Näin valitset itsellesi parhaan tyynyn

Näin valitset itsellesi parhaan tyynyn

Oikeanlainen tyyny tukee hyvää nukkumisasentoa ja siten parantaa unen laatua. Mistä tietää, millainen tyyny sopii parhaiten? Lue tästä asiantuntijan ohjeet miten valitset sinulle parhaiten sopivan tyynyn!

Hyvän tyynyn tunnistaa siitä, että siihen on ihanaa painaa päänsä. Sen kanssa nukkuu hyvin ja herää aamulla ilman, että hartiat ja niska ovat jäykkinä. Se tekee mieli ottaa mukaan myös matkalle, koska mikään muu tyyny ei tunnu yhtä hyvältä.

Mutta miten sellaisen, itselle täydellisen tyynyn löytää?

Olemme kaikki yksilöitä, ja siksi yhtä kaikille sopivaa tyynyä ei voi olla olemassa. Ylävartalon ja hartiaseudun sekä kaulan muoto, nukkumisasento ja omat mieltymykset ohjaavat tyynyn valintaa. Myös patjalla on iso merkitys: se miten paljon patja joustaa hartian alla, vaikuttaa myös siihen, millainen tyyny tarvitaan.

Laadukkaan tyynyn tärkeimpiä ominaisuuksia ovat:

  • säädettävyys
  • ergonomisuus
  • puhdistettavuus

Oikein valittu tyyny tukee niskaa

Oikeanlainen tyyny tukee hyvää nukkuma-asentoa, ja siksi sillä on suora vaikutus myös unen laatuun. Hyvä tyyny sallii pään levätä rennon luonnollisessa asennossa, jolloin myös lihasjännitykset voivat helpottaa. Yleensä kylkinukkujalle paras tyynymalli on sellainen, jossa niskan kohdalla on hieman korkeampi tuki kuin pään alla. Tällöin niska saa parhaan mahdollisen tuen. Jos nukkuu selinmakuulla, tyynyn keskiosan on hyvä olla hiukan matalampi.

”Jos nukkujalla on kapeat hartiat, riittää yleensä pienempi ja matalampi tyyny. Leveäharteinen ja isokokoinen ihminen tarvitsee yleensä niskalleen enemmän tukea. Tämä on kuitenkin vain nyrkkisääntö, sillä monet yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat”, sanoo ergonomiasuunnittelija, fysioterapeutti Tytti Lyytikäinen Unikulmasta.

Tyynyn muoto, korkeus ja napakkuus vaihtelevat suuresti, minkä vuoksi tyynyä onkin hyvä aina kokeilla ennen ostopäätöstä. Kuitenkin kaupassa voi olla vaikeaa saada tyynyyn oikeaa tuntumaa, ja virheostoksia sattuu. Siksi tyynyn ostamiseen kannattaa panostaa: asiantuntevissa liikkeissä myyjät auttavat valinnassa.

Täytteissä on eroja

Tyynyn koon lisäksi valintaan vaikuttaa sen täyte. Eri täytteillä täytetyt tyynyt tuntuvat ja näyttävätkin erilaisilta.

Tyynyn täytteenä voi olla esimerkiksi polyesterikuitua, untuvaa ja höyheniä tai viskoelastista materiaalia.

Erilaiset kuitutäytteet ovat tyynyjen yleisin materiaali. Pallokuitu on ilmavaa ja kimmoisaa, joten vaikka se ajan mittaan menee käytössä kasaan, se myös palautuu pestäessä ja pöyhittäessä hyvin. Tyynyn voi pestä kokonaan pesukoneessa, ja se kuivuu nopeasti.

Untuvaa pidetään hyvänä luonnonmateriaalina vuodevaatteissa, koska se on talvella lämmin ja kesällä viileä. Täytteissä on aina sekä untuvaa että karkeampaa höyhentä, ja niiden suhteet kannattaa tarkistaa tuotetiedoista. Vastuullisuutta painottavaa kuluttajaa kiinnostaa tietää myös, mistä untuvat ja höyhenet ovat peräisin.

