Näiden fysioterapeuttien käsissä on Unikulman yksilöllisten sänkyjen tärkein työvaihe: jousiston suunnittelu. Nukkumisergonomian huippuammattilaiset Liisa Koukku ja Maija Aro tietävät, miten jokainen jousi saadaan tukemaan parasta nukkumisasentoa juuri sinulle.
Unikulman yksilöllisten sänkyjen valmistus on tarkkaa käsityötä. Mutta ennen kuin yhtään jousta aletaan taivuttaa, pitää tietää, millainen jousisto kullekin nukkujalle tarvitaan. Tämä ergonomiasuunnittelu tapahtuu Liisa Koukun ja Maija Aron työpisteissä.
Entä millaisilla työkaluilla tällainen yksilöllinen suunnittelutyö tehdään?
”Tärkeimmät työkalut ovat UnikLab-mittauksesta saatavat mittakuvat nukkujan vartalosta sekä asiakkaan itsensä huolellisesti täyttämä unikartoitus”, Liisa Koukku sanoo.
UnikLab-mittaus on Unikulman patentoitu mittausohjelma, joka piirtää nukkujan vartalosta kolmiulotteisen kuvan. Mittaus tehdään Unikulman liikkeessä; jokaisessa myymälässä on testivuode, jossa asiakas makaa sekä selällään että kyljellään kuvausta tehtäessä. Myös mitattavan oma nukkuma-asento rekisteröidään. Asiantuntija saa kuvista valtavasti informaatiota ja eksaktit mitat jokaisesta kurvista ja vartalon mittasuhteista.
”Jokainen vartalo on omanlaisensa. Jo yksin nukkujan pituus voi vaihdella suuresti, ja jokaisen lantion ja hartioiden muoto on erilainen. Myös parisängyssä nukkuvan pariskunnan kokoero voi olla huomattava ja vartalon muodot täysin erilaiset, jolloin räätälöimme kummallekin omanlaisensa patjan”, Maija Aro sanoo.
Patentoitu UnikLab®-mittaus kertoo kehosi painekohdat ja muodot. Mittauksen perusteella luodaan kolmiulotteinen paine- ja muotokartta.
Taustatiedot kartoitetaan tarkoin
Unikartoitus on huolellinen kyselylomake, jonka jokainen asiakas täyttää yksilöllistä patjaa tilatessaan. Lomakkeessa kysytään nukkumistottumuksista ja -asennoista, nykyisen patjan ominaisuuksista sekä hyvin huolelliset tiedot kivuista ja muista kehon tuntemuksista. Onko joissakin kehon osissa kipuja, puutumista, kireyttä tai jäykkyyttä? Nukkumisergonomian suunnittelua varten on tärkeää tietää nukkujan diagnoosit ja mahdolliset toimenpiteet.
”Kysely on perusteellinen, koska niin moni asia vaikuttaa nukkumiseen. Asiakas ei aina itse ole aiemmin edes oivaltanut, että jokin pienikin seikka voi todella häiritä nukkumista”, Liisa Koukku sanoo.
Patjan suunnittelussa otetaan huomioon esimerkiksi nivelten yliliikkuvuus, notkoselkä tai refluksitauti. On myös tärkeää kertoa vaikkapa tulossa olevasta leikkauksesta tai parhaillaan vaivaavasta sairaudesta.
Suunnittelijan kokemus auttaa viimeistelyssä
Pitkä kokemus ergonomiasuunnittelusta auttaa ymmärtämään asiakkaan tarpeet. Loppujen lopuksi ratkaisut syntyvät suunnittelijan korvien välissä.
Hän pyörittelee tietokoneen ruudulla kolmiulotteista UnikLab-kuvaa, tutkii ja harkitsee. Paljonko myötäilevyyttä hartialinja kaipaa? Millainen jousivahvuus tukee keskivartaloa parhaiten? Miten notkoselkää tuetaan parhaaseen asentoon?
”Jos mikään yksityiskohta mietityttää, soitamme aina asiakkaalle ja keskustelemme vielä huolellisesti. Ihmiskeho on niin monimuotoinen, että ei siitä pelkällä matematiikalla selviä”; Liisa Koukku sanoo.
Suunnittelutyön tuloksena valmistuu jousikaava, joka määrittelee jousirivien määrän ja jousien jäntevyyden. Se liitetään tuotantotilaukseen, ja sen mukaisesti Vantaan Petikossa Unikulman omalla tehtaalla valmistetaan yksilöllinen patja.
Mieltymykset otetaan huomioon
Myös asiakkaan sanalliset kertomukset vaikuttavat patjan hienosäätöön. Onko hän aiemmin nukkunut hyvin pehmeällä vai kovalla patjalla? Millaiset mieltymykset hänellä on pintapatjan tuntemusten suhteen?
”Unikulman myymälöissä jokainen asiakas kohdataan ajan kanssa ja yksilöllisesti, ja myyjien kirjaamat havainnot ja asiakkaan toiveet kulkevat suunnittelussa mukana. Asiakkaan oma tuntuma kertoo paljon etenkin pintapatjaan kohdistuvista toiveista”, Maija Aro sanoo.
Faktatieto ihmisen anatomiasta on toki suunnittelun perusta. Mutta on hyvin tärkeää myös osata kuunnella asiakasta – ja se Unikulmassa osataan. Ergonomiasuunnittelijat kouluttavat myyjiä säännöllisesti ja osallistuvat myös tuotesuunnitteluun.
Jälkisoitot kuuluvat asiaan
Kun asiakas on saanut mittatilauspatjansa, Unikulman myyjä soittaa noin viikon kuluttua toimituksesta. Ensimmäinen soitto lähinnä varmistaa, että toimitus on sujunut toiveiden mukaisesti.
Toisen kerran myyjä soittaa 6–8 viikkoa myöhemmin. Tuossa ajassa asiakas on ehtinyt tottua patjaansa ja kokea sen vaikutuksia nukkumiseen.
”Soittojen kautta saatava palaute on useimmiten äärettömän positiivista. Aamuisin vaivannut alaselkäkipu on kadonnut. Kädet eivät enää puudu yöllä. Öistä on tullut rauhallisempia pyörimisen vähennyttyä, ja niin edelleen”, Liisa Koukku kertoo.
Unikulman ergonomiaturva kestää kolme kuukautta: tuona aikana seurataan, että patja on juuri sellainen kuin pitää ja tehdään tarvittaessa hienosäätöä sälepohjaan.
”Jos sälepohjaa on tarvetta hienosäätää, pyydämme usein ottamaan valokuvia, kun asiakas makaa sängyllä kyljellään tai selällään. Niiden perusteella pystymme neuvomaan asiakasta puhelimessa. Ja joskus menemme itse myös asiakkaan kotiin auttamaan pohjan säädöissä”, Liisa Koukku sanoo.