemmas. Niska vääntyy kylkimakuulla, ja selinmakuulla pää retkahtaa alaspäin. Tämä voi lisätä kuorsausta ja aiheuttaa kipuja ja jumitusta niskaan, hartioihin ja yläselkään.

Jos huomaa usein nukkuneensa niin, että on työntänyt käden tyynyn alle, se kertoo yleensä liian matalasta tyynystä: nukkuja on unissaan hakenut kädestä lisätukea pään alle.

Mikä täyte on paras tyynyyn?

Tyynyn täyte voi olla esimerkiksi polyesterikuitua, untuvaa ja höyheniä tai viskoelastista materiaalia. On yksilöllistä, mikä niistä tuntuu mukavimmalta. Kannattaa pohtia myös tyynyn pestävyys: jotkut tyynyt voi pestä kokonaan, mutta esimerkiksi viskoelastisista tyynyistä pestään vain päällinen.

Vuodevaatteiden puhtaus on tärkeää myös unen laadun kannalta. Lue tästä linkistä lisää tyynyn pesemisestä.

On hyvä, jos tyynyä voi hienosäätää kotona, sillä parhaan tuntuman tyynyn ominaisuuksiin saat nukuttuasi sillä muutaman yön omalla patjalla. Täytettä voi lisätä tai vähentää oman tuntemuksen mukaan, jolloin ergonominen tyyny on aina juuri sopiva omiin tarpeisiin.

Tyynyn täyte voi olla esimerkiksi polyesterikuitua, untuvaa ja höyheniä tai viskoelastista materiaalia.

Tyynyn täytteksi on useita vaihtoehtoja. Esimerkiksi polyesterikuitu, untuva ja höyhen sekä viskoelastinen materiaali.

Miksi tyynyn valinta on tärkeää?

Kun patja ja tyyny tukevat hyvää nukkumisasentoa, kääntyily ja yöheräily vähenevät. Silloin yöuni on levollista ja palauttavaa.

Uni on valtavan tärkeää hyvinvoinnillemme. Riittävän pitkä ja laadukas yöuni auttaa elimistöä elpymään edellisen päivän rasituksista ja valmistaa t ulevaan päivään. Uni on välttämätöntä koko keholle, ja erityisen tärkeää se on aivoille.

Uniasiantuntijoiden mukaan uni onkin varsinainen supervoima.

Unen aikana aivot puhdistuvat ja tekevät monia tärkeitä tehtäviä muistin ja oppimisen kannalta. Jos yöuni on hyvin katkonaista, tärkeät univaiheet eivät toteudu ihanteellisella tavalla. Siksi unen olosuhteet kannattaa tehdä niin hyviksi kuin mahdollista.

Opi lisää hyvästä unesta