Huonosti nukkuvien määrä kasvaa. Laaja tutkimus paljastaa, että unenlaatu heikkenee globaalisti, ja samanlainen trendi näkyy myös Suomessa. Univaikeuksiin haetaan myös apua yhä enemmän, ja käytössä on monia keinoja unen parantamiseen. Unikulman omat tutkimukset osoittavat, että uniterveys kiinnostaa yhä useampia, ja apua haetaan sekä uniergonomiaan että psykososiaalisiin pulmiin.
Kansainvälisenä unipäivänä julkaistiin globaali tutkimus, joka kertoo hälyttävää tietoa unenlaadusta. Markkinatutkimus- ja kyselytutkimusyritysten globaali yhdistys Worldwide Independent Network of MR teki unta koskevan kyselyn 39 maassa. Lähes 35 000 vastauksen perusteella piirtyy huolestuttava trendi: huonosti nukkuvien osuus kasvaa.
Huonosti nukkuvien määrä on kasvanut tasaisesti neljän viime vuoden aikana 35 prosentista 38 prosenttiin. Taustasyinä korostuvat yhteiskunnalliset ja henkilökohtaiset tekijät: esimerkiksi työttömistä ilmoittaa huonosti nukkuvansa lähes puolet. Unenlaatua heikentävätkin monenlaiset sosiaaliset, taloudelliset ja henkilökohtaiset tekijät.
Ruutuajan vaikutus uneen näkyy yhä selvemmin. Yli puolet vastaajista kertoo, että uni kärsii, koska tulee valvottua liian pitkään puhelimen tai muun ruudun äärellä. Nuorten aikuisten kohdalla luku on 70 prosenttia.
Vastaavanlaiset trendit näkyvät suomalaisten unta mittaavissa tutkimuksissa. Vaikka unta arvostetaan, siitä myös tingitään helposti.
Huono uni heikentää terveyttä
Liian lyhyeksi jäävä yöuni tai unen heikko laatu heikentävät terveyttä ja hyvinvointia monin eri tavoin. Toimintakyky ja tarkkaavaisuus kärsivät jo yhden yön huonosta unesta, ja pitkäkestoinen univaje on useiden vakavien sairauksien taustalla. Esimerkiksi kakkostyypin diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, ylipaino ja masennus ovat yhteydessä huonoon nukkumiseen.
Pitkään jatkuva univaje on riski myös työ- ja oppimiskyvyille. Mielenterveysongelmat ovat yleisin syy päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle, ja univaikeudet kytkeytyvät näihin ongelmiin monin tavoin.
Hyvä uniergonomia vähentää yöheräilyä
Unihäiriöihin haetaan apua yhä useammin sekä terveydenhuollosta että muilta tahoilta, ja unihäiriöiden diagnostiikka ja hoito on monipuolistunut viime vuosina.
Tietoisuus uniergonomian vaikutuksesta yöunen laatuun lisääntyy, mikä näkyy kasvavana kiinnostuksena Unikulman patentoituun UnikLab-mittaukseen. Unikulman uniergonomiamittaukseen hakeudutaan monista syistä, mutta eniten korostuvat selkä- ja iskiaskivut sekä uniapnea ja refluksitauti.
Unikulman ainutlaatuinen UnikLab-mittausmenetelmä kartoittaa kehon pintapaineet. Tuloksia käytetään yksilöllisten räätälöityjen joustinpatjojen valmistuksessa. Unikulman fysioterapeutit ovat uniergonomian huippuasiantuntijoita, ja heidän työnsä ansiosta asiakkaat nukkuvat paremmin.
”Kun patja joustaa juuri oikein hartian ja lantion kohdalta, ranka pysyy optimaalisessa asennossa nukkumisen aikana. Ja kun turha pyöriminen täten vähenee, uni on levollisempaa. Oikeanlainen patja vähentää myös puutumisia, joita huonossa asennossa nukkuessa voi tulla”, fysioterapeutti, ergonomiasuunnittelija Liisa Koukku sanoo.
Uniopas antaa tietoa ja psyykkistä tukea
Unikulman hiljattain julkaisema Uniopas on 12 viikon maksuton univalmennus kaikille paremman unen etsijöille. Ohjelma antaa tukea nukkumiseen liittyvien käyttäytymis- ja ajatusmallien muutokseen.
Myös Unioppaan testitulokset vahvistavat, että uniongelmat ovat yleisiä. Unioppaan käytön aloittaneista 60 prosenttia on tyytymättömiä unensa laatuun. He kärsivät sekä nukahtamisen vaikeudesta (56 prosenttia) että liian varhaisesta aamuheräämisestä (61 prosenttia) ja tuntevat itsensä usein väsyneeksi päivisin (53 prosenttia).
”Uniopas on tärkeä lisä Unikulman keinovalikoimaan, joka tähtää siihen, että suomalaiset nukkuisivat paremmin”, Unikulman perustaja ja toimitusjohtaja Vesa Tuominen sanoo.
Unikulma on vakavarainen suomalainen perheyritys, joka täyttää tänä vuonna 40 vuotta.
Varaa aika uniergonomiamittaukseen.
Mittaus on maksuton, eikä sido ostopäätökseen