Emännänkyhmy

Niskakyhmy syntyy ruudun äärellä ja kaipaa liikuntaa

Hyvä patja tukee iskiaksen paranemista Luet nyt Niskakyhmy syntyy ruudun äärellä ja kaipaa liikuntaa 3 minuuttia Seuraava Unirytmi on tärkein hyvän unen tekijä

Digiruutujen ääressä istuva hankkii helposti itselleen kyhmyn niskaan. Tällainen ”someniska” tai ”emännänkyhmy” on yleinen myös nuorilla. Niskan liikkuvuuden parantaminen lisää verenkiertoa ja vahvistaa lihaksia, mikä ehkäisee kyhmyn kehittymistä.

Puhelimen tai läppärin ääressä istuminen vie monilla ison osan päivästä. Tällainen etukumara asento on kaukana siitä, mikä ihmiselle olisi luontaista. Kun pää työntyy eteenpäin, sen paino jäykistää niskalihaksia. Pää painaa noin viisi kiloa, ja etukumara asento lisää sen painon moninkertaiseksi.

Kun tässä asennossa viettää päivittäin tuntikausia, lihakset jämähtävät ja luonnollinen liikkuvuus vähenee. Yläselän ryhti ei ole luonnollinen vaan eteenpäin taipunut.

Jäykät niskalihakset voivat aiheuttaa niskakipuja. Ylävartalon liikkuvuuden rajoittuminen voi estää tiettyjen liikkeiden tekemisen kokonaan. Eikä emännänkyttyrä myöskään näytä kauniilta!

Mistä tunnistaa kyhmyn niskassa?

Niin sanotun emännänkyhmyn näkee vartalon sivuprofiilissa. Niska ei suoristu kunnolla, vaan siinä on pehmeä, isompi tai pienempi ”kyttyrä”.

Näin voit testata, onko yläkehosi liikkuvuus normaali. Seiso yläselkä ja pakarat seinää vasten, jalat puolentoista askeleen verran irti seinästä. Nosta kädet suorina kohti seinää. Jos saat kämmenselät seinään kiinni, yläselän liikkuvuutesi on normaali. Jos saat peukalot seinään saakka, liikkuvuus on jonkin verran rajoittunut. Jos kädet eivät yllä seinään ollenkaan, liikkuvuus on selvästi rajoittunut.

Someniskaan kertyy rasvaa

Kyhmy syntyy niskan alaosan ja selkärangan yläosan liittymäkohtaan. Siinä on luonnostaan pieni kyhmy, mutta liikkumattomuus kerryttää siihen sidekudosta ja rasvaa, jolloin kyhmy kasvaa.

Vaikka patti niskassa on itsessään ennen kaikkea kosmeettinen haitta, voi ilmiöön liittyvä lihasjännitys aiheuttaa monenlaista harmia. Kireät lihakset saavat koko ylävartalon jumittamaan, ja verenkierron häiriöt voivat aiheuttaa ns. jännityspäänsärkyä ja huimausta.

Näin hoidat niskakyhmyä

Miten sitten emännänkyhmyn saa pois? Niskakyhmy on seurausta samaan asentoon jämähtämisestä ja yläselän ja hartioiden lihasten vähäisestä tai yksipuolisesta käytöstä. Siksi paras lääke niskajumiin ja niskakyhmyn hoitoon on liikunta.

Esimerkiksi keppijumppa ja erilaiset ylävartalon ja käsien pyöritysliikkeet auttavat lisäämään verenkiertoa ja liikkuvuutta koko yläkroppaan. Jos niskalihakset ovat heikot, pää taipuu senkin vuoksi etukumaraan. Siksi myös lihasten vahvistaminen on tärkeää.

Tämä yksinkertainen liike on tehokas:

  • Seiso suorassa.

  • Laita etusormi leualle.

  • Paina sormella leukaa ja vedä samalla päätä kevyesti taaksepäin niin, että tunnet kaksoisleuan syntyvän.

  • Toista kymmenen kertaa, pidä tauko.

  • Toista vielä toiset kymmenen kertaa.

  • Tee tätä päivittäin, ja näin vahvistat niskan lihaksia.

Yläselän ja niskan lihasten hieronta voi omalta osaltaan parantaa verenkiertoa, mikä voi auttaa emännänkyhmyn pienentämisessä. Myös työskentelyasentoihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kyhmy syntyy alun perin juuri huonosta asennosta erilaisten ruutujen äärellä.

Ergonominen tyyny parantaa verenkiertoa

Myös nukkuma-asennolla on väliä. Huono patja ja tyyny lisäävät rangan jäykkyyttä ja voivat aiheuttaa lihasjumeja. Uni ei ole palauttavaa, jos lihakset puutuvat ja aamulla niska on jäykkä ja kipeä.

Ergonominen tyyny antaa tukea niskalle, jolloin pää voi levätä tyynyllä rennosti. Kun hartioille jää tilaa, ranka pysyy nukkuessa luonnollisessa asennossa ja pää suorassa linjassa rankaan nähden. On tärkeää, että niska saa nukkuessa tukea, jolloin hartioihin ei tule jännityksiä eikä rankaan ylimääräistä kiertoa. Tällöin myös uni on palauttavampaa, ja turha heräily vähenee.

Lue lisää Unikulman ergonomisista tyynyistä.

Osta ergonominen tyyny verkkokaupasta tai varaa aika myymälään, jossa saat apua tyynyn valintaan.