Tennispelaaja Emil Ruusuvuori pyrkii nukkumaan kymmenen tuntia yössä ja arvostaa laadukasta unta.
Emil Ruusuvuori on yksi Suomen kiinnostavimmista urheilijalupauksista. Matka maailman huipulle alkoi onnellisesta sattumasta.
-Me oltiin äidin kanssa pelaamassa sulkapalloa Kisahallissa. Mä olin silloin 5-vuotias. Mun ensimmäinen valmentaja Mika Muilu oli siellä samaan aikaan tyttärensä voimistelutreeneissä ja tuli sitten kysymään että haluaisitko tulla kokeilemaan tennistä ja siitä se sitten lähti, Ruusuvuori muistelee.
Valmentaja tunnisti Ruusuvuoren lahjakkuuden ja sattumalta tapahtunut kohtaaminen määritteli pienen pojan elämän suunnan.
Nykyään elämä pyörii tenniksen ympärillä ja lajin takia reissupäiviä kertyy valtavasti.
-70% vuodesta olen jossain muualla kuin kotona, Ruusuvuori laskeskelee. Arki on kiireistä, eikä ylimääräistä aikaa vaikkapa kavereiden tapaamiseen ole.
-Jos ollaan Suomessa, niin kalenterissa on todennäköisesti 1-2 tennistreeniä päivässä, 1 fysiikkatreeni ja muutaman kerran viikossa vielä fyssarin kanssa tapaaminen. Kun ollaan reissussa niin sit on tietty vielä matsipäivät ja treenipäivät erikseen.
Ruusuvuori toivoo saavansa pelata tennistä ammatikseen mahdollisimman pitkään ja tavoitteet on asetettu korkealle.
-Semmonen ultimaattinen tavoite on Grand Slam -turnauksen voitto.
Mitä voisi tehdä vielä paremmin
Tennismaailman huipulla kilpailu on kovaa ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin panostetaan kaikin mahdollisin keinoin. 21-vuotias tennislupaus Emil Ruusuvuori tietää tämän ja suhtautuu nukkumiseen osana harjoitteluaan. Unenlaatua ja uniergonomiaa on viilattu kuntoon Ruusuvuoren omien mittojen mukaan räätälöidyllä Unikulman vuoteella, josta löytyy huippu-urheilijalle tärkeitä ominaisuuksia säädettävyydestä aina palauttaviin hierontoihin.
-Nukkumisessa ei ollut varsinaisesti mitään ongelmia. Lähinnä ollaan mietitty mitä pystyis tekemään vielä paremmin. Nukkuminen on tosi iso osa palautumista ja loukkaantumisen estoa, Ruusuvuori kuvailee.
Määrätietoisuus kuuluu läpi kaikesta mitä Ruusuvuori sanoo ja jokainen elämän osa-alue on selvästi viritetty huippuunsa. Nukkumista ei ole sivuutettu, päinvastoin. Hyvään, palauttavaan uneen on kiinnitetty valtavasti huomiota.
Urheilija palautuu levossa
-Kyllä mä pyrin nukkumaan lähes kymmenen tuntia yössä jos mahdollista. Se ei oo aina ihan helppoa, kun reissataan paljon ja on eri aikavyöhykkeet, mutta jos ollaan vaikka Euroopassa niin pyrin siihen 9 -10 tuntiin, koska silloin ehtii palautua hyvin. Hyvin nukkuneena jaksaa kisoissakin pidempään.
Ruusuvuori on nukkunut Unikulman vuoteessa nyt muutaman kuukauden ajan ja ero entiseen on huomattava.
-On siinä kyllä ihan huikee ero! Heti ekana yönä oli vaan siisti fiilis mennä nukkumaan ja sänky tuntui heti hyvältä. Ollaan treenattu nyt niin paljon, että on usein päivien tai viikon jälkeen tosi loppu ja jalat on ollu tosi väsyneet. Oon sitten pistäny aamulla herätessä hetkeksi hieronnan päälle niin kyllä se auttaa ja on helpompi fiilis nousta, Ruusuvuori kertoo ja jatkaa:
-On aina siisti fiilis kun pääsee takas sänkyyn! Ja kun saa nostettua päätä tai jalkoja niin se tekee asennon vieläkin mukavammaksi… Se on välillä vähän liiankin mukava, Ruusuvuori nauraa.
Koti Suomessa ja maailmalla
Kun reissukotina toimii vaihtuvat hotellihuoneet ympäri maailmaa, uniergonomiasta huolehtiminen on haasteellista.
-Olosuhteita löytyy ihan kaikennäköisiä ja kyllä ne joka tapauksessa aina vaihtuu. Tyynyissä varsinkin voi olla tosi isoja eroja ja niistä voi tulla pahoja jumeja, joten me ollaan tässä mietitty että alkais pitää omaa tyynyä mukana, Ruusuvuori kertoo.
Ruusuvuori nukkuu Suomessa ollessaan Unikulman moottorivuoteessa. Mittojen mukaan tehdyn vuoteen kruunaa ergonominen Astro-tyyny ja funktionaaliset SteadyBody -lakanat. Nukkumisolosuhteisiin on panostettu ja ero entiseen on selkeä.
-Tietoisuus siitä että on mukava oma sänky johon köllähtää, auttaa nukahtamisessa ja on aina kiva mennä nukkumaan.
Ruusuvuori kertookin että panostaminen uniergonomiaan on muutos, joka tulee vaikuttamaan koko loppuelämään.
-Kun sitä alkaa miettiä siltä kannalta et kuinka paljon aikaa siellä sängyssä viettää elämässään, niin kyl se sit aika nopeesti maksaa ittensä takas!
Vain yksi asia harmittaa. Uutta vuodetta kun ei voi pakata treenileireille tai kisamatkoille mukaan.
-Parasta olis jos sais oman sängyn kulkemaan reissussa mukana!