Pese tyyny usein – likainen tyyny on terveysriski

Pese tyyny usein – likainen tyyny on terveysriski

Miten usein tyyny pitää pestä? Vähintään kaksi, jopa 3–4 kertaa vuodessa. Tyyny kerää itseensä hikeä ja likaa, ja pahimmillaan se voi jopa homehtua. Lue 7 vinkkiä, joilla huollat tyynyn oikein.

Tyynyn pesu pitäisi muistaa riittävän usein. Likainen tyyny muuttuu kellertäväksi ja se haisee pahalta. Tyynyn pesuohje kertoo, voiko sen pestä pesukoneessa kokonaan, vai pestäänkö vain päällinen. Tyynyjen pesusta kannattaa opetella nämä niksit, niin tyyny säilyttää muotonsa ja kuohkeutensa pesusta toiseen.

Oikein pesty tyyny säilyttää muotonsa ja kuohkeutensa pesusta toiseen

Oikein pesty tyyny säilyttää muotonsa ja kuohkeutensa pesusta toiseen.

1. Muista pestä tyyny usein

Tyynyn pesua suositellaan yleisesti 2 kertaa vuodessa. Jos kuitenkin hikoilet paljon, on hyvä pestä tyynyt vaikka kerran kvartaalissa eli neljä kertaa vuodessa.

Likainen tyyny on jopa terveysriski. Homeinen tai pölyinen tyyny voi aiheuttaa hengitysteiden tukkoisuutta etenkin aamuisin ja tulehduksia silmiin, korviin ja poskionteloihin. Likaisesta tyynystä voi seurata myös iho-ongelmia kuten aknea.

Petivaatteiden puhtaus on iso osa nukkumisen mukavuutta.

2. Tyynyn pesu pesukoneessa: tarkista aina pesuohje

Erilaiset tyynyt vaativat erilaisen puhdistuksen. Joskus tyynyn voi pestä kokonaan pesukoneessa, joskus vain sen päällisen. Useimmiten tyynyn voi pestä 60 asteessa. Älä pese tyynyä 90 asteessa, ellei pesuohje sitä salli, sillä liian kuumassa lämpötilassa kankaat voivat kutistua.

Tarkista siis aina pesuohjelapusta, miten ja missä lämpötilassa kukin tyyny pestään ja noudata tätä ohjetta. Vain siten säilytät tyynyn hyvät ominaisuudet myös pesun jälkeen.

Tarkista myös ohjelapusta, miten tyyny tulee kuivattaa.

Erilaiset tyynyt vaativat erilaisen puhdistuksen. Joskus tyynyn voi pestä kokonaan pesukoneessa, joskus vain sen päällisen.

Erilaiset tyynyt vaativat erilaisen puhdistuksen. Joskus tyynyn voi pestä kokonaan pesukoneessa, joskus vain sen päällisen.

3. Käytä vain vähän pesuainetta 

Tyynyjen pesuun käytetään mieluiten nestemäistä pesuainetta, ja sitä annostellaan vain neljäsosa siitä mitä muiden vaatteiden pesuun. Liika pesuaine vaahtoaa kovasti, ja siitä voi jäädä pesuainejäämiä tyynyyn.

Älä käytä tyynylle huuhteluainetta.

4. Untuvatyynyn ja höyhentyynyn pesu pesukoneessa

Untuvatyynyn ja höyhen tyynyn voi pestä pesukoneessa yleensä 60 asteessa. Nämä tyynyt kestävät myös linkouksen. Valitse pesuohjelma, jossa on runsaasti huuhteluita ja huolellinen linkous.

Pese tyyny yksinään pesukoneessa, jotta se pääsee pyörimään vapaasti. Jos oma pesukone on pieni, kannattaa käyttää isompaa konetta vaikkapa itsepalvelupesulassa.

Untuvatyynyn kuivaus kannattaa tehdä rumpukuivaajassa matalassa lämpötilassa – katso aina myös kuivauksen osalta tyynyn huolto-ohjeet pesulapusta. Tyynyn kuivuminen täysin kuivaksi vie rumpukuivaajassa tunteja ja huoneenlämmössä jopa pari vuorokautta ilman kosteudesta riippuen.

Ennen käyttöönottoa varmista, että tyyny on varmasti kuiva.

5. Pese polyesteritäytteinen tyyny näin

Jos tyynyn täytteenä on polysteristä tehtyä pallokuitua, se pestään 60 asteessa normaalilla pesuohjelmalla. Älä täytä pesukonetta liian täyteen – useimmiten on parasta pestä kukin tyyny yksinään.

Tarkista pesulapusta kuivausohjeet ja kuivata tyyny rumpukuivaajassa tai huoneenlämmössä.

Varmista, että tyyny on täysin kuiva, ennen kuin otat sen käyttöön.

6. Pese viskoelastinen tyyny näin

Muotoutuva tyyny on tehty viskoelastisesta polyuretaanivaahdosta. Tällaista tyynyä ei pestä kokonaan vaan se imuroidaan ja tuuletetaan, ja vain tyynyn päällinen pestään pesukoneessa.

Tarkista myös tyynynpäällisen pesu- ja kuivausohje ja noudata sitä tarkoin.

7. Vaihda tyynyliina vähintään kerran viikossa

Tyynyliina tulisi vaihtaa ainakin viikoittain tai jopa muutaman päivän välein. Kannattaa muistaa, että tyynyliina on yhtä likainen kuin hiuksesi: yön aikana tyynyliinaan kertyy hiuksista, päänahasta ja kasvojen ihosta rasvaa, hilsettä, hikeä ja kosmetiikkajäämiä. Ihminen voi erittää hikeä jopa litran vuorokaudessa.

Tyynyliinan ja tyynyn väliin voi hankkia myös tyynynsuojan, joka pidentää tyynyn käyttöikää ja pitää sen puhtaampana.

Tyynynsuoja pidentää tyynyn käyttöikää ja pitää sen puhtaampana.

Tyynynsuoja pidentää tyynyn käyttöikää ja pitää sen puhtaampana.

Jutun linkit kootusti: