Välilevyn pullistuma

Välilevyn pullistuma on yleinen vaiva – patjasta tukea kipupotilaalle

Sängyn jousista syntyy terästehtaan uusiomateriaalia Luet nyt Välilevyn pullistuma on yleinen vaiva – patjasta tukea kipupotilaalle 5 minuuttia Seuraava Onko kuorsaus terveydelle vaarallista?

Alaselkäkivun syynä voi olla yleinen vaiva eli välilevyn pullistuma. Iskiaskipu säteilee usein myös jalkoihin. Oikeanlaisella patjalla voidaan lievittää kipua ja puutumista, joita selkävaiva usein aiheuttaa.

Välilevyn pullistuma eli välilevytyrä on yleinen vaiva: sellainen löytyy jopa joka toisella nelikymppisellä. Se voi olla oireeton, mutta toisilla se aiheuttaa monenlaisia oireita kuten kipuja, puutumista ja lihasten voimattomuutta. Pullistuma on tavallisin iskiaskivun syy.

Välilevy sijaitsee selkärangan nikamien välissä, ja se koostuu kolmesta osasta: vesipitoisesta ytimestä, sidekudossyisestä ulkokehästä ja rustoisesta päätelevystä. Iän myötä kudokset rappeutuvat, ja pehmeä ydin voi pullistua ulos.

Pullistuma voi painaa selkäydinkanavassa kulkevia hermojuuria, mistä voi seurata kipuja, puutumista, lihasten voimattomuutta ja halvausoireita.

Tällaista jalkoihin säteilevää kipua, jonka syy on kuitenkin selässä, kutsutaan iskiaskivuksi. Kipu voi tuntua sisäreidessä, eri puolella säärtä, jalkaterän ulkoreunalla ja isossavarpaassa. Pahimmillaan kipu on niin kovaa, että se estää liikkumista.

Lue lisää rappeumamuutoksista

Kauanko välilevyn pullistuma kestää? Useimmiten pullistuma imeytyy itsestään pois, ja vaikka niin ei kävisikään, kaikilla siitä ei koskaan seuraa oireita. Kuitenkin noin 40 prosentilla ihmisistä niitä on jossain vaiheessa elämää. Onneksi ne menevät usein ohi ajan kanssa, ja useimmiten välilevyn pullistuman hoito onnistuu kotona. On tärkeää yrittää pysyä liikkeessä kivusta huolimatta. Kävely, vesijuoksu, uinti ovat sopivia lajeja kivun sallimissa rajoissa.

Lue lisää välilevynpullistuman hoidosta

Kun pullistuma puristaa hermoja, voi seurata lihasheikkoutta, jolloin esimerkiksi kantapäillä tai varpailla kävely ei onnistu. Pahimmillaan siitä voi seurata vaikeuksia virtsaamisessa ja ulosteen pidättämisessä. Näiden oireiden takia pitää mennä lääkäriin heti. Myös lievempien oireiden kanssa on syytä tavata lääkäriä, jos oireet eivät ala helpottaa kuudessa viikossa. Äärimmillään välilevytyrä vaatii leikkaushoitoa.

Lue lisää potilasohjeita

Ei vain vanhojen vaiva

Välilevyn ikämuutokset alkavat näkyä jo kaksikymppisestä lähtien. Tyypillisin välilevyn pullistumasta kärsivä potilas onkin nelikymppinen mies. Tupakointi heikentää verenkiertoa, mikä lisää riskiä rappeutumisen. Ylipaino puolestaan lisää tukirangan kuormitusta. Suurin syy välilevyongelmiin ovat kuitenkin perintötekijät.

Iän myötä rappeumavaivat lisääntyvät. Tosin vanhemmalla väellä syy selkävaivoihin löytyy usein selkäytimen ahtautumisesta.

Patjasta apua parempaan uneen

Kipupotilaalle on erityisen tärkeää nukkua hyvin, ja oikean nukkuma-asennon löytäminen on välilevyn pullistumasta kärsivälle ratkaisevaa.

Tutkimukset osoittavat, että krooninen kipu koetaan pahempana, jos uni on ollut heikkolaatuista. Tästä syntyy helposti noidankehä, sillä kipu heikentää unta ja väsymys pahentaa kivun kokemista.

