Kun viilentää makuuhuoneen lämpötilaa, säästää energiaa ja nukkuu paremmin. Palella ei kuitenkaan tarvitse, kun valitsee oikeanlaisen peiton. Silloin voi nukkua jopa alasti.
Nyt kun energiansäästö on kaikkien huulilla, tulee kotona tarkasteltua lämpömittarin lukemia uusin silmin. Mikä on sopiva lämpötila olohuoneeseen, entä makuukamariin?
Muutamalla täsmäratkaisulla voit sekä säästää energiaa että nukkua paremmin kuin ennen. Näin se tapahtuu.
Mikä on sopiva lämpötila asuinhuoneissa?
Asumisterveysasetuksen mukaan suositeltava lämpötila asuinhuoneissa on 20–21 astetta. Olemme kuitenkin yksilöitä, ja toiset viihtyvät alle 20 asteessa, kun taas toiset tarvitsevat 22–24 astetta tunteakseen olonsa mukavaksi.
Paitsi lämpötila, myös ilman kosteus, ilmanvaihdon laatu ja asunnon vetoisuus vaikuttavat tuntemuksiin. Ikä, terveys ja kehon koostumus vaikuttavat siihen, millainen lämpötila tuntuu miellyttävältä. Usein ikäihmiset kaipaavat vähän korkeampaa lämpötilaa.
Myös vaatetuksella on tietenkin iso merkitys mukavuudelle. Jos pukeutuu lämpimästi, kotona voi talvellakin pitää huoneet viileämpinä. Villasukat ja -paidat sekä lämpökerrastot kannattaa kaivaa esiin vaatekomerosta. Sillä liiallinen lämmittäminen kuormittaa muutakin kuin kukkaroa: esimerkiksi työtehon ja yleisen suorituskyvyn on todettu laskevan liian kuumassa. Viileämmässä olemme virkeämpiä.
Jos haluaa laskea kodin lämpötilaa, se kannattaa tehdä vähitellen. Pienennä lukemaa aste kerrallaan kahden viikon välein. Yhden asteen lämpötilan lasku pienentää lämmityskuluja noin 5 prosenttia.
Viilennä makuuhuoneen lämpötilaa
Makuuhuoneessa kannattaa pitää patterit pienemmällä. Tutkimusten mukaan parhaiten nukkuu 17–19 asteen lämpötilassa, jotkut jopa tätä viileämmässä.
Ihmisen ruumiinlämmön vaihtelu liittyy uni-valve-rytmin säätelyyn. Juuri ennen nukahtamista kehon lämpötila laskee, ja se on yksi nukahtamisen edellytyksistä. Tähän perustuu vanha keino nukahtamisen helpottamiseksi: kun laittaa villasukat jalkaan, kehon ääreisosat lämpenevät, mikä puolestaan mahdollistaa keskikehon viilentymisen ja nukahtamisen oikeaan aikaan.
Myös nukkumisen aikana ihmisen ruumiinlämpö vaihtelee, koska autonominen hermosto toimii eri univaiheissa eri tavoin. Liian kylmässä tai kuumassa nukuttaessa unen laatu kärsii. Jos makuuhuoneessa on liian kuuma, se aiheuttaa hikoilua ja hengitysteiden sekä silmien kuivumista. Uni katkeilee ja palautuminen heikkenee. Pahimmillaan herää hiestä märkänä, ja uni on tipotiessään.
Valitse peitto, joka tasaa lämpöä
Kuohkean peiton alle on ihanaa käpertyä nukkumaan. Valitse peitto omien mieltymystesi mukaan: vilukissalle paksumpi, hikoilevalle kevyempi peitto. Peiton materiaaleista löytyy jokaiselle sopiva vaihtoehto.Untuva on peittojen täytteenä hengittävä luonnonmateriaali. Untuvapeitteitäkin on eri paksuisia, joten periaatteessa untuvapeitettä voi käyttää kesät talvet.
Tekniset kuidut ovat moderneja innovaatioita, joissa on lämpöä sääteleviä ainesosia. Niiden ominaisuudet kehittyvät jatkuvasti, ja uudet tekniset peitot ovatkin ottaneet suuria harppauksia eteenpäin nukkumismukavuuden kannalta. Unikulman Steadybody®-peitto sisältää lämpöä tasaavia mikrokapseleita. Peitto säätelee lämpötilaa siten, että nukkujan olosuhteet peiton alla ovat aina ihanteelliset.
SteadyBody®-peitoista on olemassa myös untuvaa sisältävä versio Feather SteadyBody®, joka yhdistää untuvapeiton ja modernin lämpöä tasaavan materiaalin hyvät ominaisuudet. Teknisten materiaalien ansiosta keho pysyy kaikissa univaiheissa sopivan lämpöisenä, koska peite varaa ja luovuttaa lämpöä aina tarpeen mukaan.
Laadukas untuvapeite tasaa kehon lämpötilaa ja takaa optimaaliset olosuhteet unelle. Untuvapeiton alla voi nukkua alasti, sillä luonnonkuitu hengittää ja säätelee lämpötilaa kehon tarpeiden mukaan. Nukkumismukavuuden viimeistelevät sileät ja lämpötilaa säätelevät SteadyBody®-lakanat.