Jokaisen Unikulman sängyn takana seisoo huippuammattilaisten joukko. Yksilöllisestä suunnitelmasta jousien sijoitteluun, innovatiivisten materiaalien valinnasta lopullisen tuotteen viimeistelyyn. Tero, Jenni, Risto, Päivi ja monet muut tekevät Vantaan Petikossa millintarkkaa työtä, jotta sinun sänkysi olisi täydellinen.
Ovensuussa tulijaa tervehtii valtavia rullia galvanoitua teräslankaa. Se on tärkeä raaka-aine tehtaalla, jossa huippuunsa hiottu ammattitaito tiivistyy näihin joustinpatjan tärkeimpiin osiin eli jousiin. Yhdessä rullassa on 600–700 kiloa tavaraa, ja langan pituus riittäisi Vantaalta Tampereelle ja takaisin.
Unikulman sängyssä on pussitettuja jousirivistöjä jopa kahdessa kerroksessa, reunoilla aito puurunko ja pehmusteena laadukas vanu. Mutta kaiken ytimessä on jousi.
Suurin osa Unikulman sängyistä tehdään asiakkaan yksilöllisten mittojen mukaan. Niissä fysioterapeutin uniergonominen osaaminen on kaiken ytimessä. Hän suunnittelee sängyn asiakkaan tarpeiden mukaan, ja jouset antavat patjalle sen yksilöllisen muodon.
Jousilangan paksuus ja kierteisyys sekä jouseen pakotettu muoto sallivat lukemattomia erilaisia yhdistelmiä. Näistä erilaisista jousista syntyy Unikulman legendaarinen joustinpatja, joka myötäilee kehon muotoja: se antaa tukea vyötärölle ja joustoa hartioiden ja lonkkien kohdalla. Näin selkäranka pysyy nukkuessa optimaalisessa asennossa.
Jousissa sen salaisuus
Mies millintarkasti taivutettujen jousien takana on tuotantopäällikkö Tero Orrensuo, 52. Hänen käsiensä läpi kulkee päivässä kymmeniä kilometrejä galvanoitua teräslankaa. Metrin mittainen lanka pakotetaan kierteille, joista syntyy jokaisen sängyn jokaiseen kohtaan juuri oikea tuki.
”Joskus ihmetellään, miksi sänky painaa. Mutta ei kai se ole ihme, kun parisängyn sisään uppoaa puolitoista kilometriä teräslankaa”, Tero Orrensuo sanoo.
Tero lukee tarkasti fysioterapeuttien laatimaa suunnitelmaa, joka on laadittu UnikLab-mittauksen perusteella. Sängyt tehdään aina tilauksesta. Kun asiakas on käynyt liikkeessä mittauksessa ja sopinut yksityiskohdista, tilaus etenee nopeasti. Jo 2–3 viikossa valmis sänky on asiakkaan makuuhuoneessa.
Oikeaan muotoon taivutetut jouset tulevat jousikoneesta pussitettuina riveinä, joista syntyy jousielementti. Sängyn kotelon sisään rakennetaan jousimoduuli, joka noudattaa tarkasti fysioterapeuttien laatimaa, kullekin asiakkaalle räätälöityä patjakarttaa.
Pussituksen jälkeen patja päällystetään vanulla. Jos sänkyyn on tilattu moottoriominaisuus, alustaan yhdistetään mekaniikka: moottori ja mahdollisesti lisävarusteena hierontatoiminto ja valot. Kaikissa Unikulman sängyissä on säädettävä sälepohja, jota voidaan tarvittaessa hienosäätää. Ja tietysti jalat.
Lopuksi patja saa ympärilleen valitun kangasverhoilun. Valmis patja kääräistään pahveihin ja. muoveihin odottamaan kuljetusta.
Pintapatja kruunaa sängyn
Nukkumismukavuuden kannalta petaus- tai pintapatjalla on olennainen rooli. Unikulmassa panostetaan petaus- ja pintapatjojen laadukkaisiin materiaaleihin, jotka nukkujan tarpeiden mukaan antavat loppusilauksena pehmeyttä tai tukea. Pintapatjoissa voi olla myös erityisominaisuuksia kuten Tec-kangas tai hengittävyyttä lisäävä 3D-verkkokangas.
Petauspatjojen työpisteellä hulmuaa kangas kuin purje, kun Jenni Ruonela on vauhdissa omassa työssään. Eri kokoisten petauspatjojen kankaat on ommeltu valmiiksi ompelimossa, ja Jennin valittua hyllystä oikean koon ja kankaan hän läväyttää sen auki suurelle kokoamispöydälle.
”Valitsen oikean täytteen, sujautan sen pussin sisään ja suljen pussin vetoketjun. Ison parisängyn yhtenäisellä petauspatjalla on kokoa ja painoa, joten käsivarsille tulee treeniä”, Jenni naurahtaa.
Tilauksissa on usein myös erikoisratkaisuja, jotka vievät enemmän aikaa. Tavallisempia malleja valmistuu Jennin pöydällä päivässä jopa viisitoista.
Kestävät ratkaisut
Unikulman sängyt tehdään kestämään. Tämä koskee kaikkia osia, ja mutta tarvittaessa osat ovat myös uusittavissa. Se voi olla tarpeen, jos vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua sängyn ostamisesta oma keho on muuttunut mittasuhteiltaan. Koko sänkyä ei tarvitse vaihtaa, se vain päivitetään. Kestävyyden periaate kulkee läpi koko tuotannon.
”Meillä ei tehdä mitään kertakäyttöistä”, sanoo Risto Ruonela, mies erikoisratkaisujen takana. Hänen puoleensa käännytään aina, kun tarvitaan luovaa ongelmanratkaisua. Olipa ongelma pieni tai suuri, koskipa se jousia, moottoristoa tai sängyn jalkoja, Ripa ratkaisee.
Etenkin hoivalaitosten sängyt eri puolilla Suomea vaativat huoltoa kerran vuodessa, ja myös ne kuuluvat Riston työsarkaan.
”Olen erikoismies, yleismies ja välillä jopa talonmies”, Risto myhäilee ja jatkaa matkaa. Jokin ongelma vaatii taas ratkaisua.
Unen asialla
Päivän päätteeksi tuotantojohtaja Päivi Vainio tarkistaa, miltä huominen päivä näyttää. Se näyttää siltä, että sänkyjä valmistetaan taas varhaisesta aamusta alkaen. Yhtä huolellisesti ja tarkasti kuin tänäänkin.
”Muutosherkkyys ja reaktiokyky ovat suuria vahvuuksiamme. Kuuntelemme asiakasta tarkasti, ja ratkaisemme hänen unipulmiaan. Meillä on kertynyt vuosien mittaan valtava määrä tietoa unesta, fysiologiasta ja ergonomiasta. Koulutamme itseämme jatkuvasti”, Päivi sanoo.
Omat innovaatiot ovat ohjanneet yrityksen tuotekehitystä alusta asti. Unikulmalla on yli 40 patenttia, jotka liittyvät niin materiaaleihin kuin sängyn rakenteisiin. Kaikilla niillä on sama tavoite: että suomalaiset nukkuisivat paremmin.
Päivi on myös fysioterapeutti, joten hän jos kuka tietää, mitä hyvän unen alustaksi tarvitaan. Tukea oikeaan kohtaan, pehmeyttä ja turvallisuutta.
”Kun asiakkaasta tuntuu, että oma sänky oikein kutsuu nukkumaan, me olemme onnistuneet”, Päivi sanoo.
Varaa tästä linkistä henkilökohtainen palveluaika juuri sinulle sopivan sängyn valintaan.