Untuvatyynyn peseminen ja kuivattaminen vaativat tarkkuutta, jotta tyynyn pehmeys ja muhkeus saadaan palautettua pesun jälkeen. Rumpukuivurissa tyynyn kuivuminen kestää tunteja ja ilman koneellista kuivausta pari vuorokautta.

Viskoelastiset materiaalit ovat uusin tulokas tyynyjen täytteenä. Polyuretaanivaahto on tukeva ja kestävä tyynymateriaali, joka muotoutuu nukkujan kehon painon ja lämmön vaikutuksesta. Tyynyn ergonominen muotoilu tukee nukkujan niskaa juuri oikeasta kohdasta.

On tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita tyynyn huoltamisessa: tuuletus sopii kaikille materiaaleille, ja pesu ja kuivaus kunkin tyynyn ohjeita noudattaen.

Materiaalit ihoa vasten

Tyynyn pintamateriaalina käytetään tavallisesti puuvillaa. Se on kestävä ja iholle miellyttävä luonnonmateriaali.

”Unikulmalta on myös saatavissa teknisiä tyynynsuojia, jotka suojaavat tyynyä hieltä ja rasvalta sekä tasaavat lämpöä. Tämä sopii erityisesti henkilöille, jotka hikoilevat runsaasti pään ja niskan alueelta, Tytti Lyytikäinen sanoo.

Säädettävyys on tärkeä ominaisuus

Todellisen tuntumaan tyynyyn saa vain nukkumalla sen kanssa omalla patjalla. Siksi paras tyyny on sellainen, jota voi hienosäätää kotona. Unikulman tyynymalleja voi säätää helposti.

Hybrid-tyynyssä on pallokuitua, joka on ommeltu kolmeen eri vyöhykkeeseen. Tyynyn kapeampi osa tukee niskaa, ja leveämpi osa tukee päätä. Täytteitä voi itse vähentää ja lisätä kumpaankin vyöhykkeeseen. Lisäksi täytettä voi säätää tyynyn toiselta puolelta niin, että tyynyn eri osiot tuntuvat miellyttäviltä pään alla. Kun täytteet on säädetty oikein, tuki niskalle on ihanteellinen ja nukkumisasento ergonominen”, Tytti Lyytikäinen kertoo.

Toinen suosittu tyynymalli on Unikulman Astro-sarjan tyyny, jonka täytteenä on Astro-vaahtoa. Tyyny on ergonomisesti muotoiltu, ja se antaa ihanteellisen tuen niska-hartiaseudulle. Nikamiin ja lihaksiin kohdistuu vähemmän rasitusta, ja keho pääsee rentoutumaan. Tyynyn korkeus on säädettävissä kahden säätöpalan avulla. Tyynyn profiloitu pinta on pehmeän ja ilmavan tuntuinen.

Fiilis on tärkeä

Loppujen lopuksi tyynyn valinnan ratkaisee käyttäjän oma tuntemus. Asiantuntijan opastuksella löytää parhaan ergonomisen ratkaisun, mutta lisäksi nukkujan oma tuntuma on tärkeä.

”On tärkeää löytää sellainen tyyny, johon tuntuu hyvältä painaa päänsä. Jos tyyny ei tunnu hyvältä, jää se helposti käyttämättä. Monet seikat vaikuttavat kokonaistuntemukseen, ja siksi tyynyä kannattaa testata huolella ennen ostopäätöstä”. Tytti Lyytikäinen sanoo.

Tyynyn säännöllinen huolto ja puhtaanapito pitävät sen pitkään laadukkaana petikaverina. Lue valmistajan ohjeet tyynyn pesusta ja merkitse pesulappuun tyynyn ostopäivä. Tyynyn vaihtamista suositellaan 1–2 vuoden välein.

Tutustu tyynyvalikoimaamme!