Univaikeudet heikentävät työkykyä monin tavoin. Pieni mutta merkittävä muutos uniergonomiassa tuottaa ison hyödyn. Anna työntekijöillesi lahjaksi parempaa unta – se kannattaa!
Uni on korvaamattoman arvokasta palautumiselle. Univajeen seurauksena toimintatarmo hiipuu, tarkkaavuus huononee, keskittymiskyky heikkenee, huomiokyky kapenee, reaktiot hidastuvat ja ärtyneisyys voimistuu. Liian lyhyt yöuni saattaa näkyä esimerkiksi vaikeutena oppia uutta, esimerkiksi uusien työvälineiden käyttöä.
Univajeesta kärsivä ihminen on alttiimpi tapaturmille, virheille ja riidoille. Kognitiivisia toimintoja mittaavista testeistä suoriutuminen on yhden kokonaan valvotun yön jäljiltä yhtä heikko kuin yhden promillen humalassa.
Jos joka yö nukkuu liian vähän, univaje heikentää aivojen suorituskykyä merkittävästi, sillä aivoille syvä uni on valtavan tärkeää. Niin sanottu glymfaattinen kierto toimii nimenomaan syvän unen aikana: se puhdistaa aivot kuona-aineista. Syvän unen aikana tapahtuu myös muistin kannalta tärkeitä toimintoja.
Työkyky siis kärsii, jos yöuni jatkuvasti jää liian niukaksi. Viikonloppu ei korvaa arkipäivien univajetta: univelkaa jää jäljelle vielä viikonlopun jälkeenkin ja univelan kierre jatkuu seuraavalla työviikolla.
Univaje on työturvallisuus- ja terveysriski
Kun univaje pitkittyy, ihminen ei välttämättä enää tunnista väsymystä, mutta sen haitat jatkuvat ja pahenevat.
Kasautuva univaje aiheuttaa muutoksia elimistön immunologisessa systeemissä, joten se altistaa sydän- ja verisuonisairauksille ja lisää riskiä sairastua diabetekseen.
Erityisen vaarallista kasautuva univaje on turvallisuuden kannalta kriittisissä tehtävissä, koska univaje heikentää tarkkaavaisuutta.
Koko työviikon jatkuva osittainen univaje onkin merkittävä työturvallisuus- ja terveysriski.
– Meistä kukaan ei ole parhaassa iskussa, jos ei nuku tarpeeksi, Unikulman työhyvinvointipalveluiden asiantuntija Nelly Nuutinen muistuttaa.
Auta työntekijöitä nukkumaan hyvin
Univajeen voi kuitenkin onneksi kuitata nukkumalla paremmin. Hyvinvoinnin megatrendi on viime aikoina saanut monet huolehtimaan yöunestaan paremmin. Myös työnantajat haluavat nykyisin tukea porukkansa hyvinvointia.
– Yhä useammin työnantaja valitsee lahjaksi mieluummin jotain hyvinvointia tukevaa kuin viinipullon tai joulukinkun, Nelly Nuutinen kertoo.
Työnantajat tukevat monin tavoin terveellistä lounasruokailua ja liikuntaa. Yhtä hyvin esimies voi kannustaa panostamaan parempaan uneen. Useat yritykset muistavatkin joulun alla työntekijöitään uniergonomiaa parantavilla tuotteilla, ja tulokset näkyvät työntekijöiden vireystilassa.
– Suosituin henkilöstölahjamme on jo useamman vuoden ajan ollut tyynylahjakortti. Se on helposti toteutettava lahja, Nelly Nuutinen kertoo.
Tyynylahjakortilla lahjansaaja saa juuri hänelle sopivan tyynyn. Tyyny valitaan ja säädetään UnikLab-pintapainemittauksen avulla. Itselle sopiva tyyny on tärkeä osa nukkumisergonomiaa ja auttaa parantamaan palautumista.
Sectossa luotetaan unen asiantuntijaan
Autoleasing-palveluita tarjoava Secto Automotive on valinnut Unikulman tyynylahjakortin koko henkilökuntansa joululahjaksi. Noin sata henkeä on saanut hakea itselleen sopivan tyynyn Unikulman liikkeestä.
– Meille henkilökunnan hyvinvointi on ykkösasia. Ymmärrämme unen ja palautumisen merkityksen, joten halusimme auttaa koko porukkaa nukkumaan paremmin. Unikulma on yrityksenä luotettava, ja sieltä saa yksilöllistä palvelua. Tämä ratkaisi valintamme, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Max Hellberg Sectosta.
Jouluksi saatu tyynylahjakortti oli henkilökunnalle mieluinen. Jo aiemmin sectolaisten hyvinvointia oli tuettu parantamalla työergonomiaa mm. sähköpöytien avulla. Heitä on myös kannustettu liikkumaan enemmän mm. juoksukoulujen ja työsuhde-etuna saatavien polkupyörien avulla.
Nyt myös uni on lisätty sille kuuluvalle paikalle hyvinvoinnin kokonaisuuteen.
– Teemme kaiken voitavamme, jotta henkilökunta voisi hyvin, Max Hellberg sanoo.
Lue lisää ja pyydä tarjous tästä linkistä.