Huono unenlaatu voi laukaista migreenin

Huono unenlaatu voi laukaista migreenin

Viisi vinkkiä: miten nukkua paremmin? Luet nyt Huono unenlaatu voi laukaista migreenin 4 minuuttia Seuraava Näin tunnistat palautumisen tarpeen

Unella ja migreenillä on monenlaisia yhteyksiä. Migreeni heikentää unen laatua, ja toisaalta unihäiriöt lisäävät migreenioireita. Huono unenlaatu voi olla yksi migreenin laukaisevista tekijöistä. Siksi nukkumisen parantaminen on osa migreenin hoitoa.

Migreeni on yleinen, kohtausmainen neurologinen sairaus, jonka tyypillinen oire on kova, yleensä toispuoleinen päänsärky. Migreenin oireet erottavat sen muista päänsäryistä: migreenin oireisiin kuuluu pahoinvointi, oksettava olo ja arkuus äänelle ja valolle. Osalla migreeni on aurallinen, jolloin oireena on näkökentän sahalaitakuvio ennen päänsäryn alkua.

Kuinka kauan migreeni kestää?

Päänsäryn kesto vaihtelee muutamasta tunnista useisiin päiviin. Migreenille on muutenkin tyypillistä, että sen oireet ja esiintyvyys vaihtelevat. Se voi tulla vain muutaman kerran koko elämän aikana tai pahimmillaan useita kertoja viikossa. Samallakin ihmisellä vaihtelevuus eri elämänvaiheissa on suurta.

Migreenistä kärsii noin 10 prosenttia aikuisista. Naisilla migreeni on huomattavasti yleisempää, jopa 20 % naisista kärsii siitä, miehistä 5 %. Kohtaus voi tulla vain muutaman kerran vuodessa tai toisaalta jopa pari kertaa viikossa. Kroonisesta migreenistä kärsii 1–2 prosenttia väestöstä, ja tällöin oireita on lähes joka päivä.

Jostain syystä migreeniä sairastavan keskushermosto reagoi erilaisiin ärsykkeisiin poikkeuksellisen herkästi. Naisilla migreeni liittyy usein kuukausikiertoon, eli alttius migreenikohtaukseen on kytköksissä estrogeenihormonin erittymiseen.

Mikä aiheuttaa migreenin?

Migreeni on neurologinen sairaus, jonka taustalla on geneettistä pohjaa. Migreeni kulkee usein suvuittain, joskin suvun eri jäsenillä sekä oireet että vaikeusaste voivat vaihdella paljon.

Vaikka migreenin perimmäinen syy on vielä selvittämättä, sille on todettu tiettyjä laukaisevia tekijöitä, jotka usein vaikuttavat kohtauksen alkamiseen.

Migreenin saattaa laukaista:

  • kova stressi tai toisaalta stressin laukeaminen

  • ahdistus

  • alkoholinkäyttö, usein punaviini

  • valvominen

  • epäsäännöllinen ruokailu

  • verensokerin laskeminen

  • voimakkaat hajut

  • voimakkaat valot

  • fyysinen rasitus

  • unen häiriöt

  • valon lisääntyminen keväällä.

Osalla migreenipotilaista kohtausta edeltää ennakko-oireita, kuten korostunutta haukottelua, väsymystä, mielialan muutoksia ja ruoanhimoa.

Miten huono uni vaikuttaa migreeniin?

Unella näyttäisi olevan migreenin kahdensuuntaisia vaikutuksia.

Huono unenlaatu edeltää usein migreenikohtausta, ja vähäinen uni voikin olla yksi migreenin laukaisevista tekijöistä. Unettomuuden tiedetään myös herkistävän kivun kokemiselle.

Unihäiriöt hankaloittavat migreenioireita, ja huono unenlaatu vaikuttaa erityisesti migreenin kroonistumiseen.

Toisaalta aktiivinen migreeni aiheuttaa häiriöitä unen aikana eli heikentää unen laatua. Migreenikohtausta ennen ja sen aikana uni on kevyempää ja heräily tavallista runsaampaa. Syvän unen määrä puolestaan jää vähäisemmäksi kuin normaalisti.

