Miten saada koululainen ajoissa nukkumaan? Lue viisi vinkkiä helpompaan arkeen.

Miten saada koululainen ajoissa nukkumaan? Lue viisi vinkkiä helpompaan arkeen.

Aikainen nukkumaanmeno saattaa tuntua tylsältä eikä mukava tekeminen aina meinaa loppua nukkumatin saapumisen aikaan. Säännöllisellä nukkumaanmenoajalla on kuitenkin suuri merkitys lapsen jaksamiselle.
”Myös mökillä pitää voida nukkua hyvin” Luet nyt Miten saada koululainen ajoissa nukkumaan? Lue viisi vinkkiä helpompaan arkeen. 3 minuuttia Seuraava Työnantaja, nyt on aika miettiä joululahjoja: auta työntekijöitäsi nukkumaan paremmin

Aikainen nukkumaanmeno saattaa tuntua tylsältä eikä mukava tekeminen aina meinaa loppua nukkumatin saapumisen aikaan. Säännöllisellä nukkumaanmenoajalla on kuitenkin suuri merkitys lapsen jaksamiselle. Väsyneenä koulu ei suju ja kärsivällisyys on koetuksella sekä vanhemmilla, että lapsilla.

Kasvuiässä unen merkitys on ehdottoman tärkeää. Lasten ja nuorten yöunien tulisi olla noin 9–10 tuntia.

Nukkuessa solut uusiutuvat ja keho erittää kasvuhormonia etenkin kasvuiässä. Koulun ja liikunnan jälkeen lapsi tarvitsee hyvät unet. Riittävän pitkien unien jälkeen koulussa jaksaa paremmin keskittyä ja on valmis oppimaan uusia asioita.

Lapsille ei kannata siirtää käytettyjä tyynyjä ja patjoja. Käytetty patja on yleensä imenyt itseensä kosteutta ja likaa, jolloin se saattaa olla jopa homeessa. Jatkuvien korvatulehduksien ja nuhan syynä saattaa olla likainen sänky tai vuodevaatteet. Kasvava vartalo tarvitsee oikeanlaista tukea ja joustavuutta. Lisäksi sängyn tulee olla niin mukava, että sinne on kiva mennä nukkumaan, eikä sieltä silloin ehkä tarvitse yöllä lähteä vanhempien väliin. Kun uni maittaa omassa sängyssä, myös vanhempi saa tarvitsemansa kokonaisen yöunen.

Terveellinen vuorokausirytmi jakautuu lapsella kolmeen ajanjaksoon. Kun koulu, vapaa-aika ja lepo ovat tasapainossa, arki sujuu helpommin. Tässä viisi vinkkiä:

  1. Ajoissa nukkumaan Laita lapsi ajoissa nukkumaan. Rytmin säilyttämisen kannalta joka aamu samaan aikaan herääminen helpottaa säännöllistä unirytmiä. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, niin viikonloppuisin pitäisi myös herätä samaan aikaan.
  2. Kevyt ja terveellinen iltapala Iltaisin ei kannata syödä jättimäisiä annoksia, sillä se heikentää unen saantia. Rasvaisten ruokien lisäksi kannattaa välttää lisä- ja säilöntäaineita ja nopeita hiilihydraatteja, kuten sokeria, vaaleaa leipää ja sipsejä.
  3. Läksyt ja välipala heti koulun jälkeen Läksyt kannattaa tehdä heti koulun jälkeen, kun opitut asiat ovat vielä tuoreessa muistissa. Lapsella on loppuilta aikaa harrastaa ja hassutella, eikä mielessä pyöri koulujutut.
  4. Harrastukset, liikunta ja leikit Lapsen olisi hyvä liikkua ja ulkoilla joka päivä. Lapsen ei kuitenkaan kannata urheilla juuri ennen nukkumaanmenoa, vaan elimistön on hyvä antaa rauhoittua ennen nukahtamista.
  5. Puhdas ja rauhallinen huone Puhtaisiin lakanoihin ja mukavaan sänkyyn on mukava mennä. Raikas ilma makuuhuoneessa auttaa nukahtamaan. Pidä ikkunaa auki vähän ennen nukkumaanmenoa, niin saat happea makuuhuoneeseen. Nukkumaan mennessä kannattaa lisäksi sammuttaa valot ja pitää pimennysverhot kiinni, pimeässä nukuttaa paremmin ja uni on syvempää.

Valot, äänet ja ylimääräiset tavarat kannattaa karsia pois lapsen sängyn luota, jolloin nukkumisympäristöstä tulee mahdollisimman rauhallinen. Sänky tulisi pyhittää vain nukkumiselle, ei aktivoiville asioille.

Unipäiväkirjan pitäminen yhdessä lapsen kanssa on kiva tapa seurata nukkumaanmenoaikoja. Samalla voitte seurata säännöllisyyden ja päivän eri tapahtumien vaikutusta mielialaan ja jaksamiseen. Sellaisen voi vaikka askarrella yhdessä tai tulostaa alla olevan kuvan.