Sasu Salin: ”Omaa sänkyä on matkoilla ikävä”

Sasu Salin: ”Omaa sänkyä on matkoilla ikävä”

Koripallon ”tarkka-ampujaksi” kutsuttu Sasu Salin on saanut syntyjään hyvät unenlahjat. Niin hyvät, että aamulla on ollut välillä selkä jumissa ja niska jäykkänä. Mutta ei ole enää, sillä Unikulman räätälöity sänky laittoi hänen nukkumisasentonsa kokonaan uusiksi.  Julkaistu ensi kerran loppuvuonna 2022.

Maailmalta on aina kiva palata kotiin. Erityisen tärkeää se on nyt, kun kotona odottavat vaimo, kaksivuotias esikoistytär ja vajaan kuukauden ikäinen poikavauva. Sasu Salin joutuu pelimatkojen vuoksi olemaan usein poissa kotoa. Talvikaudella hän kisaa Teneriffan joukkueessa, ja tällöin myös perhe seuraa mukana Kanariansaarille.

”Palaamme koko porukka sitten toukokuussa taas kotiin Helsingin Kalasatamaan”, Sasu Salin sanoo. 31-vuotias Salin aikoo jatkaa ammattilaisuraansa ainakin 35-vuotiaaksi saakka. Hän aloitti koripalloharrastuksen 7-vuotiaana ja ammattilaisuran 19-vuotiaana, joten pelivuosia on jo kertynyt.

Tähänastista uraa summataan syksyllä ilmestyneessä, Taneli Tuokon toimittamassa Sasu – Kolmen pisteen heittoja -teoksessa (Johnny Kniga 2022). Susijengin rakastetun hengenluojan tarina on syntynyt huolellisten haastattelujen kautta.

Selkä joutuu lujille

190-senttinen Sasu Salin on tähän asti nukkunut hotelleissa ihan kohtalaisesti, sillä pituudestaan huolimatta hän mahtuu ”normisänkyihin”. Nyt hän on kuitenkin saanut kotona tuntea, millaista on nukkua omien mittojen mukaan räätälöidyssä, moottoriominaisuuksin varustetussa sängyssä. Sen jälkeen mikään muu sänky ei tunnu yhtä hyvältä.

”Olin kuullut joiltakin pelaajakavereilta, miten paljon Unikulman sänky paransi heidän nukkumistaan. Itsellänikin on alkanut olla selkävaivoja, sillä koriksessa selkä ja polvet joutuvat koville”, Sasu Salin kertoo.

Huippu-urheilijan suorituksissa kaikella on merkitystä, ja palautuminen on tärkeä osa parasta mahdollista pelikuntoa.

Sänky muutti asennon

Salinin perheessä eletään kahden pienen lapsen ehdoilla.

”Kun olen kotona, esikoinen on minun vastuullani. Hän nukkuu onneksi jo hyvin, ja minäkin saan useimmiten 8 tunnin yöunet”, Sasu Salin sanoo. Perheen nuorin tulokas puolestaan tankkaa vielä useita kertoja yössä äidinmaitoa.

Onneksi palautumiseen on nyt parhaat mahdolliset olosuhteet. Kotona on Unikulman sänky ”kaikilla herkuilla”, ja se on mullistanut Salinin nukkumisen. Koko asento on muuttunut: ennen hän nukkui vatsallaan, nykyisin kyljellään tai selällään. Vatsa-asento aiheutti selkä- ja niskajumeja, mutta nyt ne ovat poissa.

”Välilevyjen kanssa on ollut ajoittain ongelmia, mutta uuden sängyn myötä selkä ei ole enää aamuisin jäykkä eikä kipeä. Nukuin uudessa sängyssä superhyvin heti ensimmäisestä yöstä lähtien.”

Sängyn moottoriominaisuus on ollut kovassa käytössä, sillä treeneissä ja peleissä rasittuneet jalat on mukava nostaa moottoritoiminnolla ylemmäs. Salinin perheeseen syntyi loppukesästä toinen lapsi, ja myös Kia-vaimon raskausaikana sängyn säätömahdollisuudet tulivat tarpeeseen.

”Vähän mietityttää, miten sitä tottuu nukkumaan taas tavallisessa sängyssä. Kunpa voisi ottaa sängyn mukaan matkalaukkuun!” Salin sanoo nauraen.