Petra Wettenranta: ”Unesta en tingi!”

Petra Wettenranta: ”Unesta en tingi!”

Hyvinvointialan yrittäjä, valmentaja ja sisällöntuottaja Petra Wettenranta nauttii nukkumisesta ja tavoittelee tälläkin elämän osa-alueella parasta mahdollista lopputulosta, laadukasta yöunta.

Hyvinvointialan yrittäjä, valmentaja ja sisällöntuottaja Petra Wettenranta nauttii nukkumisesta ja tavoittelee tälläkin elämän osa-alueella parasta mahdollista lopputulosta, laadukasta yöunta.

Petra Wettenranta (ent.Korpi) on toimelias nuori nainen. Lista tällä hetkellä työllistävistä asioista on mielenkiintoinen ja pitkä.

– Työskentelen hyvinvointialalla ja tuotan sisältöä vähän sinne sun tänne, eli omiin kanaviin, ja muun muassa yes girl -hyvinvointiyhteisöön, jonne teemme myös podcastia. Tällä hetkellä tuorein työkuvio on sekin podcast, nimeltään Bella Table, joka keskittyy ruokaan ja syömisen iloon.

Hyvän ruuan lisäksi entinen taitoluistelija kertoo arvostaneensa hyvää unta koko elämänsä.

– Jo ihan pienestä lapsesta lähtien ja tietenkin nuoruuden urheilijavuosien aikana tiesin, että ainakin hyvistä yöunista pitää huolehtia. Isäkin muistutti aina unen tärkeydestä.

Iloisia mullistuksia

Yrittäjän arki on kiireistä ja aikataulut haasteellisia, ja oman iloisen lisänsä tilanteeseen tuo tuore uutinen: Petra ja äänialan ammattilainen, Markku ”Tasis” Wettenranta, odottavat esikoistaan. Petra tapasi Markun pikkusiskonsa Kiiran kautta, sillä Kiiran puoliso Arthur ja Markku ovat lapsuudenystäviä.

Pari kihlautui kesällä 2016 Pariisissa, ja vihkivalat vannottiin Tampereella uudenvuodenaattona 2017. Vuonna 2018 oli aika toteuttaa yrittäjäpariskunnan yhteinen unelma: Wettenrannat muuttivat vuodeksi New Yorkiin, jossa Kiira asuu puolisonsa Arthurin kanssa. Pariskunnat päätyivät asumaan kimppakämppään Manhattanin Tribecaan. Isosta omenasta Petra ja Markku muuttivat takaisin suomeen vuonna 2019 ja seuraava suuri mullistus on luvassa piakkoin, kun vauva Wettenranta saapuu maailmaan.

– Jo nyt odotan jännityksellä, miten arki muuttuu vauvan synnyttyä. Tykkään arjesta ja pyrin tekemään siitä yhtä ihanaa kuin viikonlopuista, mutta aikataulumme ovat jo nyt toisinaan haastavia. Ykkösvinkkini arjessa on aina ollut, että unesta ei tingitä, koska silloin minusta ei ole yhtään mihinkään! Petra nauraa ja kertoo, ettei odotusaika ole vielä vaikeuttanut nukkumista.

– Paitsi että unet ovat tosi villejä, joten ehkä uni on vähän katkonaisempaa! Käytössäni on jo aiemmin ollut Unikulman asentotyyny, Seiskanen, jonka myötä hyvä kylkiasento on löytynyt. Se tulee takuulla auttamaan myös tulevaisuudessa, kun painoa tulee raskauden myötä lisää.

Makuuhuoneen muutos ilahduttaa

Kun Wettenrannat muuttivat New Yorkista Suomeen, he majoittuivat Katajanokalle huoneistohotelliin ja ryhtyivät remontoimaan omaa ensimmäistä kotiaan. Aiemmat nukkumisratkaisut olivat kaikki olleet väliaikaisia, joten uuden kodin makuuhuoneeseen ja sänkyyn haluttiin panostaa.

– Kun Unikulman sänky sitten vihdoin saapui remontoituun makkariin, niin jo muutamassa päivässä pääsimme uuden sängyn makuun. En olisi suoraan sanottuna uskonut, miten hyvältä tuntuu nukkua sängyssä, joka on räätälöity mittojen mukaan juuri meille kahdelle! Kyljellään nukkuminen on ollut uudessa sängyssä tosi helppoa, ja se on ihanaa! Nukuin nimittäin aiemmin vatsallani, kun pyrin kehollani mukautumaan epäsopivaan patjaan, ja siitä seurasi ongelmia ja kipuja.

Yksilöllisesti räätälöity moottorivuode mahdollistaa hyvässä kylkiasennossa nukkumisen ja hyvä uniergonomia vaikuttaa moneen asiaan. Tämä ei ole jäänyt huomaamatta Wettenrantojen uudessa makuuhuoneessa.

– Tykkään nostaa moottorivuoteen päätyä pikkuriikkisen ylös, jolloin minun on helpompi hengittää ja happi kulkee paremmin. Markku on ollut aina kova kuorsaaja, mutta uuden sängyn myötä kuorsaaminen on loppunut kokonaan. En ole kertaakaan kuullut, että Markku olisi kuorsannut, ja hän on itsekin ihmetellyt asiaa ääneen. Tämä on iso plussa ja johtuu ihan selvästi uudesta sängystä!

Vauvan unelle parhaat olosuhteet

Tulevan vauvan nukkumisolosuhteita Wettenrannat eivät ole ehtineet vielä suuremmin pohtia, vaikka odotusajan puoliväli on jo ylitetty. Se on kuitenkin selvää, että vauvan uneen tullaan panostamaan. Nyt kun vanhempien uniasiat ovat kunnossa, laadukkaat nukkumisolosuhteet halutaan tarjota myös tulevalle pienelle perheenjäsenelle.

– Vaavi ansaitsee kunnon sängyn, ja omalta tuntuvat ratkaisut löytyvät varmasti ajallaan. Ja pitää muistaa, että vauvatkin ovat yksilöitä: se mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi meidän vauvalle, Petra miettii.

– Tosin kaikki vinkit ovat tietenkin tervetulleita!

Arjen pienet ilot

Hyvinvointialan ammattilainen osaa nauttia pienistä arkisista asioista, joten kun makuuhuoneen uniergonomia on vihdoin saatu kuntoon, voi tilasta nautiskella muutenkin kuin nukkuessaan.

– Kun sänky on tilava, puhdas ja kutsuva, niin pienempikin makuuhuone riittää. Pientä ekstraa arkeen tuo se, että makuuhuoneen ilma on raikasta, tilan saa pimennettyä hyvin ja sinne voi sytyttää välillä vaikka kynttilän.

Petra muistuttaakin kuuntelemaan itseään, vaikka se haastavaa onkin.

– Jos jollekin kaverille toimii jokin tietty hyvinvointivinkki, niin se ei välttämättä sovi sinulle! Jos sinulle toimii Netflix-hömpän katseleminen illalla, niin älä turhaan kuuntele kieltoja, vaan katsot vaan! Kuuntele itseäsi ja toimi oman tuntemuksen mukaan.

– Nukkumisen lisäksi hyvä ravinto on tärkeää, eikä kunnollista herkutteluakaan pidä unohtaa, Petra luettelee ja lisää:

– Ystävät, perhe ja arjen pienet ilot ovat tärkeä osa hyvinvointia.