Uni ja migreeni – mistä syntyy noidankehä?

Unen ja migreenin yhteys on siis monitahoinen, ja siitä voi helposti syntyä kierre. Jos nukkuu huonosti, se lisää riskiä migreenikohtaukseen. Päänsärky puolestaan heikentää unen laatua, jolloin päiväaikainen toimintakyky heikkenee.

Kipu lisää myös stressiä ja, ja univaje laskee mielialaa. Kipu, stressi ja huono nukkuminen kietoutuvat siten monin tavoin yhteen ja voimistavat toisiaan.

On myös mahdollista, että sekä unihäiriöiden että migreenin taustalla on aivojen toimintaan liittyviä yhteisiä tekijöitä, joita ei vielä tunneta.

Pidä huolta hyvästä unirytmistä

Unihäiriöt ovat yleisiä, ja toiminnallinen unettomuus vaivaa jopa joka kolmatta aikuista jossain vaiheessa elämää. Huonolla nukkumisella on monia ikäviä seurauksia, kun taas hyvä unenlaatu on hyvinvoinnin kulmakivi.

Jos on taipumusta migreeniin, tulisi pitää erityisen hyvää huolta unihygieniasta eli hyvistä nukkumistavoista. Hyvä unen laatu voi vähentää riskiä migreenikohtauksiin. Unihäiriöt – etenkin unettomuus ja levottomat jalat -oireyhtymä – puolestaan altistavat migreenin pitkittymiselle ja kroonistumiselle, jonka riskiä lisäävät myös ylipaino, muut kipusairaudet, masennus ja ahdistus.

Hyvää unta tukee säännöllinen rytmi. Siksi tulisi herätä samaan aikaan, jolloin myös nukahtaminen onnistuu mahdollisimman samaan aikaan joka ilta. Säännöllinen ateriarytmi tukee hyvää unirytmiä. Myös säännöllinen liikunta sopivaan kellonaikaan ja muutenkin terveet elämäntavat tukevat migreenin hyvää hoitoa.

Liiallisen stressin välttäminen ja mielen tasapaino vähentävät riskiä migreenikohtauksiin.

On myös mahdollista, että myös liiallinen nukkuminen laukaisee migreenikohtauksen. Siksi unen säännöllinen rytmi on kaikkein tärkeintä migreenipotilaalle.

Migreenikohtausta hoidetaan tavallisilla kipulääkkeillä sekä erityisesti nimenomaan migreenin hoitoon kehitetyillä kipulääkkeillä. Tiuhaan oireilevaa migreeniä hoidetaan myös estolääkkeillä, joiden avulla kohtauksia pystytään harventamaan merkittävästi. Parhaiten migreenipotilaita auttaa yhdistelmä oikeanlaista lääkehoitoa sekä elämäntapojen hallinta.

Uni paranee räätälöidyllä patjalla

Levollinen uni ilman ylimääräisiä havahtumisia on paras tae sille, että kaikki univaiheet toteutuvat optimaalisesti. Erityisesti kipupotilaille on tärkeää, että unta häiritsevät tekijät on minimoitu. Unikulman räätälöity patja parantaa mitatusti unen laatua ja antaa parhaan mahdollisen, yksilöllisen tuen nukkujalle.

Räätälöity patja tukee lihaksistoa ja korjaa nukkumisasentoa. Hyvä nukkumisasento parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, ja räätälöity patja tuottaa mitattavasti parempaa unta ja palautumista.

Räätälöity patja valmistetaan Unikulman tehtaalla jokaista yksittäistä jousta myöten. Tule maksuttomaan UnikLab-mittaukseen, jonka avulla uniergonomian asiantuntijat arvioivat, millainen patja on paras juuri sinulle.

Lue lisää yksilöllisesti räätälöidystä patjasta ja UnikLab-mittauksesta ja varaa aika mittaukseen jo tänään!