Vantaalla valmistuu käsityönä sänkyjä: Sänkytehtaan räätälöidyt jouset

Vantaalla valmistuu käsityönä sänkyjä: Sänkytehtaan räätälöidyt jouset

Unikulman tehtaalla Vantaan Petikossa valmistuu noin sata sänkyä päivässä. Suurin osa on tehty yksilöllisten mittojen mukaan. Runkopatjojen lisäksi valmistetaan esimerkiksi moottorisänkyjä ja myös lasten patjoja.
Milloin on aika vaihtaa uuteen sänkyyn? Luet nyt Vantaalla valmistuu käsityönä sänkyjä: Sänkytehtaan räätälöidyt jouset 3 minuuttia Seuraava Niska kipeä? Olkapäätä särkee? Hyvässä tyynyssä on nämä 3 ominaisuutta
Yksilöllisen patjan tekemiseen tarvitaan satoja jousia ja paljon käsityötä.

Kaikki alkaa jousen taivutuksesta. Galvanoidun teräslangan pakottaminen oikeaan muotoon on yksityiskohtien taidetta: kun valitaan eri vahvuinen teräslanka ja kierteisiin erilainen nousukulma, saadaan sängyn jokaiselle jouselle loputtomasti vaihtoehtoa.

– Tällaisia täysin ohjelmoitavia jousikoneita on vain kaksi maailmassa, ja tämä on suunniteltu juuri meidän tarpeitamme varten. Sen kehittämiseen meni yli kolme vuotta, Unikulman toimitusjohtaja Vesa Tuominen kertoo. Hän aloitti sänkyjen valmistuksen jo 1980-luvulla vanhempiensa autotallissa; omat selkäkivut ja nukkumishaasteet innostivat kehittämään ja kokeilemaan.

Yhden hengen 90-senttisessä joustinpatjassa voi olla esimerkiksi 760 jousta, jotka pussitetaan 16 jousen riveiksi. Niistä rakentuu patja, joka on suunniteltu asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Se tarkoittaa, että patjan antama tuki on erilainen vaikkapa olkapään ja vyötärön kohdalla.

Pussituksen jälkeen patja päällystetään vanulla. Jos tekeillä on runkopatja, seuraava vaihe on patjan kiinnitys puiseen runkoon. Sen jälkeen sänkyyn kiinnitetään pintaverhoilu ja jalat asiakkaan tekemien valintojen mukaan. Valmis sänky lähtee saman tien omien kuljettajien mukana asiakkaan toivomaan osoitteeseen.

Unikulman tehtaalla Vantaan Petikossa valmistuu noin sata sänkyä päivässä. Suurin osa on tehty yksilöllisten mittojen mukaan. Runkopatjojen lisäksi valmistetaan esimerkiksi moottorisänkyjä ja myös lasten patjoja.

Asiakkaan kannalta prosessi on alkanut jo paljon aikaisemmin. Unikulman myymälöihin tullaan yleensä ajanvarauksen kautta, sillä patjan tilaaminen aloitetaan fysioterapeutin tekemillä mittauksilla. Unikulmassa työskentelee useita fysioterapeutteja. 1–2 jokaisessa myymälässä.

Apua selkäkipuihin

– Asiakkaamme tulevat yleensä hakemaan ratkaisua nukkumishaasteisiin, jotka voivat johtua esimerkiksi selkäkivuista tai kuorsauksesta. Pelkästään se, että vartalo on hyvin harteikas tai kurvikas voi aiheuttaa ongelmia, sillä tavallinen tasainen patja ei anna vartalolle sen tarvitsemaa tukea, nukkumisergonomiaan erikoistunut Tuominen sanoo.

Selkärangan olisi hyvä pysyä nukkuessakin luonnollisen suorana. Harteikas tai leveälanteinen nukkuja tarvitsee siksi lisäjoustoa kehon ulottuvuuksilleen. Toisaalta myöskään hyvin kevyelle tai painavalle nukkujalle tavallinen patja ei anna sopivaa tukea.

– Jos patja ei tue nukkumista kylkiasennossa, ihminen kääntyy selälleen. Se taas lisää taipumusta kuorsaamiseen, Vesa Tuominen sanoo.

Unikulmassa käytetään omaa UnikLab-mittaussysteemiä, joka mittaa kehon tuottamaa painetta. Mittauksen perusteella luodaan nukkujan kolmiulotteinen paine- ja muotokartta. Mittausten lisäksi asiakkaalta kysellään tarkoin hänen nukkumiseen vaikuttavat terveystietonsa ja tottumuksensa.

Mittausten ja taustatietojen perusteella suunnitellaan yksilöllinen patjajousisto, jonka tilaus syötetään valmistusprosessia ohjaavaan tietokoneohjelmaan. Sitten patja valmistetaan tuotannossa, ja sen ympärille ommellaan kankaat ja mahdolliset päädyt asiakkaan tilauksen mukaan.

Yksilöllinen työ maksaa, sillä työtuntejakin kertyy. Esimerkiksi 160-senttinen runkopatja Klassikon hinta alkaa 3030 eurosta. Samankokoisen moottorisänky Legendan hinnat alkavat noin 7000 eurosta.

 

Kasvaako yöllä pituutta?

Yksilöllisesti suunniteltu patja on erityisen tärkeä silloin, jos kehon vammat, ryhtivirheet tai muista syistä johtuvat kivut vaikeuttavat nukkumista. Oikein suunniteltu patja voi vähentää kehon jännityksiä, lievittää kipuja ja venyttää rankaa oikeasta kohdasta.

– Olemme suunnitelleet patjoja vaikeasti vammautuneille ihmisille. Patjan avulla on pystytty lievittämään kipuja ja vähentämään esimerkiksi spastisuutta eli lihasjäykkyyttä. On ollut ilo huomata, miten vaikeistakin kiputiloista kärsiviä potilaita olemme kyenneet auttamaan, Vesa Tuominen kertoo.

Oikeista kohdista rankaa venyttävä patja voi jopa kasvattaa pituutta. Mittauksissa on havaittu, että hyvin nukutun yön jälkeen ihminen voi olla jopa kaksi senttiä pitempi kuin illalla.

– Uuteen patjaan tottuminen vie aikansa, usein pari viikkoa. Se voi tuntua aluksi oudolta, koska se korjaa kehon virheasentoa, Tuominen sanoo. Unikulman tehtaalla valmistetaan sänkyjä hotelleihin ja myös hoivasänkyjä erilaisiin tarpeisiin.

Artikkeli on julkaistu alunperin Uniliiton Uniuutisissa.

Teksti Leeni Peltonen

Varaa henkilökohtainen palveluaika!