Tyyny hikoilevalle – 5 vinkkiä tyynyn valintaan

Tyyny hikoilevalle – 5 vinkkiä tyynyn valintaan

Yöhikoilu voi pahimmillaan herättää monta kertaa yössä ja tuhota unen laadun. Kun valitset tyynyn ja tyynyliinan materiaalin oikein, vähennät hikoilun aiheuttamaa haittaa.

Hikoiluun voi olla monta syytä. Esimerkiksi vaihdevuodet, stressi, ylipaino sekä monet sairaudet ja lääkitykset aiheuttavat ylimääräistä hikoilua. Jos yöllä herää hikilammikosta, voi joutua vaihtamaan pahimmassa tapauksessa paitsi pyjaman myös kaikki vuodevaatteet.

Millainen olisi hyvä tyyny hikoilevalle? Valitsemalla oikeat materiaalit sänkyyn voi nukkua paremmin ja herätä palautuneena.

Tyyny hikoilevalle – 5 vinkkiä tyynyn valintaan

Tyyny hikoilevalle – 5 vinkkiä tyynyn valintaan.

Valitse tyynyksi ergonominen malli

Kun tyyny tukee niskaasi oikealla tavalla, ranka pysyy luonnollisessa asennossa. Kun keho lepää rentona, hengitykselle ja verenkierrolle on parhaat olosuhteet. Tällöin myös aineenvaihdunta toimii parhaiten.

Ergonominen tyyny tukee hyvää nukkuma-asentoa

Ergonominen tyyny tukee hyvää nukkuma-asentoa.

Valitse tyynyyn Tec-kangas

Tyynyn päällisen materiaali on tärkeä, kun etsit hyvää tyynyä hikoilevalle eli mahdollisimman hygieenistä tuotetta. Unikulman tekniset tyynynsuojat suojaavat tyynyä hieltä ja rasvalta sekä tasaavat lämpöä. Nämä sopivat erityisesti sellaisille nukkujille, jotka hikoilevat runsaasti pään ja niskan alueelta. Tyynynsuoja on helppo pestä jokaisen tyynyliinan vaihdon yhteydessä.

Yöhikoilijan kannatta valita lämpöä tasaava materiaali tyynyliinaan

Yön aikana kehon lämpötila vaihtelee, äärimmillään välillä palelee ja välillä hikoilee runsaasti. Ajoittain keho siis tarvitsee lisää lämpöä, ja välillä sitä on liikaakin.

Vaihdevuosissa jopa puolet naisista kärsii univaikeuksista, ja usein niihin on syynä juuri yöhikoilu ja kuumat aallot.

Unikulman SteadyBody®-tuotteet pitävät kehon lämpötilan tasaisena läpi yön ja johtavat kosteutta iholta pois. Vuodevaatteet pysyvät kuivana ja tuntuvat aina miellyttäviltä iholla, jolloin myös unenlaatu paranee.

Yöhikoilijan kannatta valita lämpöä tasaava materiaali tyynyliinaan

Yöhikoilijan kannatta valita lämpöä tasaava materiaali tyynyliinaan

Pese vuodevaatteet tarpeeksi usein

Kaikkien on syytä huolehtia sängyn hygieniasta, mutta erityisen hyvin se pitää tehdä, jos nukkuessa hikoilee paljon. Yön aikana petivaatteisiin kerääntyy iholta hikeä ja hilsettä, ja likainen sänky aiheuttaa jopa terveydellisiä haittoja kuten hengitysteiden tukkoisuutta ja iho-ongelmia.

Paljon hikoilevan nukkujan on hyvä pestä tyynyliina kaksi, jopa kolme kertaa viikossa.

Tyyny tulisi pestä vähintään kahden kuukauden välein. Tarkista aina tyynyn pesuohjeet: joskus tyynyn voi pestä kokonaan pesukoneessa, joskus itse tyyny tuuletetaan ja päällinen pestään pesukoneessa.

Pidä makuuhuone viileänä

Hengitysilman lämpötilalla on merkitystä terveydelle. Ihanteellinen lämpötila nukkumiselle on noin 17–19 astetta, vähän yksilöllisistä mieltymyksistä riippuen. Viileä lämpötila edistää nukahtamista, koska kehon lämpötilalla on yhteys nukahtamisen mekanismiin. Viileässä makuuhuoneessa nukahtaminen sujuu nopeammin ja uni säilyy tasaisempana.

Jos sinulla on taipumusta hikoiluun, kannattaa makuuhuoneen lämpötilaa laskea ja valita sopivan kevyt peite nukkumiseen.

Pidä makuuhuone viileänä

Viileässä makuuhuoneessa nukahtaminen sujuu nopeammin ja uni säilyy tasaisempana.

Artikkelin linkit kootusti