”Patjan valinnalla on valtava merkitys. Meille kaikille on tärkeää, että patja ja tyyny tukevat hyvää nukkuma-asentoa, ja aivan erityisen tärkeää se on selkävaivoista kärsiville”, sanoo fysioterapeutti Liisa Koukku Unikulmasta.

Unikulman patentoimalla UnikLab-mittauksella nähdään kehon muodot ja esimerkiksi lihasjäykkyydet tai kehon puolierot.

”Kyselyiden perusteella välilevyvaivat ovat usein syynä siihen, että patjalta haetaan parempaa tukea nukkumiseen. 21 % UnikLab-mittauksessa käyneitä kertoo kärsivänsä välilevyvaivoista ja 10 % iskiaskivuista”, Liisa Koukku kertoo.

Kun patja on räätälöity omalle keholle, se tukee parhaalla mahdollisella tavalla tukirankaa. Yölliset puutumiset ja lihasjumit vähenevät, ja uni on levollisempaa.

Unikulman ergonomia-asiantuntijat kartoittavat systemaattisesti asiakkaiden kokemuksia sen jälkeen, kun heille on toimitettu yksilöllinen patja. Raportit todentavat selvästi ergonomisen patjan ja tyynyn vaikutukset hyvinvointiin.

Yksi tyypillinen syy hakeutua Unikulmaan ovat unta häiritsevät alaselän kivut, joihin asiakkaiden mukaan saadaan usein myös helpotusta.

”Alaselkä selvästi vetreämpi"

Fyysistä työtä tekevä 45-vuotias mies nukkui tyypillisesti kyljellään tai vatsa-kylki-asennossa. Hänen haasteenaan nukkumisessa olivat alaselän jäykkyys sekä käsien ja olkapäiden puutuminen. Hänen alaselän välilevyissään olikin todettu pullistuma.

Yksilöllisesti räätälöity vuode helpotti selkäkipuja jo ensimmäisen viikon aikana. Nukuttuaan uudessa vuoteessa kolme kuukautta mies kommentoi:

”Alaselkä tuntuu selvästi vetreämmältä, kivut ja jäykkyys ovat helpottuneet merkittävästi. Unen laatu on parantunut, sillä nukun yön rauhallisemmin ja palaudun paremmin. Nukkuessa pyöriminen ja yöaikaiset heräilyt ovat vähentyneet selvästi.”

”Välilevyongelmat säteilivät jalkaan”

Lähihoitajana työskentelevällä 37-vuotiaalla naisella oli välilevyongelmia, ja kivut säteilivät usein toiseen jalkaan.

Hän joutui yöllä vaihtamaan asentoa jatkuvasti, eikä kokenut aamulla itseään levänneeksi. Suurin haaste oli löytää hyvä nukkuma-asento, sillä kylkiasennossa myös olkapää ja lonkkakipu vaivasivat.

Yksilöllisen sängyn hankittuaan nainen kertoo, ettei enää herää selkä kipeänä. Yöllä pyöriminen ja asennon etsiminen olivat vähentyneet selvästi uuden sängyn myötä. Sekä alaselän että yläselän kivut ja jäykkyydet olivat helpottaneet selvästi.

”Iskiassärky helpotti vihdoin”

80-vuotias paljon liikkuva mies oli kärsinyt pitkään iskiasvaivoista. Särkyä tuntui erityisesti lonkassa. Olkapää kaipaisi patjalta pehmeyttä, mutta iskiasvaivat pahenivat, jos selkä joutui venytykseen pehmeällä patjalla.

Yksilöllisesti räätälöity patja helpotti miehen iskiasvaivoja selvästi, ja unet paranivat.

”En olisi uskonut, miten paljon patja voi vaikuttaa, ja olin etukäteen skeptinen. Unen laatu ja määrä ovat parantuneet huimasti, sillä rauhallinen nukkuminen on lisääntynyt. Kivut ovat helpottaneet niin lonkissa ja alaselässä kuin olkapäissä.”

"Sanoinkuvaamaton kipu helpotti"

Selkäkipu oli sanoinkuvaamaton ja tiedän ettei pelkkä sänky parantanut välilevypullistumaa, mutta sängyn vaihtaminen helpotti oloa ja sängyssä oli mukava / helppo olla.

Näin kuvaili 44-vuotias nainen, joka istuu paljon työssään.

 

Varaa aika maksuttomaan UnikLab-mittaukseen tästä