Unen merkitys: ilman sitä ei voi hyvin

Unen merkitys: ilman sitä ei voi hyvin

Unen merkitys on merkittävä. Miksi muuten käyttäisimme siihen kolmasosan elämästämme?

Kaukana ovat ne ajat, jolloin ajateltiin, että uni on ajanhukkaa ja että sen voi huoletta supistaa minimiin. Nyt tiedetään paremmin: ilman unta ei voi elää, ja riittävän unen saaminen on välttämätöntä hyvinvoinnille. Tuttu kolmiyhteys ravinto – liikunta – uni on hyvinvoinnin perusta.

Miten unen merkitys valkeni?

Mutta miksi uni on niin tärkeää? Unen merkitys on kiinnostanut ihmisiä jo tuhansia vuosia, mutta monet yksityiskohdat sen tärkeydestä ovat kirkastuneet tutkijoillekin vasta viime vuosikymmeninä. Moderni aivotutkimus EEG-mittauksineen on laajentanut tietämystämme siitä, mitä unen aikana tapahtuu. Myös monet muut tieteenalat lähestyvät nukkumisen aikaisia toimintoja eri näkökulmista. Paljon on silti vielä selvittämättä.

Muinoin uni miellettiin kuoleman kaltaiseksi välitilaksi, joka oli valveen ja aktiivisuuden vastakohta. Vasta 1950-luvulla ”löydettiin” REM-uni, jolloin aivot toimivat aktiivisesti aivan kuten valvetilassa, vaikka nukkuja onkin tiedoton ja liikkumaton. Lue lisää REM-unesta blogistamme.

Aivojen sähköisiä toimintoja mittaavaan EEG-tutkimuksen myötä teoria erilaisista univaiheista hahmottui 1960-luvulla. Nykyinen neljän univaiheen luokittelu julkaistiin vuonna 2007. (Lue lisää unen vaiheista) Nykyisin aivotoimintaa mitataan myös PET- ja fMRI-kuvauksilla. Unta tutkitaan myös monilla immunologisilla ja kemiallisilla tutkimusmenetelmillä.

Mitä unen aikana tapahtuu?

Yleiskuva unenaikaisista tapahtumista tiivistyy yhteen sanaan: palautuminen. Nukkuessamme kaikki kudokset ja elimet elpyvät päivän rasituksista, keräävät energiaa ja korjaavat soluvaurioita. Levon aikana tapahtuu erilaisia aineenvaihdunnallisia prosesseja kuin valveen aikana, ja esimerkiksi hormonituotannossa on vuorokauden aikoihin sidottua vaihtelua.

Monimutkainen säätelyjärjestelmä ylläpitää lukemattomia elintoimintojamme: päivällä ja yöllä esimerkiksi tuotetaan erilaisia proteiineja. Unenpuute altistaa siten monenlaisille häiriöille, ja univajeessa esimerkiksi riski sairastua diabetekseen kasvaa. Unella on merkitystä esimerkiksi immuunipuolustuksen kannalta, ja liian lyhyt tai huonolaatuinen yöuni heikentääkin vastustuskykyämme.

Aivoissa tapahtuu unen aikana niin paljon, että oikeastaan ne eivät lepää silloinkaan kun nukumme. Unen merkitys muistille ja oppimiselle on valtava: eri univaiheiden aikana muistin sisältöä ja aivosolujen yhteyksiä järjestetään ja muokataan. Uni on tärkeää edellisen päivän muistiaineksen säilömisen kannalta, mutta se myös valmistaa meitä seuraavan päivän oppimiseen.

Aivot myös puhdistuvat etenkin syvän unen aikana. (lue lisää syvästä unesta) Tämä varsin tuore (2013) tapahtunut uraauurtava tieteellinen löytö on tanskalaisen tutkijan Maiken Nedengaardin ansiota. Hän osoitti, että aivoissa tapahtuva glymfaattinen kierto puhdistaa syvän unen aikana aivoihin kertyneet proteiinijäämät. Tällaisia proteeinikertymiä havaitaan erityisen paljon esimerkiksi Alzheimerin tautiin sairastuneilla.

Miksi univaje on haitallista?

Koska uni on niin tärkeää hyvinvoinnille, sen puute aiheuttaa luonnollisesti monenlaisia häiriöitä. Kroonisen univajeen onkin todettu lisäävän monien sairauksien riskiä ja heikentävän elämänlaatua.

Univaje lisää esimerkiksi riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, moniin sydän- ja verisuonitauteihin kuten sepelvaltiotautiin. Myös lihomisen riski kasvaa. Koska liian vähäinen uni heikentää immuunipuolustusta, monet taudinaiheuttajat kuten virukset ja bakteerit pääsevät helpommin iskemään väsyneen ihmisen kimppuun.

Univaje heikentää tarkkaavaisuutta, jolloin se altistaa monille tapaturmille.

Unihäiriöt ja masennus- ja ahdistushäiriöt kietoutuvat yhteen monin tavoin. Liian vähäinen uni heikentää päiväaikaista kognitiota eli muistia ja ajattelua etenkin vaativissa tehtävissä.

Jos nukkuu jatkuvasti liian vähän, mieliala usein laskee ja elämänlaatu heikkenee. Riski stressiperäisiin häiriöihin ja uupumukseen lisääntyy.

Kaiken kaikkiaan univaje lisää riskiä päätyä ennenaikaiselle eläkkeelle.

Pidä huolta unestasi!

Unen merkitys on tämän perusteella jo selvä: se on olennaista meidän kaikkien hyvinvoinnille. Siksi kannattaa nukkua niin hyvin kuin pystyy. Uni ei aina ole täydellistä, mutta sille kannattaa antaa se arvo, jonka se ansaitsee.

Kolme tärkeää vinkkiä jokaiselle nukkujalle:

1) Tunne itsesi ja oma nukkumisrytmisi. Jos olet aamuvirkku, mene riittävän ajoissa nukkumaan. Jos taas iltavirkku, pyri pitämään rytmisi kuitenkin sellaisena, että saat riittävästi unta.
2) Rauhoitu ennen nukkumaanmenoa. Ihminen ei ole kone, jonka voisi sammuttaa katkaisimesta. Jokaisella on omat rauhoittumisrutiinisi – pidä niistä kiinni!
3) Arvosta untasi. Vaikka sosiaalinen media ja kaikenlainen digitaalinen viihde on iso osa elämää, se myös helposti koukuttaa liikaakin. Anna unelle se aika, joka sille kuuluu.

Lue laajemmin vinkeistämme nukahtamiseen.