Petra Kalliomaa: Mieheni vaarallinen uniapnea paljastui aivan yllättäen

Petra Kalliomaa: Mieheni vaarallinen uniapnea paljastui aivan yllättäen

Juontaja ja hänen muusikkomiehensä olivat hankkimassa uutta sänkyä. Yllättäen miehellä paljastui uniapnea.

Juontaja ja ilma-akrobaatti Petra Kalliomaa huokaa syvään, kun hän muistelee muutaman vuoden takaisia tapahtumia.

- Se mitä silloin tapahtui, on muuttanut minun ja mieheni elämää todella paljon.

Kalliomaa ja hänen miehensä, Turmion kätilöt -yhtyeen basisti Hannu Voutilainen päättivät hankkia uuden sängyn. He pyysivät Unikulman uniasiantuntijaa Vesa Tuomista tutustumaan pariskunnan silloiseen sänkyyn.

- Vesa alkoi nauramaan, niin huono meidän silloinen sänky oli. Vesa kutsui sänkyä pomppulinnaksi. Ja me luultiin, että se oli ihan hyvä sänky!,  Kalliomaa hymähtää.

Kalliomaa kyllä näin jälkikäteen ihmettelee, miten hän ei tajunnut aikoinaan, kuinka huono edellinen sänky oikein oli.

- Kun vaihtoi yöllä kylkeä, niin meinasi lentää pois sängystä.

Suurin  yllätys oli kuitenkin vasta edessä. Pariskunta sai lainaan unimittarit,  joiden avulla he pystyivät tutkimaan uniensa laatua päiväsaikaan  kännykän tai tietokoneen ruudulta.

Mittari paljasti yllättävän ja hätkähdyttävän tuloksen. Kalliomaan mies kärsi uniapneasta eli unenaikaisista hengityskatkoista. Kyse oli vakavasta asiasta.  Hengitysliiton nettisivujen mukaan hoitamaton uniapnea lisää  kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin 3−6-kertaisesti sekä  kasvattaa riskiä kakkostyypin diabetekseen, aivoverenkierronhäiriöön,  keuhkovaltimoverenpainetautiin ja todennäköisesti myös sydämen  vajaatoimintaan. Lieväänkin uniapneaan liittyy lisääntynyt  verenpainetaudin riski.

Uniapneassa nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Siitä seuraa  ylähengitysteiden osittaista ahtautumista, mikä aiheuttaa  hengityskatkoksia ja kuorsausta. Katkos voi kestää muutamista  sekunneista jopa yli minuuttiin. Se päättyy usein korahdukseen ja  nukkujan havahtumiseen.

Yöllä unen aikana voi normaalistikin  esiintyä lyhyitä hengityskatkoksia, mutta niiden määrä, pituus ja  seuraamukset ratkaisevat, onko kyseessä sairaus, muistutetaan  Hengitysliiton nettisivuilla.

Mies nuorentui silmissä

Alkujärkytyksen  jälkeen Kalliomaan mies marssi asiantuntijan luo ja hankki  mittatilaustyönä tehtävät hammaskiskot, joiden ansiosta alaleuka työntyy  sen verran eteenpäin, että hengitysilma pääsee kulkemaan estäen  hengityskatkokset tai kuorsaamiset.

- Olihan se iso sijoitus,  mutta myös maailman hienoin juttu. Mieheni on muuttunut ihan täysin. Hän  on nuorentunut valtavasti, jos verrataan kuviin siltä ajalta, kun hän  ei nukkunut lähestulkoon ollenkaan, vaikka me kuviteltiin hänen  nukkuvan, Kalliomaa toteaa.

- Samalla asian korjaantuminen vaikutti myös minun yöunieni laatuun. Sen eron huomasi todella nopeasti.

Yöunia  paransi miehen uniapneakiskojen lisäksi yhtä lailla merkittävästi uudet  Unikulman patjat, jotka tehtiin molemmille mittojen mukaan. Mitat  saatiin Unikulman liikkeessä UnikLab-pintapainemittauksen avulla.

Ei naamallaan

Pintapainemittauksen  yhteydessä tuli ilmi, että Kalliomaa nukkui naamallaan. Hän kuitenkin  on nyt oppinut pois kyseisestä huonosta nukkuma-asennosta, kun  ”pomppulinnan” tilalle saatiin kunnon sänky.

- Edellinen sänky  painoi olkapäätä, minkä takia todennäköisesti käännyin yöllä naamalleni.  Mittatilauspatjalla olkapääni pääsee painumaan juuri oikealla tavalla  sinne sänkyyn ja uniasento on korjaantunut itsestään, Kalliomaa toteaa.

Kalliomaa  kertoo tottuneensa niin hyvin kyljellään nukkumiseen, että reissussa  vieraassa sängyssäkin hän pystyy nukkumaan kyljellään, vaikka olkapäätä  vähän pakottaisikin.

- Mutta jos jotenkin voisin pakata oman  sängyn mukaan kaikkialle minne menisin, niin tekisin sen aina. Rakastan  matkustamista, mutta inhoan kun pitää nukkua vieraassa sängyssä.

Erikoislakanat hellekesän pelastus

Unenlaatua  Kalliomaan kotona on parantanut vielä entisestään Unikulman SteadyBody-lakanat. Kyseessä on tekninen kangasmateriaali, joka tasoittaa  lämpötilaeroja ja rauhoittaa unta. Helteinen viime kesä osoitti  erikoislakanoiden hyödyt erityisen hyvin.

- Nyt kun oli  hellekesä, niin oli ihan maailman ihaninta luikahtaa sinne viileiden  lakanoiden väliin. Toisaalta jos on kylmä talvella, niin lakanoiden  välissä myös lämpenee.


Yön aikana SteadyBody-lakanat pysyvät  kuivina ja tuntuvat miellyttäviltä iholta. Talvella atooppisesta ihosta  kärsivä Kalliomaa on huomannut eron.


- Ihoni voi paremmin SteadyBody-lakanoita käytettäessä verrattuna perinteisiin puuvillalakanoihin, Kalliomaa toteaa.