Katso webinaarin tallenne tästä.
Miksi uniapneasta puhutaan jo kansantautina? Sairaudesta tiedetään koko ajan enemmän, ja uudet diagnoosi- ja hoitomenetelmät auttavat sitä sairastavia. Mutta kenen olisi syytä hakeutua tutkimuksiin? Ja miten voisit omilla toimillasi lievittää oireita ja jopa parantua?
Yölliset hengityskatkokset ja -vaimentumat ovat vaarallisia monesta syystä. Ne häiritsevät yöunta ja aiheuttavat univajetta sekä yleensä päiväaikaista väsymystä. Kun hengitys estyy kokonaan tai osittain, siitä on elimistölle monenlaista haittaa. Hoitamaton uniapnea on verenpainataudin, sydäninfarktin, aivoinfarktin ja muistisairauksien riskitekijä
Onko kuorsaus vakavaa? Entä päiväväsymys?
Uniapnean oireet voivat yllättää. Esimerkiksi aamupäänsärky ja epämääräinen väsymys voivat olla uniapnean oireita. Milloin olisi syytä hakeutua tutkimuksiin?
Kuorsaaminen liittyy usein uniapneaan, mutta ei aina. Vieressä nukkuva kumppani tunnistaa hengityskatkot usein korahduksesta, johon hengityskatko päättyy.
Uniapnean voi kertoa pakonomainen nukahtelu päivällä tai tiheä vessassa ravaaminen ja runsas hikoileminen yöllä. Myös aamuisin ilmenevä päänsärky voi olla oire uniapneasta.
Naisten uniapnean oireet ovat osittain erilaisia kuin miesten. Naisilla hengitys ei välttämättä katkea kokonaan, mutta se estyy osittain, mistä seuraa yhtä vakavia haittoja kuin miehillä.
Terveystalon unen asiantuntijalääkäri Eevert Partinen vastaa kysymyksiin uniapneasta, sen riskeistä ja diagnosoinnista.
Miten uniapneaa hoidetaan?
Uniapnea luokitellaan eri vaikeusasteisiin yöllisten hengityskatkosten ja veren happipitoisuuden vaihtelun mukaan. Lievään uniapneaan voi auttaa elämäntapojen muutos ja asentohoito, mutta vakavamman uniapnean hoitoon tarvitaan yleensä CPAP-hoitoa. Yöllä käytettävä laite puhaltaa lievällä ylipaineella ilmaa hengitysteihin, mikä estää niiden tukkeutumisen.
Mitä CPAP-hoidosta on syytä tietää? Miten laite otetaan käyttöön? Millaisia vaihtoehtoja on tarjolla? Miten elämäntavat vaikuttavat uniapnean ennusteeseen?
Vuoden unihoitaja Veera Lange kertoo webinaarissa, millaista apua uniapneaan on tarjolla ja miten uniapneahoitaja voi auttaa potilasta. Ilmoittaudu webinaariin ja lähetä kysymyksiäsi hänelle etukäteen!
Katso webinaarin tallenne tästä
Voiko uniapneasta parantua?
Uniapnea on unen aikainen hengityshäiriö ja yleisin elimellinen unihäiriö. Hengitysharjoituksilla voi tasapainottaa ja rauhoittaa hengitysrytmiä ja samalla tehostaa hengittämistä. Tämä voi vähentää hengityskatkosten määrää nukkuessa.
WellO2-hengitysharjoituslaite vähentää tutkitusti uniapnean oireita. WellO2 vahvistaa keuhkoja ja hengityslihaksia, jolloin ne toimivat yön aikana paremmin. Vahvemmat hengityslihakset nielun alueella auttavat vähentämään kuorsausta. Säännöllinen harjoittelu WellO2-laitteella vahvistaa kaulan, nielun ja suun alueen lihaksia ja hoitaa limakalvoja, jolloin kuorsaus saattaa jäädä kokonaan pois.
Unihoitaja Soile Hällfors kertoo, miten WellO2-laite voi auttaa lievittämään kuorsausta ja uniapnean oireita.
Katso webinaarin tallenne tästä
Mitä tarkoittaa asentohoito?
Suuri osa uniapneasta on ns. asentoriippuvaista lajia: hengityskatkoksia ja usein myös niihin liittyvää kuorsausta esiintyy silloin, kun ihminen nukkuu selällään. Kyljellään nukkuminen vähentää katkoksia usein huomattavasti.
Mitä keinoja on opetella nukkumaan kyljellään? Entä jos kuitenkin nukkuu selällään, voiko hengitystä jotenkin helpottaa?
”Sekä tyynyn että patjan valinnalla on suuri vaikutus kaularangan asentoon. Kun kaularanka pysyy sen luontaisessa asennossa, hengitys virtaa vapaammin”, sanoo nukkumisergonomian asiantuntija, fysioterapeutti Eetu Lietzén Unikulmasta.
Hengittämistä voi helpottaa, kun vuoteen pääpuolta nostaa vartaloa ylemmäs. Silloin hengitystiet pysyvät paremmin auki ja kuorsaus vähenee. Tähän auttaa parhaiten moottoroitu vuode.