Peiton materiaali, lämpimyys ja koko ovat tärkeitä valintakriteerejä. Vaihtoehtoja on jokaiseen makuun. Onko kesä vai talvi? Onko sinulla taipumus hikoilla vai palella nukkuessasi? Mistä materiaalista pidät?
”Näitä kysymyksiä kannattaa esittää itselleen, kun lähtee ostamaan uutta peittoa, ja pyytää sitten apua asiantuntevalta myyjältä. Peitto kannattaa uusia noin 3–5 vuoden välein tai kun entinen on menettänyt lämmittävyytensä, alkaa tuntua liian ohuelta tai sen täytteet ovat paakkuuntuneet. Mikäli käyttää samaa peittoa kesät talvet, on peitto hygieniasyistäkin hyvä uusia aiemmin”, ergonomiasuunnittelija ja fysioterapeutti Tytti Lyytikäinen Unikulmasta sanoo.
Peitto on syytä pestä kerran tai kaksi vuodessa. Jos käyttää talvisin ja kesäisin eri peittoa, kumpikin pestään aina käyttökauden lopussa. Säännöllinen tuulettaminen ja lakanoiden tiheä vaihtaminen suojaavat myös peittoa likaantumiselta.
Peiton materiaaleissa on valikoimaa
Peiton materiaaleina käytetään sekä untuvaa ja höyheniä että polyesteri- eli ontelokuituja.
Untuva tunnetaan hengittävänä luonnonmateriaalina vuodetekstiileissä. Untuvapeittojakin on eri paksuisia, joten periaatteessa sitä voi käyttää kesät talvet. Osa ihmisistä kokee kuitenkin untuvan liian lämpöiseksi materiaaliksi.
Tekniset kuidut ovat moderneja innovaatioita, joissa on lämpöä sääteleviä ainesosia. Niiden ominaisuudet kehittyvät jatkuvasti, ja uudet tekniset peitot ovatkin ottaneet suuria harppauksia eteenpäin nukkumismukavuuden kannalta.
Unikulman Steadybody®-peitot sisältävät lämpöä tasaavia mikrokapseleita. Peitto säätelee lämpötilaa siten, että nukkujan olosuhteet peiton alla ovat aina ihanteelliset. SteadyBody®-peitoista on olemassa myös untuvaa sisältävä versio Feather SteadyBody®, joka yhdistää untuvapeiton ja modernin lämpöä tasaavan materiaalin hyvät ominaisuudet.
Peiton koko: yksin vain yhdessä?
”Peittojen koko on Suomessa suhteellisen vakiintunut. Ratkaistavana on oikeastaan vain yksi kysymys: nukkuuko peiton alla yksi vai kaksi ihmistä. Toiset haluavat ehdottomasti nukkua kylki kyljessä kumppanin kanssa, jolloin tuplapeitto on hyvä valinta. Nukkuessa omaa yksityisyyttä ja rauhaa arvostavien kannattaa puolestaan valita omat peitot ”, fysioterapeutti Tytti Lyytikäinen sanoo.
Unikulman yhden hengen peitto on kooltaan 150 x 210 cm, ja kahden hengen peitto 240 x 220 cm. Lapsille on pienempiä peittoja: vauvan peiton koko on yleensä 85 x 115 cm. Leikki- ja alakouluikäisen peitto on kooltaan 115 x 150 cm.
Painopeitto rauhoittaa
Peittojen uusin tulokas on painopeitto, joka oikeastaan tuntuu tutulta: entisajan vanhat puuvillatäkit olivat painavia, ja vanhempi ikäpolvi muistaa nukkuneensa niiden alla hyvin esimerkiksi mummolassa. Painopeitoista on tutkitusti apua esimerkiksi rauhattomuudesta tai ylivilkkaudesta kärsiville lapsille.
Nykyisin painopeitot tehdään tarkoituksella painaviksi sijoittamalla niihin lasi- tai muovikuulia. Unikulman SteadyBody®-painopeitto on käsintehty korkealaatuinen painopeitto, joka auttaa nukkujaa rauhoittumaan. Täytemateriaalina on käytetty laadukkaita lasikuulia, jolloin peitto tuntuu miellyttävältä ja hengittävältä. Luomupuuvillainen peitto on hypoallergeeninen, joten se sopii myös allergikolle.
Peiton vaikutus perustuu syvätunnon aktivoitumiseen ja sitä kautta turvallisuuden tunteen lisäämiseen: painavan peiton alla rauhoittuu helposti. Kun keho rentoutuu, stressitila laukeaa ja kehon omat unta edistävät mekanismit toimivat optimaalisesti. Tällöin stressihormoni kortisolin eritys vähenee ja serotoniinin tuotanto lisääntyy.
”Painopeiton paino on tärkeää valita oikein, sillä peitto ei saa olla liian kevyt mutta ei myöskään liian painava. Yleinen suositus on, että painopeiton tulisi olla noin 10 % kehonpainosta. Joskus myös 7 % painoinen peitto voi kuitenkin riittää”, Tytti Lyytikäinen muistuttaa.
Painopeitto ei sovellu henkilöille, jotka sairastavat hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksia, murtumia, osteoporoosia tai ahtaanpaikan kammoa, ei myöskään raskaana oleville tai alle 1-vuotiaille lapsille.
'”Painopeitosta on tullut viime vuosina tietynlainen ilmiö, ja moni on peittoon todella tyytyväinen. Peittoa kannattaa kuitenkin aina testata myymälässä ennen ostopäätöstä, sillä peiton tuntuma on hyvin erilainen muihin peittoihin verrattuna ”, Tytti Lyytikäinen sanoo.