Me teemme sänkysi – esittelyssä Tero Orrensuo, jousien mestari

Me teemme sänkysi – esittelyssä Tero Orrensuo, jousien mestari

Tuotantopäällikkö Tero Orrensuon, 52, käsissä valmistuu Unikulman legendaarisen joustinpatjan tärkein osa: jousi. Hänen työpisteensä läpi kulkee päivässä kymmeniä kilometrejä galvanoitua te-räslankaa.

Metrin mittainen lanka pakotetaan kierteille, joista syntyy jokaisen sängyn jokaiseen kohtaan juuri oikea tuki.

”Joskus ihmetellään, miksi sänky painaa. Mutta ei kai se ole ihme, kun parisängyn sisään uppoaa puolitoista kilometriä teräslankaa”, Tero Orrensuo sanoo.

Selkäranka, luottopakki, tuotantopäällikkö

Terosta kerrottavat määritelmät kuvaavat hyvin hänen vankkaa asemaansa tehtaan tuotannossa. Hän hallitsee sänkyjen valmistuksen kaikki työvaiheet.

”Tero korjaa ja tietää koneista ja patjoista kaiken. Häneltä voi kysyä mitä vain”, työkaverit kertovat.

Eikä se ole ihme, sillä hänen perspektiivinsä sänkyjen valmistuksessa ulottuu 25 vuoden taakse. Orrensuon perheyritys valmisti tuolloin sängynrunkoja, mutta sitten Tero siirtyi yhteistyökumppani Unikulman leipiin. Näin 17-vuotiaana aloitettu ura on jatkunut koko ajan sänkyjen merkeissä.

Sänkyjen tekemisen perinne jatkuu vielä seuraavassakin polvessa, sillä Neea-tytär on Unikulman liikkeessä myyjänä, ja myös juuri ylioppilaslakin päähänsä painanut Riikka on ollut tehtaalla kesä-töissä.

Tero lukee tarkasti fysioterapeuttien laatimaa suunnitelmaa, joka on laadittu UnikLab-mittauksen perusteella. Yksilölliset sängyt tehdään aina tilauksesta. Kun asiakas on käynyt liikkeessä mittauk-sessa ja sopinut yksityiskohdista, tilaus etenee nopeasti. Jo 2–3 viikossa valmis sänky on asiakkaan makuuhuoneessa.

”Jousilangan säätö on tarkkaa puuhaa, todellista käsityötä”, hän sanoo mittaillessaan jousen kierteitä.

Tero on tiiviisti mukana Unikulman tuotekehityksessä. Tyytyväinen hymy vilahtaa hänen kasvoil-laan, kun hän kuulee johtoryhmässä kehutun hänen uutta keksintöään. Mikä se on, jääköön vielä salaisuudeksi.

”Sänky on niin vanha keksintö, että siihen on aika vaikeaa keksiä mitään uutta. Mutta keksitään kuitenkin”, Tero Orrensuo sanoo arvoituksellisesti.

Aamuvirkku mies nukkuu yönsä hyvin – luonnollisesti itse valmistamassaan Unikulman sängyssä. Työpäivä alkaa kahdeksalta, joskus jo kuudelta. Kuten muutkin unikulmalaiset, Tero arvostaa työ-paikkansa inhimillistä ilmapiiriä. Joustoa löytyykin molemmin puolin, sekä työntekijöiltä että työn-antajalta.

”Tietysti silloin painetaan pitkää päivää, kun tilauksia on jonoksi asti. Toisaalta omiin perheasioi-hin on aina saanut vapaata, jos sellaista on tarvinnut. Reilu meininki”, Tero Orrensuo sanoo.