Viisi vinkkiä: miten nukkua paremmin?

Viisi vinkkiä: miten nukkua paremmin?

Haluatko nukkua paremmin? Unihoitaja tietää parhaat konstit nukkumatin houkutteluun.

Unettomuus on yleinen vaiva: joka toinen aikuinen kärsii siitä ainakin jossain vaiheessa elämäänsä. Ja vaikka kuinka haluaisi, itseään ei voi pakottaa nukkumaan. Unettomille tarjotaan monenlaisia vinkkejä, mutta aina niillä ei ole tutkittua pohjaa. Mikä voisi oikeasti auttaa univaikeuksiin?

Unihoitajat ovat koulutettuja unihäiriöiden hoidon asiantuntijoita. Suomen Unihoitajaseuran puheenjohtaja Soile Hällfors on kokenut unihoitaja, joka pyynnöstämme poimi viisi tärkeintä vinkkiä niille, jotka toivoisivat nukkuvansa paremmin.

a. Säännöllisyys on kaiken perusta

Uni rakastaa säännöllistä rytmiä. Elimistö voi parhaiten silloin, kun ruokailu, liikunta ja nukkuminen tapahtuvat mahdollisimman säännöllisessä rytmissä. Nämä kaikki liittyvät toisiinsa: säännöllinen ruokailu pitää vireystilan päivällä hyvänä, jolloin jaksaa olla aktiivinen niin psyykkisesti kuin fyysisesti. Tämä kerryttää unipainetta, joka on hyvä unen edellytys. Kun herää samaan aikaan aamuisin, nukahtaa sopivaan aikaan myös iltaisin.

”Moni ei tule ajatelleeksi, että hyvä yö alkaa rakentua jo aamusta asti. Kaikki päivän toiminnot heijastuvat myös yöhön”, Soile Hällfors sanoo.

b. Sängyssä ei valvota

Sängyssä ei pitäisi tehdä muuta kuin nukkua ja rakastella. Jos et saa unta illalla tai jos heräät keskellä yötä, älä jää sänkyyn valvomaan pitkäksi aikaa. Unen odottelu voi ahdistaa, ja nuo tunteet assosioituvat helposti sänkyyn. Jos uni ei tule noin 20 minuutissa, on parempi nousta ylös ja mennä vaikka sohvalle lueskelemaan, kunnes alkaa taas nukuttaa.

”Kaikille tulee elämässä tilanteita, jolloin nukkuminen on tavallista hankalampaa. Siitä ei kannata stressaantua, vaan antaa unen tulla sitten, kun se on tullakseen”, Soile Hällfors sanoo.

c. Rauhoita mieli

Ylivireys on hyvin tavallinen syy sille, että ei pysty nukkumaan. Nykyelämä ruokkii mieltämme niin kiivaasti, että ylivireystila on helposti päällä jatkuvasti. Ylivireydestä voi tulla niin normaali olotila, että sitä ei edes tunnista.

”Mikä ikinä sinulla toimiikin, pyri rauhoittamaan sekä mieltä että kehoa ennen nukkumaanmenoa”, Soile Hällfors muistuttaa.

d. Makuuhuone ja nukkumisergonomia kuntoon

On tärkeää pohtia myös nukkumisen ulkoisia olosuhteita. Onko nukkumisergonomia kunnossa? Onko sänky ja patja oikea juuri sinulle, tukeeko tyyny sopivasti niskaasi? Puhdas ja raikas sänky houkuttelee nukkumaan.

”Pimeys, viileys ja hiljaisuus ovat nukkumiselle parhaat olosuhteet. Pimennysverhot ovat Suomessa hyvin tärkeät, sillä keväisin ja kesäisin meillä liikaa valoa, ja se häiritsee nukkumista”, Soile Hällfors sanoo.

Muista omat hyvän olon hetket

Unta edistää myös se, että mieli on tasapainossa. Siksi on tärkeää, että päivään sisältyisi myös itselle hyvää mieltä ja tyytyväisyyttä lisääviä hetkiä. On tärkeää tavata läheisiä ihmisiä ja tehdä itselle mieluisia asioita.

”On hyvä jos jokaiseen päivään mahtuisi itselle kivoja asioita. Se edistää hyvinvointia, ja hyvä mieli auttaa nukkumaa paremmin”, Soile Hällfors muistuttaa.


Lisää vinkkejä parempaan uneen löydät Suomen Unihoitajaseuran sivuilta.

Yhteistyössä: Suomen Unihoitajaseura SHS ja Unikulma