FightBack-sanaparin takana on Pekka Hyysalon inspiroiva tarina. Suomalaisen sisun malliesimerkki ja FightBack-aatteen sanansaattaja on palkittu puhuja, tunnettu hyväntekijä ja yksi Suomen positiivisimmista henkilöistä. Viimeisin saavutus on tuore kirja, Vastuun FightBack, jossa paneudutaan myös yhteen Pekan lempiaiheista: nukkumiseen ja hyvään uneen.
Pekka Hyysalo kertoo omistaneensa koko onnettomuutta edeltäneen elämänsä freeskilaskemiselle. Urheilullisuutensa ja intohimoisen asenteensa ansiosta Pekka pääsi freeskilaskijana lähelle maailman huippua ja oli ammattilaisuransa alkuvaiheessa, kun kaikki romahti.
Ylioppilaskeväänään vuonna 2010 Pekka oli omien sanojensa mukaan ”valmiina astumaan huippuelämäänsä freeskilaskijana”, kun yksi sekunti muutti kaiken. Lyhytelokuvan kuvauksissa Ylläksellä oli menossa viimeinen kuvauspäivä. Kuvausten viimeinen hyppy meni kuitenkin ratkaisevalla hetkellä voimakkaasta tuulenpuuskasta johtuen pahasti pieleen.
– Lensin yli alastulon ja kaaduin. Se oli sitten siinä. Vajosin saman tien koomaan ja olin käytännössä neliraajahalvaantunut kasvis, jolla ei ollut mitään käsitystä maailman menosta.
Vakava hyppyonnettomuus johti hengenvaaralliseen aivovammaan, ja Pekka oli koomassa kolmisen viikkoa. Vastoin synkkiä ennusteita Pekka on kirjaimellisesti taistellut itsensä jaloilleen. Hän on vuoroin opetellut nielemään, puhumaan, liikkumaan ja kävelemään, eli käytännössä rakentanut koko elämänsä pala palalta uudestaan.
– Takana on pitkä ja raskas kuntoutustaival, ja matka jatkuu edelleen. Taistelin itseni koomasta takaisin ja taistelen edelleen, Pekka Hyysalo sanoo.
Ensin tulee uni
Pikkuhiljaa FightBack-asenne alkoi muodostua, ja Pekka aloitti kunnianhimoisen kuntoutusprojektinsa. Kaikki elämän osa-alueet valjastettiin tukemaan kuntoutumista, ja palauttava yöuni nousi koko ajan tärkeämpään rooliin. Lopulta löytyi ”match made in heaven”, kuten Pekka itse sanoo, kun Unikulman asiantuntijat hioivat Pekan uniolosuhteet kuntoon.
Tuoreessa kirjassaan Pekka viittaakin oman elämänsä pyhään kolminaisuuteen: uni, ravinto ja harjoittelu.
– Ensimmäisenä tulee hyvin nukuttu yö ja vasta sitten ruokavalio ja harjoittelu. Uni ja ravinto ovat pohja, joka mahdollistaa tiukan työn tekemisen eli harjoittelun.
Matka jatkuu
Pekka muutti tyttöystävänsä kanssa Helsingin Kalasatamaan kesän lopulla. Yksi huonekalu ylitse muiden on uuteen kotiin hankittu yksilöllisesti räätälöity Unikulman vuode.
– Olen tällainen 194 senttiä pitkä vesseli, joten minulle sopivan sängyn tulee jo pituuteni takia olla räätälöity. Ja täytyy erikseen mainita, että uuden Uniklab-mittauksen kuvat olivat aika paljon kivemman näköisiä kuin silloin vuosia sitten.
Kova työ ja oikeanlaiset uniolosuhteet heijastuvat suoraan Pekan kuntoutumiseen ja antavat lisää virtaa jokapäiväiseen elämään. Unen arvostus kuuluu kirkkaasti Pekan puheissa, ja hänen uudessa kirjassaan Vastuun FightBack, pureudutaankin myös nukkumiseen.
– Uneen ei kannata suhtautua pakollisena tehtävänä. Hyvällä sängyllä nukkuminen on oikeesti vaan ihan törkeesti suurempi nautinto! Pekka sanoo nauraen.
– Haluan korostaa sitä, että nukkuminen on kokonaisvaltainen asia ja parasta mitä öiseen aikaan voi tehdä. Uni kun ei ole mikään pelkkä pakollinen toimenpide vaan lahja.