Poliisina työskennellyt Juha Sipilä kärsi selkäkivuista: ”Menetin pituudestani yli kuusi senttiä”

Poliisina työskennellyt Juha Sipilä kärsi selkäkivuista: ”Menetin pituudestani yli kuusi senttiä”

Maailmanmestari, fitness-urheilija Hanna Skyttä: ”Treenattu keho tarvitsee hyvän sängyn" Luet nyt Poliisina työskennellyt Juha Sipilä kärsi selkäkivuista: ”Menetin pituudestani yli kuusi senttiä” 3 minuuttia Seuraava Petra Kalliomaa: Mieheni vaarallinen uniapnea paljastui aivan yllättäen
Selkäkivut pakottivat Juha Sipilän sairauslomalle poliisin työstä. Yöunet olivat vain 3-4 tunnin mittaisia. Elämä mullistui uuden uniergonomian ja kuntoutuksen avulla.

Kesällä 2017 Juha Sipilän elämä oli kirjaimellisesti täyttä tuskaa. Vuosia vaivanneet selkäkivut olivat pahentuneet niin voimakkaasti, että hän ei pystynyt enää jatkamaan työtään poliisina, vaan joutui pitkälle sairauslomalle.

Sipilä oli vasta yläasteikäinen nuorukainen, kun koululääkäri ilmoitti, että hänen täytyy lopettaa urheileminen.

- Lääkärin mukaan kroppa oli jo silloin niin huonossa kunnossa, että se ei tule kestämään urheilua. Hän myös sanoi, että todennäköisesti tulen halvaantumaan alle 20-vuotiaana, Sipilä muistelee.

Sipilä on kärsinyt nuoresta pitäen vaikeasta selkärangan vääntymästä eli skolioosista. Hän ei kuunnellut nuorena saamiaan lääkärin ohjeita, vaan piti urheilun avulla itsensä toimintakuntoisena fyysisesti vaativassa järjestyspoliisin ammatissa yli 50-vuotiaaksi asti.

Intohimoisen voimaharjoittelun ansiosta selän ongelmat pysyivät pitkään taustalla. Kivut kuitenkin pahentuivat vuosi vuodelta ja Sipilä tajusi pari vuotta sitten ongelmien vakavuuden.

- Vaimo ihmetteli, kun silmämme alkoivat olla samalla tasolla. Työkuntomittauksessa pituudekseni ilmoitettiin 178 senttiä. Olin täysin epäuskoinen. Pituutenihan piti olla 183 senttiä!

Kivut hallitsivat elämää

Skolioosi oli vuosien aikana pahentunut. Selkäranka oli pahimmillaan vääntynyt seitsemän senttiä keskilinjasta sivullepäin. Sipilä kärsii myös selkärangan välilevyjen rappeumasta. Lisäksi selkäranka on kiertynyt, niin että miehen kylki- ja lapaluut törröttävät omituisiin suuntiin.

Edellä mainituista syistä johtuen Sipilä oli muutamassa vuodessa menettänyt pituudestaan useita senttejä. Pahimmillaan hän mittasi pituudekseen vain 176,5 senttiä eli pituudesta oli hävinnyt 6,5 senttiä!

Kivut olivat voimakkaita ja jatkuvia. Sairauslomalla mies ei pystynyt suunnittelemaan elämäänsä, koska kaikki kulki selkäkipujen ehdoilla. Sipilä nukkui vain 3-4 tuntia työssä. Ensimmäinen pätkä yöunta oli pisin, yleensä puolitoista, joskus jopa kaksi tuntia. Siihen päälle hän nukkui vielä pätkissä korkeintaan parin tunnin verran.

Kipujen ollessa pahimmillaan Sipilä lähti jo aamuviideltä käyttämään koiria ulkona. Hän pystyi kuitenkin kävelemään vain muutaman sadan metrin matkoja.

- Siinä samalla kuulostelin, että mikä oli minun kyseisen päivän toimintakunto ja sen mukaan suunnittelin päivän ohjelman. Että mitä pystyi tekemään.

 

Apu Unikulmasta

Sipilällä on vaimonsa kanssa kolme alaikäistä lasta ja hän toivoi pääsevänsä edes sen verran parempaan kuntoon, että pystyisi kotona tekemään päivittäisiä askareita ja osallistumaan jollain tavoin lastensa elämään ja harrastuksiin.

Sipilä päätti mennä Unikulman liikkeeseen. Unikulman perustaja ja johtava uniasiantuntija Vesa Tuominen on Sipilän nuoruuden kavereita. Tuominen vieraili ilmiselvästi tuskaisen Sipilän luona ja halusi auttaa vanhaa kaveriaan kaikin mahdollisin tavoin. Ensin laitettiin kuntoon uniergonomia. Sipilällä itse asiassa oli jo Unikulman sänky, mutta se oli lähes 15 vuotta vanha.

Poikkeuksellisten vakavien selkävaivojen vuoksi koko sänky meni uusiksi. Oleellinen muutos oli mittatilauspatjan alle laitettava säädettävä sälepohja. Sen avulla Sipilä voi nyt itse säätää, kuinka paljon patja venyttää hänen selkärankaansa yön aikana.

Unikulman mittatilauspatja joustaa ja tukee omistajansa kehoa yön aikana niin, että selkäranka on suorana ja selän lihakset pääsevät lepoon. Tällöin lihakset ja selkäranka venyvät ja selkärankan välilevyt palautuvat päivän rasituksesta eli pullistuvat välilevyn sisään virtaavasta nesteestä.