Loukkaantumisesta toipunut Kirsi Kainulainen: ”Sängyn vaihtamisella oli uskomaton vaikutus”

Loukkaantumisesta toipunut Kirsi Kainulainen: ”Sängyn vaihtamisella oli uskomaton vaikutus”

Varaudu kuumiin kesäöihin jo nyt – mutta miten? Luet nyt Loukkaantumisesta toipunut Kirsi Kainulainen: ”Sängyn vaihtamisella oli uskomaton vaikutus” 3 minuuttia Seuraava Unen seuranta – onko siitä hyötyä?

Ratamoottoripyöräilijä Kirsi Kainulainen loukkaantui vakavasti viime syksynä. Nyt hän on toipunut jo niin hyvin, että on voinut palata pyörän päälle. Hänelle räätälöidystä sängystä on iso apu kipujen hallinnassa.

Tuona vuoden 2021 elokuisena sunnuntaina satoi rankasti. Kirsi Kainulainen tunsi olevansa hyvässä vireessä ja läksi hakemaan podium-paikkaa Jurvan Botniaringillä. Märkä rata oli kuitenkin kohtalokas: useampi kuljettaja kaatui, ja heidän joukossaan Kirsi Kainulainen. Matka jatkui Seinäjoen keskussairaalaan ambulanssilla, jonka kyydissä Kirsi itki paitsi kipuja, mutta ennen kaikkea pettymystä SM-mitalihaaveiden haihduttua loukkaantumisen myötä.

Onnettomuudessa Kirsi sai pahoja vammoja reiteensä, ja hänen kätensä katkesi. Edessä oli useita leikkauksia ja pitkä toipuminen. Vammoja on korjattu metallipropuilla ja siimalla – ja määrätietoisella kuntoutuksella.

”Jumppasin ja jumppasin. Kaikki piti opetella alusta, sillä en esimerkiksi saanut istua kahdeksaan viikkoon. Hyvä fyysinen kuntoni pelasti minut, sillä olen sitkeällä kuntoutuksella saanut itseni takaisin normaaliin elämään”, Kirsi Kainulainen kertoo,

Hän palasi töihin rakennusalan yritykseensä neljän kuukauden kuluttua onnettomuudesta. Nyt noin yhdeksän kuukautta elokuista tapaturmaa myöhemmin Kirsi on sataprosenttisesti kuntoutunut ja saanut toimintakykynsä takaisin.

Tunne sai palaamaan radalle

”Olen äärettömän kiitollinen lääketieteelle, että tällaisia mittavia vammoja pystyään korjaamaan näin hienosti. Noudatin kuntoutusohjeita tarkasti, ja tammikuussa sain lääkäriltä luvan palata ajamaan. Jännitin ensimmäistä kertaa, mutta jo ensimmäisessä kaarteessa hymy nousi korviin – sain taas ajaa!”

36-vuotias Kirsi on harrastanut ratamoottoripyöräilyä koko ikänsä. Isän ja enon esimerkin voimalla hän kiipesi pyörän selkään jo 3,5-vuotiaana. Siksi vakava onnettomuus oli iso pohdinnan paikka: vieläkö hän haluaa ajaa?

”Järki sanoi, että voisin jo lopettaa. Mutta tunne ajoi minua takaisin radalle niin vahvasti, että päätin jatkaa. Haluan lopettaa sitten aikanaan omasta tahdostani, en onnettomuuden vuoksi”, Kirsi sanoo.

Hän on käynyt ajamassa saman Jurvan radan uudelleen, eikä se aiheuttanut pelkotiloja. Ajaminen on yhtä nautinnollista kuin ennenkin – jopa vielä hienompaa kuin ennen onnettomuutta.

Levoton nukkuja rauhoittui

Jos elämä on ollut päivisin vilkasta, niin sama koskee Kirsi Kainulaisen öitä. Hän on aina ollut levoton nukkuja.

”Minulle on tyypillistä, että hyörin ja pyörin unissani. Herään usein ihan toisin päin kuin olen käynyt nukkumaan. Kaiken kaikkiaan unen laatu ei ole ollut kaksinen”, Kirsi kertoo.

Hän on aiemmin suhtautunut nukkumiseen huolettomasti – ihan sama mihin päänsä kallistaa, olipa se matkailuauton peti tai auton takapenkki. Nyt on toisin.

”Vaikka toimintakykyni on onnettomuuden jälkeen palautunut entiselleen, siitä jäi kuitenkin kipuja ja jäykkyyksiä. Uni oli siksi entistä katkonaisempaa, kunnes kaikki muuttui: Unikulman uudessa sängyssä nukuin heti ensimmäisenä yönä neljä tuntia yhteen menoon – ja se on minulle jotain aivan uutta.”

Kirsille mittatilaustyönä räätälöity sänky ja niskaa tukeva tyynyt ovat saaneet hänet nukkumaan paljon rauhallisemmin ja helpottaneet esimerkiksi päänsärkyjä, jotka vaivaavat hän usein.

”Nykyään kaipaan omaa sänkyäni, jos joudun vaikkapa kisamatkoilla nukkumaan muualla. Fyysisen työn ja rankan treenin päälle palauttava uni on tullut minulle niin tärkeäksi, että siitä en enää tingi”, Kirsi Kainulainen sanoo.