Hannu Voutilainen: ”Uniapneani löytyi yllättäen”

Hannu Voutilainen: ”Uniapneani löytyi yllättäen”

Turmion Kätilöt -yhtyeen basisti Hannu Voutilainen, tunnettu myös artistinimellään Master Bates, riehuu lavalla mutta arvostaa myös laadukasta ja rauhallista unta.

Turmion Kätilöiden uusin albumi ”Global Warning” nousi julkaisuviikollaan listaykköseksi Suomessa. Albumin ilmestymisen myötä yhtyeen oli määrä suunnata keikoille, mutta aikaa vietetäänkin tiiviisti kotioloissa.

- Keikat siirtyvät ja tietoa jatkosta odotellaan. Sitten kun päästään levyjulkkarikeikoille Suomessa ja saadaan niitä soitettua tarpeeksi, niin seuraavaksi luvassa on Euroopan kiertue Nightwishin kanssa, Turmion Kätilöiden basisti Hannu Voutilainen kertoo.

Tavoitteena normaali päivärytmi

Vaihteleva rytmi ei koske muusikon elämää ainoastaan vuositasolla, vaan koskee myös vuorokausirytmiä.

- Näissä hommissa vuorokausirytmi vaihtelee, ja yhä tulee pitkiäkin yöllisiä ajelupätkiä, joiden jälkeen pääsen nukkumaan vasta kuuden, seitsemän aikaan aamusta, Voutilainen kertoo.

Yhtyeen jäsenet kuitenkin pyrkivät normaaliin päivärytmiin mahdollisuuksien mukaan.

- Aina kun se on mahdollista, soitamme keikat niin aikaisin. Keikan jälkeiset bailaamiset ovat jääneet vähemmälle, ennemmin lähdemme hotellihuoneeseen nukkumaan. Yritämme myös järjestää niin, että nukumme keikkapaikkakunnalla.

Laadukas uni ei aina ole ollut Voutilaiselle itsestäänselvyys. Nuorena hän asennoitui nukkumiseen toisin kuin nykyään:

- Nuorena jaksoi juosta baareissa ja diskoissa ja bailata, ja elämäntavat olivat sellaiset, että ne eivät edesauttaneet hyvää nukkumista. Nuorena sitä ei ymmärtänyt, miten tärkeää laadukas uni on ihmiselle.

Uniapnea löytyi yllättäen

Alkusysäys unenlaadun parantamiseen tuli vaimolta.

- Joitain vuosia sitten aloimme tutkimaan vaimoni nukkumista, ja samalla laitettiin ne mittalaitteet sitten minullekin. Siinä selvisi, että vika onkin minussa! Menin lääkäriin, ja tutkimuksissa löytyi uniapnea.

Uniapnea tarkoittaa unenaikaisia hengityskatkoja. Se aiheuttaa muun muassa kuorsaamista ja päiväaikaista väsymystä, mutta myös ärtyneisyyttä, muistihäiriöitä ja rytmihäiriöitä. Uniapneaan liittyy kohonnut sairastumisriski. Uniapnea johtuu usein rakenteellisista seikoista, ja ylipaino pahentaa sitä. Uniapneaa sairastaa Suomessa vähintään 300 000 ihmistä.

-Siinä se syy oli! En tiennyt, että nukkumiseni on niin huonoa, että on hengityskatkoja ja muuta.

Uniapnean diagnosoi lääkäri tutkimusten perusteella.

- Nukuin pari yötä piuhoissa ja letkuissa. Hengityskatkoja oli railakkaasti. Tohtori analysoi, että selällään nukkuessa tuli katkoksia, nielussa kaikki asiat laskeutuu alaspäin ja tukkii hengitysteitä.

Hoito oli onneksi helppoa:

- Minulle tehtiin uniapneakisko, joka pakottaa alaleukaa kohti taivasta, joten hengitystiet pysyvät auki. Hengityskatkosten määrä puolittui tai väheni jopa siitä. Nukun kisko suussa joka yö, ja oireet ovat hallinnassa.

Heti levollisempi uni

Uniapneakiskon lisäksi Voutilaisen unenlaatua parantaa Unikulman räätälöity vuode.

- Alunperin meillä ei ollut mitään ajatusta siitä, että sängyssämme olisi jotain vikaa. Luulimme, että se oli hyvä ja laadukas sänky, mutta kun saimme Unikulman vuoteen, huomasimme heti, että nyt on oikeen lippulaivavehe tähän hommaan, muusikko hehkuttaa.

Uuden sängyn ominaisuudet valittiin UnikLab-pintapainejärjestelmän avulla. Se mittaa kehoon kohdistuvaa painetta, ja tulosten perusteella räätälöidään patja nukkujalle sopivaksi.

- Meille tehtiin sänkyyn omien mittojen ja tarpeiden mukaan omat puolet minulle ja vaimolle, Voutilainen kertoo. - Huomasimme heti, että nukkuminen oli levollisempaa.

Aiempi sänky oli aiheuttanut ongelmia, vaikka pariskunta oli uskonut sen olevan hyvä:

- Edellinen sänky oli ihan pomppulinna verrattuna Unikulman vuoteeseen, vaikka pidimme sitä laadukkaana! Vanhassa meni ihan mutkalle ja upposi patjoihin, ja sitten aamulla kolotti joka niveleen ja niskaan.

Unikulman vuoteen saa räätälöityä itselle sopivaksi myös ulkoisesti. Siinä valintaprosessissa Voutilainen pääsi vähällä:

- Huonekalujen ulkonäköasioissa minun roolini on hyvin pieni tässä taloudessa! Annoin kaikki valtuudet vaimolle, sillä lailla se hoituu kätevimmin, Voutilainen nauraa. - Unikulmasta löytyi kyllä ihan sormia napsauttamalla löytyi oikeat värit ja kuosit!

Ergonomia on ykkösjuttu

Muusikon työ kuormittaa kroppaa yllättävällä tavalla.

- Pelkästään se tuntikausien autossa istuminen ilman taukoja, kun kuitenkin on aina kiire paikasta toiseen, jumittaa niskoja, selkää ja jalkoja, basisti kertoo.

- Kyllä musta tuntuu, että jos kolmasosan elämästään on selällään tuolla sängyssä, kannattaa sen sängyn olla hyvä, Voutilainen toteaa.

Sama linja hänellä on muutenkin ergonomian suhteen:

- Suomessa keikkaillaan lähinnä viikonloppuisin. Minulla on myös päivätyö, toimistohomma, jossa kökötän tietokoneen edessä. Olen yrittänyt laittaa siinäkin ergonomia-asiat kuntoon, hankkia parhaimmat mahdolliset työpöydät ja tuolit, Voutilainen kertoo ja lisää:

- Jos viettää päivässä kahdeksan tuntia toimistotuolilla ja kahdeksan tuntia sängyssä, kyllä niiden molempien kannattaa olla viimeisen päälle!

Hannun tarina on nähtävissä Jaksa paremmin -ohjelmassa, joka on katsottavissa Ruudusta!