Kilpailu nuorille muotoilijoille: Design-tuotteita makuuhuoneeseen

Kilpailu nuorille muotoilijoille: Design-tuotteita makuuhuoneeseen

Unikulman räätälöidyt patjat ja moottorisängyt ovat jo käsite. Nyt niiden rinnalle suunnitellaan nuorten muotoilijoiden kilpailussa yöpöytiä ja sängynpäätyjä, jotka täydentävät ylellisen makuuhuoneen kalustuksen.

Nuorten tuotesuunnittelijoiden keskuudessa käy juuri nyt kuhina. Meneillään on Young Finnish Design (YFD) -yrityksen organisoima kilpailu, jossa etsitään parasta suunnittelua kahden yhteistyöyrityksen tarpeisiin. Kilpailuun osallistuvien töiden tulee olla valmiina 28.2.2023.

Unikulma antaa nuorille suunnittelijoille vapaat kädet suunnitella ratkaisuja sängyn rinnalle tarvittaviin lisäkalusteisiin: yöpöytään, sängynpäätyyn tai niiden yhdistelmään. Kokonaisuus voi sisältää myös säilytysratkaisuja, ja tunnemallisuus ja valaistus voivat myös kuulua suunnitelmaan.

– Ympäristöystävällisyys ja asiakaslähtöisyys ovat Unikulman perusarvoja. Vantaan Petikossa käsin valmistettavien sänkyjen rinnalle etsitään nyt ideoita laadukkaista, suomalaista muotoilua ja ekologisia materiaaleja hyödyntävistä tuotteista, Unikulman ostopäällikkkö Sauli Koivisto kertoo.

Toinen kilpailun yhteistyöyrityksistä on RD Physics, joka valmistaa 3D-tulostettuja kaiuttimia. Kilpailussa etsitään tuoteideaa, jossa yhdistyvät sisustus ja äänentoisto. Äänentoiston lisäksi kaiutin voi siis olla sisustuselementti, valaisin tai vaikka taideteos.

Kilpailutöissä voi vapaasti hyödyntää Sulapacin muovia korvaavia tuotteita ja Hollolan Viilun ja Laminaatin tuotteita, mutta myös muita materiaaleja.

Nuorten suunnittelijoiden asialla

Young Finnish Design on kahden muotoilijan Heidi Maria Huovisen ja Elisa Luodon perustama yritys.

– Opiskelimme Aalto-yliopistossa kalustemuotoilua ja sisustusarkkitehtuuria. Jo silloin heräsimme siihen, miten vaikeaa nuorten muotoilijoiden on saada töitä muotoilualalla. Perustimme vuonna 2017 yrityksen, joka luo suhteita muotoilijoiden ja yritysten välille, Heidi Huovinen kertoo.

Design-alan koulutus on Suomessa korkeatasoista, mutta muotoilijoiden työllistymisessä riittää haasteita.

– Koulussa keskitytään pitkälti muotoilun opettamiseen, mutta yrittäjyyteen tarvitaan lisäoppia. Siinä juuri me voimme auttaa, sanoo Elisa Luoto.

YFD on saanut toimintansa alkuvaiheessa tukea Business Finlandilta ja sparrausapua Kiuas Acceleration -yrityshautomossa.

– Teemme yhteistyötä Suomessa jo kymmenien yritysten kanssa ja olemme aloittaneet yhteistöitä myös ulkomaisten yritysten kanssa. Tarjoamme yrityksille suunnittelu- ja suunnittelukilpailupalveluita, joiden tavoitteena on edistää nuorten muotoilijoiden työllistymistä. Tuomme muotoilijoiden osaamisen näkyväksi yrityksille ja autamme yrityksiä tuotteistamaan nuorten muotoilijoiden ideat yritysten tarpeita varten, Heidi Huovinen sanoo.

Unikulman ja RD Physicsin kilpailu on otettu osaksi Aalto-yliopiston meneillään olevaa koulutusta, joten korkeatasoisia töitä on varmasti odotettavissa. Kilpailun tulokset julkistetaan maaliskuun loppuun mennessä. Yhteistyöyritykset päättävät tahoillaan, miten hyödyntävät kilpailun voittaneita töitä.

Lue lisää kilpailusivustolta.