Kun nukkuu kyljellään, hyvä tyyny tukee niskaa ja pitää rangan luonnollisessa asennossa. Fysiologisesti paras asento nukkumiseen on maata oikealla kyljellä.
Nukkuma-asento kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee tyynyä. Kylkinukkujan tyynyn tulee tukea niskaa niin, että ranka pysyy luonnollisessa asennossa. Yleensä paras tyyny kylkinukkujalle on sellainen, jossa niskan kohdalla on hieman korkeampi tuki kuin pään alla. Pää ei tällöin kallistu ylös eikä alas, vaan on suorassa linjassa selkärangan jatkeena. Tyyny estää lihasjännityksiä pään, niskan ja hartioiden alueella ja takaa rennon yöunen.
Millainen tyyny sopii minulle?
Tyynyn valintaan vaikuttaa myös se, millainen patja nukkujalla on. Patjan tulisi joustaa riittävästi olkapään ja lantion kohdalta ja toisaalta tukea vyötärön kohdalta, jotta ranka ei kierry mutkalle. Kun patja ja tyyny on valittu yksilöllisten ominaisuuksien mukaan, nukkuma-asento on paras mahdollinen.
Pehmeä vai kova tyyny kylkinukkujalle?
Olemme kaikki yksilöitä, ja kehon muodot vaikuttavat myös tyynyn valintaan. Jos nukkuu kylkiasennossa, hartioiden muoto vaikuttaa siihen, millainen tyyny kannattaa hankkia.
Kapeaharteiselle riittää yleensä pehmeämpi tyyny, mutta leveäharteinen tarvitsee niskalle kunnon tuen, jotta pää ei retkahda alaspäin. Leveäharteisen patjan tulisi myös joustaa enemmän, jotta olkapää pääsee painumaan riittävästi patjan sisään.
Yksilöllisesti säädettävää tyynyä voi hienosäätää vielä kotona. Sen eri vyöhykkeet tukevat niskaa ja päätä juuri oikealla tavalla, jolloin asento säilyy ihanteellisena myös kyljellä nukuttaessa.
Lue lisää ergonomisesta tyynystä.
Jokaisen tyynyn muoto, korkeus ja napakkuus vaihtelevat, joten tyynyä onkin hyvä aina kokeilla ennen ostopäätöstä. Tyynyn ostamiseen kannattaa panostaa: asiantuntevissa liikkeissä myyjät auttavat valinnassa.
Unikulman laajasta tyynyvalikoimasta löytyy kaikille sopiva tyyny.
Kylkiasento on paras nukkumiseen
Ei ole samantekevää, missä asennossa nukkuu. Kun nukkuu oikealla kyljellä sikiöasennossa, sydämen ja keuhkojen toiminta on optimaalista. Myös aivojen on todettu puhdistuvan parhaiten oikealla kyljellä nukuttaessa. Pulssi ja koko autonominen hermosto rauhoittuvat tällöin unen aikana parhaimmin.
Oikea tyyny tukee kylkinukkumista.
Selällään nukkuminen lisää kuorsausta
Kyljellään nukkuminen on parasta asento myös siksi, että monet meistä kuorsaavat selällään. Tällöin kieli painuu kohti nielua ja tukkii hengitysteitä, mistä aiheutuu joskus hyvinkin kovaäänistä korahtelua.Etenkin jos kuorsaamiseen liittyy hengityskatkoksia, kannattaa tarkistuttaa, voiko kyseessä olla uniapnea, joka on yleinen sairaus etenkin keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla. Uniapnea voi oireilla esimerkiksi päiväväsymyksenä
Uniapneaa voidaan kutsua nykyään jo kansantaudiksi, ja se yleistyy koko ajan.
Kyljellään nukkuminen on parasta asento myös siksi, että monet meistä kuorsaavat selällään.
Artikkelin linkit kootusti
Millainen tyyny sopii minulle?Patjan valinta
Millainen on hyvä tyyny niskalle?
Unikulman tyynyt
Näin valitset tyynyn oikein
Nukutko oikeassa asennossa?
Väsymyksen syynä piilevä sairaus?
Uniapnea (Hengitysliitto)