Muhiiko kesämökilläsi homeongelma? Vaihda vanha mökkisänky uuteen!

Muhiiko kesämökilläsi homeongelma? Vaihda vanha mökkisänky uuteen!

Kesämökin sängyt saattavat olla niin vanhoja, ettei edes niiden ostovuotta muisteta. Hanki uudet patjat mökille ja nuku kesäyösi hyvin.

Lämmin kesäsää houkuttelee suomalaisia maalle ja mökkikausi onkin jo hyvässä vauhdissa. Mökkiä remontoidaan ja pihaa kunnostetaan, mutta millaisessa sängyssä mökillä nukutaan? Voi olla, ettei kesäasunnon sänkyihin ole kiinnitetty huomiota vuosiin. Pahimmillaan patjat ovat niin vanhoja, että niillä ovat nukkuneet mökin edelliset omistajat ja ne ovat homeessa.

Hyvän unen tärkein elementti on oikeanlainen patja. Kuten normaalissa arjessakin, myös mökillä sängyssä vietetään noin kolmasosa vuorokaudesta. Rauhallisissa olosuhteissa ja kesälomalla mökillä saatetaan nukkua jopa enemmän.

Patjaan kannattaakin siis kiinnittää huomiota.

– Paras patja on räätälöity jokaiselle nukkujalle erikseen. Se seuraa nukkujan vartalon ominaispiirteitä, on hengittävä ja kovuudeltaan juuri oikea, Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen kertoo.

Patjan materiaalilla tärkeä rooli

Unikulman teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi että suomalaisten mielestä patjan tärkein ominaisuus on sopiva kovuus. Kovuuden lisäksi on kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota sängyn kokoon ja materiaaliin. Asiantuntija muistuttaa myös yksilöllisyydestä; mikä sopii naapurille, ei välttämättä sovi itselle.

– Totta kai patjan kovuuden pitää miellyttää nukkujaa, mutta pelkästään siihen ei pitäisi kiinnittää huomiota. Tarkkaan on myös mietittävä materiaalivalinnat patjojen ja muidenkin makuuhuonetekstiilien osalta. Siinä ollaan niin kovin lähellä ihoa ja hengitysteitä, fysioterapeutti Päivi Vainio Unikulmasta sanoo.

Parisänkyyn valitaan yleensä riittävästi leveyttä eli 160 tai 180 senttiä yhteensä, mutta sinkkunukkujallekin Ukkola suosittelee vähintään 105 senttiä leveää patjaa, jotta sängyssä mahtuu mukavasti kääntämään kylkeään. Pituus on yhtä tärkeä tekijä.

– Patjassa on hyvä olla pituutta 15–20 senttiä yli oman pituuden, joten kahden metrin pituinen standardipatja ei riitä, jos kyseessä on esimerkiksi 190-senttinen henkilö.

Toki mökillä patjan ominaisuuksista voi hieman joustaakin, etenkin jos siellä ollaan vain satunnaisesti kesäviikonloppuisin.

Patjan käyttöikä noin 10 vuotta

Hyvän patjan normaali käyttöikä on vähän yli kymmenen vuotta. Mitä paremmin patjaa hoitaa, sitä pidempään se kestää. Petauspatjan käyttöikä on normaalikäytössä puolet varsinaisen patjan käyttöiästä eli viidestä kuuteen vuotta.

– Pöly, rasva ja muu lika vähentävät patjan kimmoisuutta ja lyhentävät käyttöikää, siksi myös lakanoiden tiheä vaihtaminen kannattaa. Ja jos viettää paljon aikaa esimerkiksi mökillä tai on vaikka matkatyössä, kannattaa huomioida, että kotisängyn käyttöikä pitenee samalla mitalla, Tuominen toteaa.

Oikein valittu petauspatja voi olla ratkaiseva ero hyvän ja loistavan yöunen välillä. Laadukas petauspatja myös pidentää sängyn käyttöikää. Petauspatjojen päälliset tulee olla helposti irrotettavia ja pesukoneessa pestäviä. Laadukkaan petauspatjan pintamateriaaleina voi olla esimerkiksi korkealaatuista puuvillaa ja Tec-kangasta.

Uusi mökkisänky on sijoitus, joka takaa kesälomailijalle makoisat ja aidosti palauttavat kesäunet.