Hyvällä tyynyllä on suuri merkitys viimeisteltäessä nukkuma-asentoa. Kun tyynyä valittaessa ottaa huomioon kolme asiaa, tulee kerralla hankittua juuri oikeanlainen tyyny ja yöunet paranevat välittömästi.
Käsi ei nouse kunnolla, olkapäitä särkee ja ne puutuvat yöllä? Nämä ovat oireita siitä, että olkapää ei uppoa patjaan kunnolla. Niska ja selkä on silloin öisin jatkuvasti väärässä asennossa.
Tyynyn valintaan vaikuttaa olennaisesti se, millainen patja sinulla on ja siksi on tärkeää, että olkapää ja lantio pääsevät uppoamaan vuoteeseen, mutta silti jousitus tukee ihanteellisesti selkääsi kohdista, joissa tukea tarvitaan.
1. Korkeus on säädettävissä
Ergonominen tyyny estää lihasjännitystä tukemalla niskaa ja antamalle päälle rennon, luonnollisen asennon. Nyrkkisääntönä tyynyn tulee olla hieman korkeampi niskan kuin pään alla. Tavallinen tyyny voi nostaa pään liian ylös. Liian matalan tyynyn antama tuki voi taas olla liian vähäinen aiheuttaen turhia lihasjännityksiä.
Tyynyn korkeuden tulee olla säädettävissä joko lisätäytteen tai säätöpalojen avulla. Nukuttaessa selin- tai kylkiasennossa ergonomisen tyynyn matalampi osa mukailee pääsi muotoja. Korkeampi osa taas tukee kaulan ja hartioiden välistä tilaa rentouttaen alueen lihakset.
Nukkumisasento ja hartialeveys vaikuttavat tyynyvalintaan. Leveäharteinen ja kylkimakuuasennossa nukkuva tarvitsee korkeamman tyynyn kuin kapeaharteinen ja selinmakuulla nukkuva.
2. Puhdistettavuus
Tukkoisen nenän, finnien ja silmien rähmimisen syy voi löytyä yllättäen tyynystä. Tyynyyn kertyy likaa ihosta ja hiuksista, joten kannattaakin pitää huolta tyynyn puhtaudesta.
Tyynyliinan vaihtaminen joka viikko ja tyynyn peseminen vähintään neljä kertaa vuodessa on suositeltavaa. Hygieniasyistä tyynyn ja/tai sen päällisen tulee olla pestävissä 60 asteessa.
Tyynyä ostaessa kannattaa kiinnittä huomiota pesuohjeisiin. Pesuainetta tulee käyttää kolmannes normaalia vähemmän, huuhdella huolellisesta ja rumpukuivata kuohkeaksi. Lämpöön reagoivat erikoismateriaaleista tehdyt tyynyt imuroidaan ja päällinen pestään.
3. Parasta ennen -päiväys ei ole ummessa
Tyyny olisi hyvä vaihtaa jos se on menettänyt muotonsa tai sen hygienia on kärsinyt. Tyynystä ja pesujen määrästä riippuen tyynyn vaihtovälin tulisi olla 1-3 vuotta. Tämä pätee myös mökki-tyynyihin, siitäkin huolimatta, että niitä käytetään vain osan aikaa vuodesta. Kesäasunnon kosteus saattaa aiheuttaa kasvustoa tyynyihin. Ne kannattaakin viedä talveksi kotiin kuivaan tilaan. Jos mökkityynyt jäivät mökille talvehtimaan, voi ne laittaa pariksi tunniksi kuivaan saunaan yli +60 asteen lämpöön sekä pestä tyynyt ennen käyttöä.
Paina pääsi iltaisin tyynyyn, jolla nukut hyvin.
Tutustu Unikulman ergonomisiin tyynyihin täällä.