Sänkyjen ja patjojen valinnassa menee joskus sormi suuhun: mikä oikeastaan on runkopatja? Entä joustinpatja? Mikä on jenkkisängyn ja runkopatjan ero? Tämän oppaan avulla selviät termiviidakosta!
Minkä päällä sinä nukut? Et ehkä tule ajatelleeksi, mikä vuoteesi on nimeltään. Kun lähdet hankkimaan uutta sänkyä, termit on kuitenkin hyvä tietää. Osaa sitten kysyä oikeita asioita.
Vuode on patjan ja sängyn muodostama kokonaisuus – se missä nukutaan. Itse sänkyrunko on yleensä puuta (ennen usein myös metallia), ja siinä on runko, jalat ja usein myös päädyt joko vain pääpuolessa tai myös jalkopäässä. Sänkyrunkoon upotetaan patjat ja petauspatja. Sängyn runkoon voidaan sijoittaa myös säilytystilaa, kun sängyn alapuolinen tila otetaan käyttöön ja sinne sijoitetaan esimerkiksi pyörillä liikkuvat laatikot.
Mikä tarkoittaa joustinpatja? Entä mikä on jenkkisängyn ja runkopatjan ero?
Mikä on joustinpatja?
Patja voidaan valmistaa monin eri tavoin. Vuoteessa voi olla yksi tai useampia patjoja päällekkäin. Patjan materiaali voi olla esimerkiksi vaahtomuovia tai memory foamia eli viskoelastista polyuretaania. Yleisin ja ergonomisin vaihtoehto on kuitenkin joustinpatja, jossa erilaisista vaahtomuoveista valmistetun kotelon sisään on asetettu riveittäin sijoitettuja jousia. Ne on valmistettu lämpökarkaistusta teräksestä ja sijoitettu yksitellen kangaspusseihin. Jousien jäntevyydestä riippuu, miten tukeva patja on. Jousien herkkyys ja tiheys tekevät patjasta miellyttävän ja ergonomisen.
Jousien jäntevyyttä säätämällä voidaan valmistaa yksilöllinen patja, jonka fysioterapeutti suunnittelee. Yksilöllinen patja tukee ja joustaa oikealla tavalla vartalon eri kohdista ja ohjaa siten nukkujaa kohti ergonomisempia nukkumisasentoja.
Joustinpatja muuttuu runkopatjaksi, kun siihen lisätään jalat. Tällöin et tarvitse erillistä sänkyrunkoa.
Näin suunnitellaan yksilöllinen patja
Olemme kaikki yksilöitä kooltamme ja muodoiltamme, ja parhaassa sängyssä tämä on otettu huomioon. Esimerkiksi hartian on hyvä painua riittävästi patjan sisään, jotta nukkujan ranka pysyy luonnollisen suorassa asennossa. Tuplajousitus tarkoittaa, että jousikerroksia on kaksi: näin patjaan saadaan lisää joustoa, mukavuutta ja ylellisyyttä.
Kun jouset ovat paikallaan, patja päällystetään vielä pehmeällä ja hengittävällä materiaalilla ja kankaalla. Patjan pintaan valitulla kankaalla on iso merkitys vuoteen hengittävyyden kannalta, ja viimeistely takaa miellyttävän ja ylellisen kokemuksen.
Lue lisää yksilöllisestä joustinpatjasta
Mikä on jenkkisängyn ja runkopatjan ero?
Runkopatja eli runkojoustinsänky on nykyisin suosittu vuode. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on joustinpatja, johon on kiinnitetty jalat ja puukehikko samaan pakettiin. Siihen voidaan liittää myös erillinen pääty. Runkopatjan patjaosa valmistetaan kuten joustinpatja (ks. edellä).
Jenkkisänky on kaksikerroksinen joustinpatjavuode, jollaisia usein on ylellisissä hotelleissa – jenkkisänkynimitys viitannee juuri amerikkalaisten hotellien ylellisen kokoisiin vuoteisiin. Muhkeassa jenkkiparivuoteessa on alimpana kaksi erillistä runkopatjaa tai kaksi puista alustaa, joihin kuuluu säädettävät sälepohjat. Näiden päällä on yhtenäinen joustinpatja ja petauspatja, jolloin nukkumapinta säilyy tasaisena eikä patjojen väliin tule rakoja.
Moottorisänky on kaksikerroksinen vuode, jonka alimmainen osa on varustettu moottorilla ja säädettävällä sälepohjalla. Sen päällä on yksilöllisesti muotoiltu joustinpatja. Moottorilla vuoteeseen saadaan toiminnallisuutta ja ylellisyyttä: päätypuolta nostamalla vuoteeseen saa mukavan asennon esimerkiksi lukemista tai tv:n katselua varten. Jalkopäätä nostamalla voi rentouttaa jalkoja ennen nukahtamista. Moottoritoiminto sisältää myös erilaisia hierontoja, ja kaikkea tätä säädetään kaukosäätimellä. Moottorisänky on hyvä valinta myös seniorikansalaiselle, sillä sängyn asentoa säätämällä voidaan helpottaa ylös nousemista.
Moottorisängyllä makuuhuoneeseen saadaan toiminnallisuutta ja ylellisyyttä
Petaus- tai pintapatja on vuoteen päällimmäinen patja, joka viimeistelee nukkumismukavuuden. Se on yleensä myötäilevää materiaalia, joka tuntuu ihoa vasten miellyttävän pehmeältä ja ylelliseltä. Myös pintapatjassa voi olla useita kerroksia ja erilaisia materiaaleja, joiden hengittävyys ja pintarakenteet vaikuttavat suuresti nukkumismukavuuteen.
Lue lisää petaus- ja pintapatjoista
Sängyn oikea koko määräytyy nukkujien pituuden sekä huoneen koon mukaan. Miellyttävä leveys aikuiselle yksin nukkujalle on 90–140 senttiä, parisängyissä alkaen 160 senttiä. Normaali sängyn pituus on 200 cm, mutta myös 210- ja 220-senttisiä sänkyjä valmistetaan tilauksesta.
Millaisen sängyn sinä haluat? Käy rakentamassa mieleisesi vuode.
Varaa tästä linkistä henkilökohtainen palveluaika juuri sinulle sopivan sängyn valintaan.