Fitness-urheilijan lihaksikas vartalo joutuu koville ja palautuminen on ensiarvoisen tärkeää.
Hanna Skyttä on menestyksekäs fitness-urheilija. Hän on sekä Suomen mestari että tuore, kolminkertainen maailmanmestari WFF-liiton mm-kisoista. Skyttä tutkii asioita työkseen. Kun hän kymmenisen vuotta sitten päätti hankkia parhaan mahdollisen sängyn, hän tekikin laajan selvityksen sänkymaailman saloista.- Googletin ja otin selvää. Parhaaksi sängyksi osoittautui Unikulman sänky, Skyttä kertoo.
Vaihto Unikulman sänkyyn oli mielenpainunut kokemus, sillä aikaisemmin Skyttä oli nukkunut vaahtomuovipatjalla. Vanhalla patjalla hän kääntyili koko ajan yön aikana. Keho puutui huonolla patjalla, mikä pakotti vaihtamaan koko ajan asentoa.
Unikulman sängyllä keho ei puudu, koska sänky joustaa juuri oikean verran oikeista paikoista. Tämä on mahdollista Unikulman liikkeessä tehtävällä pintapainemittauksella, jonka tietojen pohjalta Unikulman Vantaan-tehtaalla valmistetaan asiakkaan mittojen mukainen patja.
- Olihan se muutos silloin aikanaan todella uskomaton. Nukuin heti ensimmäisen yön samassa asennossa heräämättä kertaakaan, Skyttä muistelee.
Kymmenisen vuotta sitten Skyttä kilpaili muun muassa voimistelussa. Sen jälkeen päälajiksi on vaihtunut fitness-urheilu. Kehonrakennukseen verrattuna fitness-urheilussa ei tavoitella niinkään lihasten suurta kokoa vaan sopusuhtaista kokonaisuutta. Fitness-urheilu onkin erityisesti naisten harrastama laji.
Leveät hartiat, paksut pakarat
Fitness-urheilijan vartalo on selvästi lihaksikas. Tämä yhdistettynä naisen luontaiseen vartalon muotoon tuo haasteita sängylle. Naisilla on tyypillisesti leveämpi lantio kuin miehillä. Peruspatjalla lantio ei painu kunnolla patjan sisään, jolloin selkäranka jää notkolle.
Skytän treenatussa kehossa olkapäissä ja pakaroissa on keskivertoa paksummat lihakset eli selkäranka jää tasakovuisella patjalla entistä pahemmin notkolle. Koska lajissa kehittymisen myötä vartalokin muuttuu ja muokkautuu, Skyttä on päivittänyt Unikulman ensimmäisen sänkynsä toiseen, jota varten tehtiin jälleen uusi pintapainemittaus.
- Entisessä sängyssä ei ollut mitään vikaa, mutta pintapainemittauksessa kyllä havaitsi, että keho on muuttunut ja uudella patjalla saadaan vielä parempi uniergonomia, Skyttä kertoo.
Sängyn vaihtoon vaikutti myös elämänmuutos. Skyttä on muuttanut asumaan yhteen puolisonsa ja valmentajansa Aki Mähösen kanssa. Mähönen on entinen kilpakehonrakentaja, joten hänen hartiat ovat leveät kuin tallin ovet. Pariskunta hankki parisängyn, jossa on molemmille oma mittatilauspatja.
Mähöselle yöt ovat olleet aina tuskallisia, sillä tavallisilla patjoilla kehonrakentajan kroppa on kovilla. Hän on nyt nukkunut jonkin aikaa uudella sängyllä.
- Hyvä asento löytyi heti ensimmäisenä yönä. Enää en herää öisin kipuun tai puutumiseen, Mähönen toteaa.
Mähönen uskoo entisestään parantuneen uniergonomian avittaneen Hanna Skytän menestystä fitness-kisoissa.
- Harjoitusten määrää ja laatua on selvästi nostettu, jolloin palautumiselta vaaditaan enemmän. Hyvä uniergonomia on olennainen osa tehokasta palautumista, kokenut fitness-valmentaja huomauttaa.
Tyyny jalkojen väliin
Hanna Skyttä nukkuu yleensä kyljellään. Kyljellään nukuttaessa olkapäihin ja lantion alueelle kohdistuu voimakas paine. Unikulman pintapainemittauksessa kävi ilmi, että Skytällä lantion alue on poikkeuksellisen haastava.
- Mittauksessa todettiin, että minulla näkyisi olevan jotain vaivaa lantion alueella. En ollut vielä siinä vaiheessa kertonut, että minulla on rakenteellisista syistä johtuva nivelrikko molemmilla puolin lantiota. Ihmettelin vain, että miten Unikulman asiantuntija voi tuonkin nähdä.
- Lisäksi minulta kysyttiin mittauksessa, että käytänkö tyynyä jalkojen välissä, kun nukun kyljelläni. Kerroin, että en käytä.
Skyttää neuvottiin käyttämään tyynyä jalkojen välissä, jolloin kylkiasento on hänen osaltaan parempi. Skyttä hankki Unikulmasta kotiinsa Seiskanen-asentotyynyn. Kyseessä on jättimäisen numero seitsemän näköinen tyyny, jonka avulla kylkiasento pysyy parempana.
- Asentotyynyn avulla uniasento tuntui heti aivan mahtavalta, keho rentoutui entisestään, pienet asentovirheet korjautuivat ja poseerausasennot lavallakin näyttivät jo näillä muutoksilla paremmilta. Urheilun lisäksi unen laadun parantuminen vaikutti myös suoraan työ- ja siviilielämään.