Nooralotta Neziri: ”Myös palautumisen pitää olla mestaritasoa”

Nooralotta Neziri: ”Myös palautumisen pitää olla mestaritasoa”

Vauvan uni kehittyy vähitellen Luet nyt Nooralotta Neziri: ”Myös palautumisen pitää olla mestaritasoa” 2 minuuttia Seuraava SteadyBody-lakanoilla mullistava nukkumiskokemus - testaajat innostuivat

Nooralotta Neziri tietää, millaista on valvoa selkäkivun vuoksi. Enää ei onneksi tarvitse. ”Olen joutunut lähtemään takamatkalta tähtäämään takaisin huipulle. Kun treenaa kuutena päivänä viikossa ja vaatii itseltään paljon, on välttämätöntä nukkua yöllä hyvin.”

Aitajuoksua. Pikamatkaa sileällä. Voimaharjoittelua. Peruskuntoa. Loikkia ja hyppelyharjoituksia. Nooralotta Nezirin, 30, treeniohjelma on monipuolinen, ja se harjoittaa sekä tekniikkaa että nopeutta. Ohjelma on haastava, mutta niin on tavoitekin: Budapestin MM-kisat elokuussa 2023.

"Rajat ovat kovat, ja sinne pääseminen vaatii minulta ennätysjuoksua. En voi yhtään himmailla. Aikaan ennen Budapestiä mahtuu monta kisaa, ainakin yksi viikossa. Tahti on kova, mutta niin se on oltava", Nooralotta Neziri sanoo.

Kivuliaat kaksi vuotta

Nezirin kahta viime vuotta ovat leimanneet terveysongelmat. Ne veivät menestyneen urheilijan veivät kisatauolle. Vuonna 2021 todettiin alaselän rasitusmurtuma. Seuraavana vuonna jalasta jouduttiin hiomaan kantaluuta, koska luupiikki oli painautunut akillesjänteeseen. Jalan äärimmäisen kivulias vaiva tuli yllättäen: kivut vaivasivat yötä päivää, ja se oli myös henkisesti raskasta. Teini-iästä asti rakennettu juoksijanura oli tauolla ja monet tärkeät kisat jäivät väliin.

"Se joka ei ole koskaan valvonut kipujen vuoksi, ei ehkä oikein ymmärrä, miten tuskaisaa se voi olla yöstä toiseen", Nooralotta sanoo.

Nyt terveyshaasteet ovat onneksi takanapäin.

"Nyt on hyvä fiilis treenata, ja kevään aikana kunto on parantunut tasaisesti. Treenaan kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaisin. Pitää vain malttaa tehdä se hallitusti", Neziri sanoo.

Herkkäuninen saa nyt tukea

Nooralotta Neziri valvoo joskus iltaisin, koska päässä pyörii niin paljon ajatuksia. Hän tunnistaa itsessään herkkäunisen piirteitä: ylikierroksille voi mennä monesta syystä.

"Unensaanti on joskus hankalampaa, se vaihtelee minulla kausittain. Jos en meinaa saada unta, laitan käden rinnan päälle ja keskityn hengittämiseen. Otan myös melatoniinia, koska se auttaa nukahtamaan."

Kova treenaaminen vaatii paljon palautumista. Nooralotalle sopiva uniaika on keskimäärin kahdeksan tuntia, joskus vähemmän, joskus jopa kymmenen.

Nyt kotona on nukkumiseen parhaat edellytykset. Uuden kodin pelkistettyyn makuuhuoneeseen hankittiin valkoisella nahalla verhoiltu upea vuode. Unikulman räätälöity moottorisänky on urheilijan palautumiselle erinomainen tuki.

"Ero entiseen patjaan on niin suuri, että pari viikkoa meni totutella uuteen sänkyyn. Nyt selkä saa tukea, ja unen laatu on parempi kuin koskaan ennen. Nyt voin keskittyä täysillä siihen, että saan itsestäni parhaan irti tulevalla kilpailukaudella", Nooralotta Neziri sanoo.