Unikulma Hyvinkää Katja Honkakangas

”Myymälässä käynnin tulee olla elämys”

Unikulman Hyvinkään myymälässä ratkotaan asiakkaan unipulmat yksilöllisesti ja ajan kanssa. Henkilökunnan asiantuntemus ja pienet mutta tärkeät yksityiskohdat ratkaisevat: asiakas saa kotiinviemisinä takuun paremmasta unesta.

Jo tuulikaapissa odottaa ensimmäinen vuode. Tällä kertaa se on Julan-punainen, sillä Hyvinkään Unikulman myymälään naapuriin on juuri avautunut uusi ruotsalainen kodin tavaratalo. Molemmat ovat hyvän elämän kohteita: jos Julasta haetaan tarvikkeita aktiiviseen tekemiseen, Unikulmasta etsitään parempaa palautumista hyvän unen asiantuntijoilta.

”Meille tullaan nimenomaan paremman unen toivossa”, sanoo myymäläpäällikkö Katja Honkakangas. Kymmenen vuotta Unikulmassa ja viisi vuotta Hyvinkään myymäläpäällikkönä työskennellyt Katja kuvailee työtään ihanaksi ja antoisaksi.

”On tärkeää, että jo myymälässä käynti on elämys, siitä alkaa hyvä palvelukokemus”, Katja sanoo.

Ja toden totta: sängyille ripotellut kirjat, tuoreet kukat maljakoissa ja monet muut yksityiskohdat tekevät Hyvinkään myymälästä oman näköisensä.

Kolmen hengen tiivis myyntitiimi palvelee asiakkaita niin pienissä kuin suurissa tarpeissa. Joskus uusitaan koko makuuhuoneen kalustus, joskus riittää uusi tyyny tai pussilakanasetti.

Unen haasteet kuunnellaan tarkoin

”Kun meille tullaan etsimään parempaa patjaa, on usein nukkumisessa isojakin haasteita. Selkää kolottaa, kädet puutuvat, ja aamulla olo on kankea. Uni on katkonaista, eikä se virkistä kunnolla. Kun sitten asiakkaan kanssa jutellaan rauhassa, mitä kaikkea univaikeuksien takana on, syitä alkaa löytyä”, Katja kertoo.

Ei ole poikkeuksellista, että liikkeessä kuluu kaksi tai kolmekin tuntia. Kehon UnikLab-mittaus, unikartoituskysely ja asiakkaan toiveiden kuuntelu tehdään huolella. Näin varmistetaan, että ratkaisut ovat yksilöllisiä ja vastaavat todellisiin tarpeisiin.

”Asiakkaiden olemuksesta näkee, miten ihanalta vuode voikaan tuntua. Se on meille paras palkinto, että asiakas lähtee myymälästä onnellisena”, Katja sanoo.

Henkilökohtaista palvelua

Kun lapsiperhe tulee myymälään, voi pakastekaapin jäätelövarasto tulla tarpeeseen.

”Kun Katja palveli kolmilapsisen perheen vanhempia, minä otin kopin taaperoista ja viritin heille elokuvan. Ja kun perheen aikuiset täyttivät unikartoituskaavakkeita, kanniskelin välillä vauvaakin”, kertoo myymälässä viitisen vuotta työskennellyt Ari-Pekka Mäki-Kauppila.

Kun sänky tai patja on huolellisen harkinnan jälkeen valittu, sen tilaus sujuu nopeasti.

”Usein ihmiset yllättyvät siitä, että meidän toimitusaikamme on ihan oikeasti kahdesta kolmeen viikkoa. Ja että vuode tulee kotiin juuri silloin, kun on sovittu”, Ari-Pekka sanoo.

Hän hoitaa asennuksia yhdessä Katjan kanssa. Palvelun täsmällisyys, joustavuus ja yksilöllisyys ovat kunnia-asioita. Sänky on sen jälkeen petaamista vaille valmis.

”Joskus joku on soittanut, että vuoteen kaukosäädin ei toimi, ja olen parin tunnin kuluessa hoitanut asian kuntoon”, Ari-Pekka kertoo.

Uni on hyvinvoinnin kulmakivi

Hyvinkään myymälätiimin kolmas jäsen on Tarja Valtonen. Hänen pohjakoulutuksensa – sairaanhoitaja ja ravintovalmentaja – tukee hyvin uniasiantuntijan roolissa.

”Uni on niin iso osa hyvinvointia, että sen eteen tekee mielellään työtä”, Tarja sanoo.

Hänen työpäivässään parasta on huomata, miten asiakas oivaltaa jotain olennaista omasta nukkumisestaan.

”Esimerkiksi tänään palvelin pariskuntaa, joka oli tullut ostamaan mahdollisimman kovaa vuodetta, koska he ajattelivat juuri sen olevan paras vaihtoehto selälle – niin kuin yllättävän monet edelleen virheellisesti luulevat. Kun he loikoilivat mittasängyssä ja katselimme yksilöllistä vartalon 3D-kuvaa, tulimme yhdessä sellaiseen tulokseen, että oikeanlainen patja tukee ja joustaa juuri oikeista kohdista. Kova patja ei ollut se, mitä he tarvitsivat, vaan omalle keholle räätälöity”, Tarja kertoo.

Kun oikein valittu patja ja tyyny tukevat unta, se näkyy myös mittareista ja tuntuu aamuisin niin mielen kuin kehon hyvinvointina.

”Moni myös mittaa nykyisin untaan, ja tulokset näkyvät numeroina: kun turha pyöriminen yöllä vähenee, uni on levollisempaa. Syvää ja REM-unta tulee enemmän, ja aamulla olo on virkeä. Mikä voisi olla parempi lopputulos?” Tarja pohtii.