”Kiireinen espoolainen haluaa nukkua hyvin”

”Kiireinen espoolainen haluaa nukkua hyvin”

Ergonomian huippuosaajat: Sänky tehdään juuri sinulle Luet nyt ”Kiireinen espoolainen haluaa nukkua hyvin” 4 minuuttia

Espoon Unikulmassa on tärkeää, että auton saa parkkiin myymälän eteen. Usein työssään kiireinen asiakas haluaa hoitaa nukkumisasiansa kerralla kuntoon. ”On ilo auttaa asiakasta ja saada hänet nukkumaan hyvin”, myymäläpäällikkö Mikko Korppi sanoo.

”Meille tullaan ympäri Espoota ja myös Helsingistä, etenkin Lauttasaaresta.” Näin unikulmalaiset kuvailevat asiakaskuntaansa. Espoon Finnoossa sijaitseva Kauppakeskus Liila on hyvä sijainti myymälälle, jonne tullaan usein omalla autolla.

Unikulman myymälään tullaan usein ajanvarauksella ja tositarkoituksella: etsimään toimivia ratkaisuja paremman unen saavuttamiseksi.

”Usein pariskunnan toiveissa on löytää sänky, jossa toteutuvat kummankin tarpeet. Meillä parisängyn kumpikin puolisko räätälöidään aina nukkujan mittojen ja vartalonmuotojen mukaan. Petauspatjalla sängyn pinta on kuitenkin yhtenäinen, vaikka pohjalla on kummallekin yksilöllisesti valmistetut vuoteet”, myymälässä sen avaamisesta eli vuodesta 2007 työskennellyt myyntineuvottelija Maarit Ponkala kertoo.

Kuvassa Maarit Ponkala Unikulman Espoon myymälässä.
Kuvassa Maarit Ponkala Unikulman Espoon myymälässä.

UnikLab-mittaus tehdään huolella

Räätälöidyn sängyn valinta lähtee aina UnikLab-mittauksesta. Tällainen mittavuode löytyy jokaisesta Unikulman myymälästä. Kehon pintapaineet kartoittava ohjelma piirtää nukkujan vartalosta kolmiulotteisen kuvan, jonka avulla ergonomiatiimi suunnittelee yksilöllisen vuoteen. Yhtä tärkeä on asiakkaan täyttämä unikartoitus, jossa kysytään huolellisesti monenlaista nukkumiseen ja terveyteen liittyvää tietoa.

”Jokainen tapaaminen Unikulman myymälässä on tärkeä: hetki on asiakkaalle ainutlaatuinen tilaisuus kertoa omista nukkumispulmistaan ja -toiveistaan”, Maarit Ponkala sanoo.

Nukkuminen on henkilökohtainen asia, ja jokaisen asiakkaan toiveet ja tarpeet, elämäntilanne ja haasteet kuunnellaan huolella.

”Olen aina yhtä innostunut kuuntelemaan asiakasta ja kertomaan meidän ratkaisuistamme. Minulle parasta tässä työssä ovat juuri asiakkaat – kun saan auttaa heitä nukkumaan paremmin. Pääsen kuuntelemaan asiakkaan toiveita ja tarjoamaan apua”, myymäläpäällikkö Mikko Korppi sanoo.”

UnikLab-mittaus tehdään huolella. Kuvassa Mikko Korppi.

Keväisin monet hakevat myymälästä tuotteita myös vapaa-ajan asunnolle, jonka sängyiltä edellytetään ihan yhtä paljon. Myös veneisiin teetetään Unikulman patjoja, joiden erikoismateriaalit sopivat hyvin kosteisiin ja veneen erikoismittaisiin vuoteisiin.

Kiireinen elämä vaatii palautumista

Etenkin työikäisten suomalaisten unihäiriöt lisääntyvät jatkuvasti. Jopa puolet suomalaisista nukkuu välillä huonosti. Moni kokee olevansa päivällä väsynyt, ja unen laadusta ja määrästä ollaan laajasti huolissaan. Uni onkin herkkä terveysmittari: se häiriintyy helposti, ja univaje puolestaan altistaa monille sairauksille.

”Meidän asiakaskunnassamme korostuvat työtätekevät, usein stressaantuneet ihmiset. Kiireisten aikataulujen paineessa hyvä ja palauttava yöuni olisi äärimmäisen tärkeää. Ihmiset tiedostavat sen ja monet myös mittaavat untaan esimerkiksi älysormuksella. Siten he ovat motivoituneita ja valmiita tekemään ratkaisuja, jotta saisivat yöunesta maksimaalisen hyödyn”, Mikko Korppi sanoo.

Kuten kaikissa Unikulman myymälöissä, myös Espoossa on mukana fysioterapeutin ammattitaito. Hanna Punsár on aiemmin työskennellyt liikunnanohjaajana ja personal trainerina, mutta nyt hän saa Unikulman myyntineuvottelijana käyttää osaamistaan asiakkaiden uniergonomian parantamiseen.

Kuvassa Hanna Punsár Unikulman Espoon myymälässä.Kuvassa Hanna Punsár Unikulman Espoon myymälässä.

”On äärettömän motivoivaa, kun pystyy ratkomaan asiakkaan nukkumispulmia aivan sen ytimiä myöten”, Hanna Punsár sanoo.

Ulkonäölläkin on väliä

Hyvä sänky on ennen kaikkea omalle vartalolle sopiva. Se tukee oikeista paikoista ja antaa tilaa hartioille tai lantiolle – kun patja joustaa oikeista kohdista, ranka pysyy ihanteellisessa asennossa myös nukkuessa.

Myös tyynyllä on iso rooli nukkumisergonomiassa. Oikeanlainen tuki niskalle pitää pään ja kaulan hyvässä asennossa ja hengitystiet paremmin auki.

”Nyt on vallalla leveiden sänkyjen buumi. Asiakkaat haluavat mahdollisimman leveän sängyn; harmi vain, että etenkin uusissa taloissa makuuhuoneet voivat olla melko pieniä. Sängyn koko mitoitetaan aina asiakkaan toiveiden ja toisaalta huoneen realiteettien mukaan”, Mikko Korppi sanoo.

Myös sängyn verhoilumateriaalin voi valita omien mieltymysten mukaan. Useimmat päätyvät melko neutraaliin harmaan tai beigen värimaailmaan.

”Lisää houkuttelevuutta sänkyyn saa petaamalla sen ihanan sileillä SteadyBody-lakanoilla. Muhkea peitto ja puhtaat lakanat oikein houkuttelevat nukkumaan”, sanoo Unikulman parhaaksi petaajaksi kutsuttu Maarit Ponkala.

Espoon Unikulmassa näkyy hänen kättensä jälki: tyynyjen ja peitteiden väriharmonia hivelee silmää ja kutsuu tutustumaan tuotteisiin.